fbpx

Julkinen lataaminen Suomessa – miten löytää latureita?

Tämän tekstin on julkaissut Mira Riikonen, Facebookin Latausverkosto – Nyt! -ryhmässä. Alkuperäinen viesti löytyy täältä.
Suuri kiitos Mira – loistava kirjoitus!

Suomessa, ja muuallakin Euroopassa, latureita voi löytää erillisten siihen rakennettujen sovellusten kautta tai suoraan auton kautta. Auton kautta löydettävien laturitietojen ajantasaisuus ja luotettavuus vaihtelee, eli paljon varsinkin uudempaa laturikantaa jää niissä näkymättä. Siksi itse suosittelen hankkimaan ainakin varalle myös yhden näistä sovelluksista.

PlugShare https://www.plugshare.com/fi

+ kansainvälinen sovellus ja nettisivu

+ suosittu, käyttäjien kokemuksista muodostuu selkeä arvosana, joiden perusteella on helpompi arvioida laturien luotettavuutta

– käyttäjät lisäävät laturit eli isompi virheiden mahdollisuus ja laturi näkyy vasta, kun joku käyttäjistä on sen sinne lisännyt, maasta riippuen sovelluksesta voi puuttua paljon uutta laturikantaa tai sinne on voinut jäädä vanhoja laitteita, joita ei enää ole olemassa

– ei erottele pikalatausta nopeuden mukaan

www.latauskartta.fi

+ suomalainen, aktiivisesti ylläpidetty, korkea luotettavuus

+ eri tehoiset laturit havainnollisesti eri väreillä

+ mahdollisuus karsia haettavia latureita nopeuden tai operaattorin mukaan

– ei sovellusta Androidiin (mutta voit lisätä selaimesta kirjanmerkin puhelimen aloitusnäyttöön, jolloin toimii melkein kuten sovellus)

– keskittyy Suomen latausverkostoon, ulkomaiden tietoja ei pääosin päivitetä eli matkaillessa ulkomailla täytyy turvautua myös muihin, esimerkiksi roaming-kykyisiin maksusovelluksiin

Myös Chargefinder auttaa löytämään latureita ja toimii myös ulkomailla.

Matkasuunnitteluun on lisäksi käytössä sovellus A better routeplanner = ABRP

  • jos tätä käyttää, kannattaa laittaa parametrit (sää, tien kunto, lisäpaino) kuntoon, ne vaikuttavat sovelluksen antamaan arvioon varsin paljon
  • voit asettaa ne varaustasot, joilla haluat mennä laturille tai päästä perille, sekä valita, haluatko pitää taukoja useammin vai harvemmin
  • voit myös karsia pois latausoperaattoreita, joita et halua käyttää
  • jos tuntuu, että et saa sovelluksesta järjellisiä ohjeita, kysy ryhmässä!

MITEN MAKSAA LATAUS?

Vaikka korttimaksuvaihtoehto on hitaasti tulossa myös sähköautojen lataamiseen, useimmiten maksamiseen tarvitsee vielä sovellusta, ja valitettavasti tilanne on sellainen, ettei yksi sovellus millään kata kaikkea. Lataussovellusten määrää voi vähentää ottamalla käyttöön oman automerkin valmistajan sovelluksen, tai esimerkiksi kaikille avoimen Elli-sopimuksen – tällöin samalla sovelluksella/sopimuksella voi käyttää useamman operaattorin latureita.

Tällä hetkellä suora korttimaksu on mahdollista Nesteen ja Unified Chargersin latureilla, sekä kokeiluna Rechargen Tammiston laturilla.

Kun sähköautoilua on aloittamassa, ei yleensä ole kannattavaa hankkia itselleen kaikkia tägejä ja sovelluksia, vaan esimerkiksi latauskartta-sivuston kautta tutkimalla voi selvittää, ketkä tarjoavat latausta omien reittien varrella, ja keskittyy sitten niihin, joiden sijainti ja hinta on itselle sopiva.

Tästä löydät Suomessa toimivat eri latausoperaattorit:

KAUPPARYHMITTYMÄT:

ABC-LATAUS

Sijaitsevat S-ryhmän toimipaikoissa, kauppojen, hotellien ja ABC-asemien yhteydessä (mutta on hyvä huomata, että ABC-asemilla voi olla myös muiden toimijoiden sinne aiemmin asentamaa latausta, tällöin laturi ei näy ABC-latauksen sovelluksessa eli ABC-lataus ≠ ABC-liikenneasemat). Suomen nopeimmin laajeneva ketju.

ABC-lataus käyttää pisteissään yksinomaan suomalaisen Kempowerin laitteita, jotka jakavat kentän käytössä olevaa lataustehoa kaikkien lataajien kesken ja joiden luotettavuus on varsin korkea. Yleisemmin ABC-lataus sopii niille, joilla ei ole tulipalokiire, mutta jotka arvostavat edullista hintaa. Varsinkin ruokakauppojen yhteydessä olevien asemien kokonaisteho on usein varsin maltillinen, joten ruuhkaisina aikoina ei kannata odottaa, että nopeudet olisivat yksittäisen tolpan maksimin mukaiset. ABC Mobiili-sovelluksessa on nyt merkittynä kentän kokonaisteho, mistä voi hieman päätellä, onko kyseinen asema sellainen, että siitä saa virtaa nopeaan etenemiseen. Sovelluksessa on myös yksittäisten kohteiden aukioloajat. ABC on nyt alkanut testata yksittäisten asemien dynaamista jännitteen nostoa 800 V asti, mikä tarkoittaa osalle autoista huomattavasti parempia latausnopeuksia.

ABC-latauksen laskutusperiaate on aina nopeudesta riippumatta kWh-perusteinen. ABC-lataus toimii vain ABC-Mobiili-sovelluksen kautta eikä sitä voi käyttää tägillä tai kertamaksulla. ABC-latausta ei voi myöskään käyttää roaming-palveluiden kautta. ABC-lataus laskuttaa jokaisen latauksen kertaostoksena, ja tekee 30 €:n katevarauksen latausta aloittaessa.

https://www.abcasemat.fi/sahkoauton-lataus

K-LATAUS

Löytyy K-ryhmän kauppojen, myös esimerkiksi rautakauppojen yhteydestä. Osa latureista saattaa sijaita parkkihallissa tai asiakaspihalla, joka sulkeutuu yöksi, mutta aukioloaikoja ei ole merkitty sovellukseen, eli jos tarvitset latausta yöllä, kannattaa tarkistaa PlugSharen tai latauskartan kuvista ja tiedoista etukäteen, että laturi on vapaasti 24/7 käytettävissä. Sijaintinsa ja yöaukioloaikojensa vuoksi K-lataus on harvoin sopiva ainoaksi vaihtoehdoksi.

K-latauksen uudet HPC-laitteet ovat joko Deltan tai Siemensin valmistamia, teholtaan 100-200 kW ja kykenevät 800 V latausjännitteeseen. Latureilla voi kerrallaan ladata kaksi autoa, Delta jakaa tällöin tehon tasaisesti kahdelle, Siemensin tehonjako on dynaaminen. Deltan laitteissa voi olla kolmantena pistokkeena CHAdeMO, mutta tällöin sen puoleinen CCS-liitin tai kyseinen CHAdeMO-liitin toimivat kerrallaan vain jompi kumpi. Yksin laturille tulevan CCS-lataavan auton kannattaa näillä latureilla valita se puoli, jossa CHAdeMO-pistoketta ei ole. K-latauksen vanhemmissa 50 kW laitteissa on aina yksi CHAdeMO-pistoke ja yksi CCS-pistoke ja näissä voi kerrallaan ladata vain yksi auto.

K-latauksella on AC-latausta, joka laskutetaan kWh-perusteisesti siten, että ensimmäisten tuntien jälkeen laskutetaan myös pientä aikamaksua. K-latauksen 50 kW pikalaturit laskutetaan minuuttihinnalla ja suurempitehoinen suurteholataus kWh-hinnalla. K-lataus on ilmoittanut, että se on hiljalleen luopumassa minuuttiperusteisesta laskutuksesta kevään 2023 aikana. Toistaiseksi CHAdeMO-pistoketta käyttävien on hyvä huomata, että pistokkeita on sekä pikalatureissa että osassa suurteholatureita, ja latauksen hinnoitteluperuste seuraa laturityyppiä.

K-lataus toimii omaa nimeään kantavalla sovelluksella, ja siihen voi tilata myös RFID-tägin, joka on maksullinen. Yhteen tiliin voi liittää vain yhden RFID-tägin eli halutessasi useamman, on myös avattava useampia tilejä. K-lataus veloittaa kuukauden lataukset kerralla kuun päätyttyä. K-latauksen laitteet ovat lisäksi mukana ainakin roaming-palveluissa:

  • Virta ja plugsurfing, joissa hinta nousee noin nelinkertaiseksi
  • laitevalmistajien sopimukset, jossa hinta noudattaa niiden kanssa tehtyä omaa sopimusta

https://k-lataus.fi/

LIDL

Lidl on muuttanut latauspalvelunsa maksulliseksi vasta hiljattain, ja sen sovellus on nimeltään Lidl Plus. Vaihtoehtoisesti lataus on mahdollista maksaa Lidlin nettisivun kautta kertaostoksena. Moni on kommentoinut maksamistapahtumaa vaikeaksi. Lidl laskuttaa jokaisen latauksen kertaostoksena, ja tekee 30 €:n katevarauksen latausta aloittaessa. Tämä on hyvä huomata, jos alkuun sählää latauksen käynnistämisessä, katevaraukset saattavat nippaista tililtä isohkon summan, jotka virhetilassa palautuvat vasta hieman myöhemmin.

Lidlin yleisin laturityyppi on ABB:n 50 kW latausasema, jossa on AC-latauspistoke ja DC-latausta varten yhdet CCS- ja CHAdeMO-pistokkeet, joista vain toista kerrallaan voi käyttää. Matkantekokäyttöön Lidl ei ole parhaimpia, mutta lataushinta on markkinoiden edullisimpia ja lataaminen sopii hyvin ruokakaupassa käynnin oheistoimeksi.

https://www.lidl.fi/saehkoeauto

MUUT TOIMIJAT:

Muita isoja toimijoita ovat Virta, Recharge, Neste, Ionity ja Tesla. Hieman pienempiä ja paikallisesti tutumpia ovat Unified Chargers, Plugit, eParking, Motonet, Taskuparkki ja Parkkisähkö.

VIRTA

Virta on käytännössä laskutus- ja hallinnointipalvelu, jonka alla on ympäri maan hyvin erikuntoisia ja -hintaisia latureita, usein esim. paikallisen sähköyhtiön tai jonkun yritysketjun hallinnoimia. Johtuen erilaisista laiteomistajista ja Virran varsin pitkästä historiasta palvelutarjoajana, laitteiden kunnossapidon taso ja hinnoittelu vaihtelevat paljon – hinnan määrää laturin omistaja eikä Virta. Suomen kalleimman latauspisteen olen löytänyt Virralta ja osassa Virran latureita saattaa olla myös vuorokaudenajasta tai sähkön markkinahinnasta riippuva vaihtuva hinnoittelu, tai laturi voi myös toisaalta olla kokonaan ilmainen. On siis viisasta varmistaa latauksen hinta tuntemattomalla Virran laturilla aina suoraan sovelluksesta. Helenin omistamat laturit noudattavat Helenin sivullaan julkaisemia hintoja ja ovat yleensä kohtuullisia käyttää. Jos on välttämätöntä saada sähköä matkalla tietyssä kohteessa, kannattaa myös tarkistaa PlugSharen tai latauskartan kommenteista, että kyseinen laturi on toiminut hyvin. Virran asiakaspalvelu auttaa puhelimitse, jos matkan varrella tulee vaikeuksia. Vaikka Virran edustajat ovat meidän ryhmässämme aktiivisia, he toivovat, että kaikki ongelmatapaukset raportoidaan sovelluksen kautta tai puhelimitse, jolloin asiasta avataan virallinen ns. tiketti.

Virran verkostossa on monia eri laturityyppejä ja latausnopeuksia. Vanhimpien type 2-latureiden lataus kannattaa katkaista Virran sovelluksesta tai käyttää RFID-tägiä sen sijaan, että katkaisee latauksen autosta. Näissä on joskus riskinä, että lataus jää laturin puolelta käyntiin ja tarvitaan asiakaspalvelu katkaisemaan lataus.

Virtaa voi käyttää natiivisti joko Virran kautta hankitulla tunnuksella Virta-sovelluksen tai RFID-tägin avulla, jolloin Virta laskuttaa etukäteen luottokortilta 30 euron erissä maksua varastoon (tämä on ilmeisesti muuttumassa jälkikäteislaskutukseksi!) ja perii 1€/kk niiltä kuukausilta kun käyttöä ei ole ollenkaan. Vaihtoehtoisesti samaa palvelua voi käyttää hankkimalla sopimuksen Virran osaomistaja Helenin kautta, https://rekisteroidy.lataus.helen.fi/register, jolloin voi käyttää Helenin omaa tägiä ja Virran sovellusta Helenin kirjautumistiedoilla. Näillä järjestelmillä on samat hinnat, mutta erona Virtaan Helen laskuttaa jälkikäteen kaikki kuukauden lataukset kerralla (ero poistumassa) eikä peri kuukausimaksua hiljaisilta kuukausilta. Helenin omaan sovellukseen sähköasiakkaille on mahdollisesti tulossa Helenin oma latausverkosto, tällä hetkellä ominaisuutta vasta testataan.

Virran sovelluksella tai Virran/Helenin tägillä voi sekä roamata muiden järjestelmissä ja sen oma järjestelmä on myös auki toisille – mukana mm. roaming-palveluissa plugsurfing, plugit ja laitevalmistajien sovellukset. Kannattaa huomata, että Virran kautta tapahtuva roaming on usein hyvin kallista ainakin Suomessa. Sovelluksesta voi klikata pois roaming-asemien näytön, mutta tägi silti aloittaa latauksen kaikissa latureissa, joissa Virran roaming on aktivoitu. Yksi useimmin tapahtuvista vahinkolatauksista on latauksen alkaminen K-latauksen laitteella Virran tägillä, jolloin hinta nelinkertaistuu. Moni pitääkin tämän vuoksi Virran(/Helenin) tägiä erillään muusta nipusta.

https://app.virta.global/

RECHARGE

Pohjoismainen suomalaisittain kallis nopeaan lataamiseen keskittynyt ketju erityisesti isojen teiden varsilla. Rechargen verkostoon kuuluu jonkin verran vanhempaa laitekalustoa, jonka luotettavuus ei oman kokemukseni mukaan ole kovin hyvä, mutta pääosa laitteista on HPC- eli suurteholataukseen kykenevää varsin uutta laitekantaa, jota myös huolletaan aktiivisesti.

Rechargella on paljon Kempower-kenttiä, joissa latauksen kokonaisteho jaetaan dynaamisesti kaikkien lataajien kesken, sekä Alpitronic-laitteita, joissa on kaksi CCS-latauspistoketta. Alpitronicien kaverina on usein hitaampi laturi, josta myös Chademo-autojen on mahdollista ladata. Alpitronicit ovat useimmiten nimellisesti 225 kW teholtaan, näissä teho on jaettu kolmeen 75 kW moduuliin, joista ensimmäinen lataaja saa kaksi ja toisena lataamisen aloittanut vain yhden. Näiden laturien erityispiirteenä on, että vaikka ensimmäinen lataaja lähtisi, ei myöhemmin lataamisen aloittanut saa enää toista moduulia käyttöönsä keskeyttämättä ja aloittamatta lataustaan uudelleen. Jos ei ole kiire, voikin haluta suoraan odottaa, että ensimmäinen lataaja poistuu laitteelta tai vaihtoehtoisesti käynnistää oman latauksensa alusta, jolloin saa yhden latausmoduulin lisää. Alpitronicit ovat 800V, Kempower-kentät eivät. Lista Alpitronic-kohteista löytyy täältä: https://rechargeinfra.com/…/tiedatko-mita-hyotya-on-800v…/

Rechargella voi maksaa useiden eri toimijoiden sovelluksella, tai laturilta löytyvän QR-koodin kautta suoraan Rechargelle. Tammistossa on yksi asema, jolla on kokeiluluonteisesti tarjolla myös pankkikorttimaksaminen paikan päällä (oma veikkaukseni on, että tarkoitus on lisätä pankkikorttimaksamista myöhemmin). Nopea HPC-lataus on siirtynyt kWh-hinnoitelluksi lähes kaikkialla. Poikkeuksena muihin toimijoihin Recharge ei yleensä ole halvin suoraan maksettuna ja eri toimijoiden hinnoittelu elää jatkuvasti eli aktiivinen hintavertailu kannattaa. Rechargea käytetään tyypillisesti sovelluksilla Fortum Charge & Drive, Northe, EasyPark tai jokin autonvalmistajan sovellus (mm. Elli).

https://rechargeinfra.com/fi/

NESTE

Neste on uusi tulokas latausmarkkinoilla ja se on saanut huomattavan EU-tuen kokonaisen latausverkoston rakentamiseen. Merkittävää ketjussa on se, että kaikkien asemien on tarkoitus tarjota nopeaa lataamista teiden varsilla, ratkaisuksi on valittu Kempowerin dynaaminen kenttä ja kenttien kokonaistehojen on tarkoitus olla suuri. Lisäksi maksutavaksi on alusta asti valittu myös paikalla tapahtuva pankkikorttimaksu. Halukkaat voivat sen sijasta käyttää Nesteen omaa sovellusta. Tällä hetkellä asemia on vasta kaksi, Hankasalmella ja Oulussa, mutta vuoden 2023 aikana tavoitteena on saada toimintaan 10 asemaa. Vuoden 2024 loppuun mennessä tavoitteena on laajentaa sähköautojen latausasemien määrä 30 asemaan.

https://www.neste.fi/yksit…/asemat/neste-my-uusiutuva-lataus

IONITY

Ionity on yleiseurooppalainen nopeaan lataamiseen keskittynyt ketju, jonka hinnat ovat perusmuodossaan varsin korkeita, mutta johon on saatavilla autonvalmistajien kautta edullisempia vuosisopimuksia. Ionity löytyy Suomesta tällä hetkellä Lahden Karistosta, Hämeenlinnan Tiiriöstä ja Paimiosta, mutta näissä on valitettavasti ollut toimivuusongelmia varsin usein. Toivoa tuo, myös paremman ylläpidon osalta se, että Ionity on aloittamassa vuonna 2023 voimakkaan laajentumisen Suomessa, tähän mennessä ilmoitetut paikkakunnat ovat Kotka, Pirkkala, Mikkeli, Jyväskylä, Jalasjärvi, Kuopio, Pyhäjärvi, Kokkola, Oulu, Kemi ja Rovaniemi. Ionityt tarjoavat 350 kW tehoa ja 800V jännitettä, eivätkä ne koskaan jaa tehoa. Ionity saattaa olla erityisen käyttökelpoinen, mikäli lähdet Eurooppaan autoreissulle.

Suomessa Ionityä voi käyttää sen oman sovelluksen, K-latauksen sovelluksen tai useiden autonvalmistajien sovellusten kautta.

https://ionity.eu/

TESLA

Tesla on avannut kaikille suurimman osan latureistaan. Latureita käytetään Tesla-sovelluksella, tarkemmat ohjeet löytyvät Teslan sivulta. Teslan latausjohto on hyvin lyhyt, koska latauslaite asettuu Tesloilla automaattisesti oikeaan kohtaan, vasempaan takakulmaan. Jos latausluukkusi on muualla, pyri asettumaan ruutuun niin, ettet vie useampaa paikkaa ja käytät latauslaitetta, jonka alareunan numerointi näkyy autoon päin! Osalla Teslan latureista on ollut yhteensopivuusongelmia ainakin Hyundai/Kia-konsernin autoilla – mikäli ongelmia ilmenee, kysy ryhmässä.

Tällä hetkellä kaikille avoimet Teslan laturit löytyvät lokaatioista Pyhtää, Lappeenranta, Hartola, Mikkeli, Jyväskylä, Jalasjärvi, Joensuu, Kuopio, Kärsämäki, Kempele, Rovaniemi, Pello, Levi ja Karesuvanto. Muita lokaatioita voi käyttää vain Teslalla, nämä lokaatiot ovat tyypillisesti vanhempaa V2-mallista laturikantaa, jossa nopeudet jäävät alhaisemmiksi. Teslalla on käytössä sekä ruuhka-aikahinnoittelu että jäsenyys-hinnoittelu. Teslat saavat lataukset automaattisesti hieman alemmalla jäsenyys-hinnalla, muihin autoihin sovelletaan kalliimpaa hintaa, jos ei maksa jäsenen kuukausimaksua. Jäsenyyden voi Teslalta ottaa kuukaudeksi kerrallaan, mikä tekee Teslasta erityisen houkuttelevaksi vaikka kesän lomamatkoja ajatellen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yhden tilin kautta voi jäsenhinnalla ladata muuta kuin Teslaa enintään 5 kertaa vuorokaudessa.

https://www.tesla.com/fi_FI/support/non-tesla-supercharging

MOTONET

Motonet tarjoaa tietyissä kohteissaan hyvin edullista latausta, mutta latauksen maksaminen Motosaldolla on hieman monimutkaista ja DC-lataus on nopeudeltaan 50 kW, minkä vuoksi yleinen suosio ei ole kovin suurta. https://www.motonet.fi/fi/sivut/motolataus

PLUGIT

Plugit on suomalainen latausratkaisuja toimittava yhtiö, joka on toimittanut mm. Espoon Lippulaivan laitteet. https://plugit.fi/sahkoautoilijalle/

EPARKING

eParking tarjoaa latausta mm. Redin ja Triplan kauppakeskuksissa. https://eparking.fi/#!/newuser

UNIFIED CHARGERS

Unified Chargers on rakentanut Suomeen jonkin verran latauslaitteita, joissa on suoraan korttimaksumahdollisuus. Listan käytössä olevista latureista löydät heidän nettisivultaan https://mobile.unifiedchargers.io/#/

TASKUPARKKI

Taskuparkki-sovellus tarvitaan, jos haluat ladata Aimo Parking hallinnoimissa parkkihalleissa. https://taskuparkki.fi/lataus/

PARKKISÄHKÖ

Parkkisähkö on niinikään käytössä joissakin parkkihalleissa, lisätietoa https://parkingenergy.com/autoili…/julkiset-latauspisteet-2/

Ulkomaisia operaattoreita löydät erillisestä postauksesta
https://www.facebook.com/…/Latausve…/posts/1156214788266461/

Jätä kommentti