fbpx

Kempower pikalaturit: T-sarja

Kävin tutustumassa Kempowerin T-sarjan liikuteltavaan pikalaturiin Lahdessa kauppakeskus Mailissa, Kempowerin Mikko Veikkolaisen ja Juhana Enqvistin kanssa. Artikkelin ajatuksena on esitellä kotimaista osaamista pikalatureiden saralta, sekä lisäksi tarjolla on lyhyt video, jolla Mikko ja Juhana kertovat laitteesta tärkeimmät pointit!

Laturille.com video Kempower T-sarjan liikuteltavasta pikalaturista

Helpoin ja nopein tapa hankkia pikalaturi?

Pikalatureita tulee jatkuvasti lisää ympäri Suomea, mutta ne ovat kalliita hankkia ja asentaa. Kempower on kehittänyt kevyen ja liikuteltavan pikalaturin, jonka asentamiseen ei tarvita (välttämättä) sähkömiestä, sillä se kytketään 63A voimavirtapistorasiaan. 63A pistorasiasta saadaan max 40kW DC-latausteho, mutta jos laite kytketään suoraan verkkoon niin tehot nousevat 50kW tasolle (DC). Laitteen voi tilata CCS ja/tai CHAdeMO pikalatausliittimillä, sekä Type2 (22kW AC) portilla varustettuna, riippuen mitä asiakas haluaa. Laite voidaan pultata kiinni maahan, kuten Lahdessa kauppakeskus Mailissa on tehty.

Tarkkaa hintaa en osaa sanoa, mutta kustannus lienee 20 000€ hujakoilla, konfiguraatiosta riippuen. Ja mikäli sijoituspaikassa on valmiina 63A voimavirtapistorasia, jää hinta kokonaisuuden maltilliselle tasolle. Ehkäpä jokin latausoperaattori ottaa tästä kopin ja ryhtyy tarjoamaan pikalatureita vuokralle erilaisiin tapahtumiin tai yrityksille, jotka haluaisivat tarjota asiakkailleen pikalatauksen, mutta eivät ole halukkaita tekemään suuria kertainvestointeja.

Kempowerin T-sarja olisi mainio lisä esim. K-Latauksen kaltaiselle operaattorille, etenkin Lapissa ja Itä-Suomessa; Suhteellisen edullinen, helppo ja nopea asentaa K-kauppojen ja Neste asemien pihoille.

Paljon samaa S-sarjan kanssa!

Aiemmin julkaistussa artikkelissa tutustuttiin Kempowerin S-sarjaan, joka on erittäin hienosti toteutettu modulaarinen latausjärjestelmä. Luonnollisesti Kempower käyttää samaa selkeää ja helppokäyttöistä käyttöliittymää T-sarjassa! Laite on laadukas ja jämäkkä, kuten Kempowerin laitteet aina. Latauksen tilasta kertovat LED-palkit on suoraan S-sarjasta, kuten heijastava teippauskin, jonka ansiosta laite erottuu pimeältä parkkipaikalta helposti. Tehomoduuli on sama kuin S-sarjassa ja sisältää 2x25kW virtalähdettä. Mikäli toinen 25kW virtalähde tippuu pois pelistä, onnistuu lataus siitä huolimatta, puolella teholla.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä toimii 7″ kosketusnäytöllä, joka on varustettu selkeillä kuvakkeilla ja tekstin määrä on puristettu minimiin. Tunnistautuminen tapahtuu RFID-tagilla, mutta järjestelmä tukee myös maksukortteja (vaatii erillisen lähimaksuosan)! RFID-tunnistautumisen ja latauskaapelin kytkennän voi tehdä missä vain järjestyksessä, mikä helpottaa latausprosessia.

Mikäli laite on konfiguroitu toimimaan ilman tunnistautumista, CCS-lataus käynnistyy automaattisesti, kun latauskaapeli kytketään kiinni autoon. CHAdeMO vaatii pari painallusta ja oman kokemukseni mukaan CHAdeMO-kättely on hieman nopeampi kuin CCS-kättely. Latauksen lopettamiseksi ei tarvitse välttämättä koskea itse laturiin vaan riittää kun painaa esim. auton avaimesta latausportin auki, latausjohto irti ja takaisin laturin pidikkeeseen.

Näyttö on jatkuvasti päällä, joten latauksen tilan ja lataustehon (kilowatit) näkee helposti, ilman toimenpiteitä. Käyttöliittymästä saa latauskäyrän näkyviin parilla painalluksella, mikä on itselleni erittäin mieleinen ja hieno ominaisuus – aivan kuten S-sarjassa!

Halutessaan käyttäjä voi tarkastella latauksen etenemistä (akun varaustila, latausteho, ladatatut kWh:t) livenä kännykän ruudulta skannaamalla QR-koodin näytöltä. Erittäin tervetullut toiminto, etenkin jos autollesi ei ole omaa appia, josta näkee latauksen tilan tai jos appi ei näytä esim. lataustehoa (kilowatit). Tulevaisuudessa myös latauskäyrää voi väijyä puhelimen ruudulta, toivottavasti pian!

Liittimet ja kaapelit

Kempowerin S-sarja tukee CCS ja CHAdeMO pikalatauksen lisäksi myös keskinopeaa Type2-latausta. Laite voidaan varustaa erilaisilla latausliitinkombinaatioilla, kuten esim. CCS+CHAdeMO, CCS+Type2 tai 2x CCS. Laite voidaan konfiguroida eri tavoin, esim. siten että kaikki teho annetaan yhdelle autolle tai tehot voidaan jakaa kahdelle autolle.

Kuten aiemmin mainitsin, 63A voimavirtaliitin mahdollistaa 40kW lataustehon, mutta suoraan verkkoon liitettynä 50kW (DC). Tämän lisäksi voidaan samaan aikaan ottaa 22kW (AC) Type2-liitännästä, mikäli laite on sellaisella varustettu. Jos laite kytketään 32A voimavirtapistorasiaan, latausteho on 20kW. 63A voimavirtakaapeli on 5m pitkä.

Kaapelit tuntuvat olevan pidempiä kuin useimmissa muissa pikalatureissa, kuten alla olevasta kuvasta näkyy! Audi eTronin latausportti on auton vasemmalla puolella ja pikalaturi on ruudun oikessa reunassa, eikä kaapelin kytkentä aiheuttanut mitään ongelmia.

Kaapelit ovat riittävän pitkiä, minkä ansiosta lataaminen helpottuu kun auton ei tarvitse olla sentilleen oikeassa kohdassa, jotta kaapeli ylettyisi nippa nappa latausporttiin.

Päivitykset etänä

T-sarja on luonnollisesti jatkuvasti yhteydessä verkkoon, joten se voidaan päivittää ja konfiguroida etänä, jonka ansiosta uudet ohjelmistot ja ominaisuudet saadaan käyttöön heti kun tarve vaatii. Laitteen operaattori/omistaja näkee pilvestä kaikki lataussessiot ja käyttöasteen, onko laturi vetänyt porukkaa paikalle vai ei? Uskon vahvasti, että mihin vain pikalaturin sijoittaa, se houkuttelee sähköautoilijoita.

Tekniset tiedot

T-sarjan tekniset tiedot (ruutukaappaus Kempowerin esitteestä).

Jälleen todella vakuuttavaa työtä Kempowerilta, olen ylpeä paikallisen yrityksen onnistuneesta ja hienosta tuotekehityksestä! Hyvä Kempower!

Kiitos Kempower, sekä erityisesti Mikko Veikkolainen ja Juhana Enqvist.

Oli jälleen mielenkiintoista tutustua Kempowerin tuotteisiin asiantuntijoiden opastuksella!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *