fbpx

Haluatko pikaladata hitaasti ja kalliilla?

Tekstin on kirjoittanut Antti Toivonen, Tesla Club Finland Facebook-ryhmään. Tässä linkki Antin postaukseen.

Haluatko pikaladata hitaasti ja kalliilla? Tuskin.

TLDR; 10 min vs 41 min, 0.28 eur/kWh vs 1.13 eur/kWh.
(Laturille.com huomautus: TLDR on lyhenne sanoista “too long; didn’t read”)

Otetaan kaksi esimerkkitapausta.

Tapaus 1: Anssi, Tesla Model 3 2021

Anssi on aloitteleva sähköautoilija joka on juuri saanut uuden Teslan käyttöönsä. Uutta komeaa peliä pitää tietysti päästä joulun pyhinä näyttämään sukulaisille ja matkaa on noin 350 km. Anssi on perehtynyt hieman asiaan ja fiksusti lähtee 100% varauksella liikkeelle. Noin puolimatkassa kahvihammasta alkaa kolottamaan ja Anssi muistaakin nähneensä tutulla huoltamolla laturityömaan syksyllä, eiköhän se olisi jo käyttökunnossa. Akussakin on enää 51%, se on siis jo puoliksi tyhjä ja olisi korkea aika ladata ettei varmasti jäädä tien poskeen.

Anssi kytkee autonsa minuuttihintaiseen HPC pikalaturiin ja lähtee kahville. Anssin lataus 51% -> 77% kestää 41 minuuttia. Anssi saa akkuunsa noin 19.6 kWh sähköä millä ajelee taas mukavasti satakunta kilometriä eli noin tunnin. Anssin sähkön hinnaksi muodostuu 0.54 euron minuuttihinnalla 1.13 euroa / kilowattitunti.

Anssi on hieman ihmeissään miksi lataus kesti niin kauan, työpaikan kahvihuoneessahan oli puhuttu norjalaisesta nallesta joka oli samanlaisella autolla ajanut 1000 km alle 10 tuntiin. Ja joku suomalainenkin oli kuulemma Saariselälle tempaissut kovan ajan, jatkanut vielä Jäämerelle asti kun vauhtiin oli päässyt.

Vian täytyy siis olla laturissa! Perille päästyään Anssi menee internettiin ja haukkuu laturin kalliiksi ja hitaaksi. Uutta autoa ei kuitenkaan heti tohdi alkaa moittimaan, olihan se julmetun kalliskin, mutta pieni epäilys jää jäytämään: tekeekö näillä sittenkään mitään?

Tapaus 2: Kari, Tesla Model 3 2021

Kari on kokenut sähköautoilija, hänelle on kertynyt jo ajokokemusta ja hän on aktiivisesti lukenut ja kuunnellut neuvoja muilta sähköautoilijoilta. Myös Kari lähtee sukuloimaan 350 km päähän. Kari tietää ettei varaus huonossa kelissä aivan riitä sukulaisille asti, joten lataamaan on pysähdyttävä jossain vaiheessa. Kari tietää että autoa kannattaa pikaladata kun akku on mahdollisimman tyhjä ja lämmin joten Kari laittaakin auton navigoimaan laturille ja pysähtyy lataamaan vasta 300 km ajon jälkeen kun akussa on 16%. Auto on pidemmän matkaa ilmoitellut “Preconditioning battery for fast charging”, minkä Kari tietää käytännössä tarkoittavan akun esilämmitystä.

Kari kytkee autonsa minuuttihintaiseen HPC pikalaturiin ja lähtee kahville. Koska Kari ei ilkeä mennä sukulaisille kylään ihan tyhjällä akulla myös hän lataa Anssin tavoin 26% lisää eli 16%-> 42%. Karin lataus kestää 10 minuuttia. Energiaa hän saa yhtä paljon kuin Anssi, mutta aikaa menee vain 25% verrattuna Anssin lataukseen. Karin sähkön hinnaksi muodostuu 0.54 euron minuuttihinnalla 0.28 euroa / kilowattitunti. Matka voi ripeästi ja kohtuuhintaan jatkua.

Mistä ero johtuu?

Pääasiassa seuraavista syistä:

  • Anssin akku oli 11 asteinen latauksen alkaessa koska Tesla Model 3 2021 käyttää akussa olevaa lämpöenergiaa sisätilojen lämmittämiseen. Karin akku oli perusteellisen esilämmityksen ansiosta 45-50 asteinen.
  • Anssi aloitti latauksen 51% kohdalla jolloin akku tarvitsisi yli 50 astetta päästäkseen parhaaseen lataustehoon. Kari aloitti latauksen 16% kohdalla jolloin vähän pienempikin lämpötila riittäisi maksimilataustehoon.

Vastaväite “Mutta kyllähän se akku siinä ajossa ja latauksen yhteydessä lämpenee, hetken päästä lataustehon pitäisi nousta!”

Kyllä, mutta se on tuskallisen hidasta. Jos Kari olisi jatkanut optimaalista lataustaan hänen latauksensa olisi noudattanut kuvassa näkyvää punaista käyrää 51…77% välillä. Anssin lataus noudatti sinistä käyrää. 41 minuutin latauksesta ja sen aikana jatkuvasta akun lämmittämisestä huolimatta Anssi ei koskaan saavuttanut samaa lataustehoa kuin Kari. Anssin akku oli 41 minuutin latauksen aikana lämmennyt vain 11 -> 41.5 asteeseen. Karin akku pysytteli koko latauksen ajan auton haluamalla parhaan lataustehon lämpötila-alueella.

Ilmiö on aikaisempaa näkyvämpi lämpöpumpullisissa Tesloissa jotka käyttävät akun hukkalämpöä sisätilojen lämmittämiseen.

Vastaväite “Mutta tässähän varaustila näyttelee suurinta roolia, Karin lataus olisi ollut yhtä hidas jos hän olisi ladannut samoilla prosenteilla!”

Karin olisi ollut vaikeaa saada akku tarpeeksi kuumaksi näin korkeilla prosenteilla latauksen aloittamiseksi. Jos hän olisi onnistunut optimaalisesti, Karin lataus 51 -> 77% olisi vienyt aikaa 16 min 45s ja sähkön hinnaksi tällä välillä olisi tullut 0.46 eur / kilowattitunti. Käytännössä aikaa olisi mennyt hieman kauemmin mutta paljon vähemmän kuin Anssilla.

Miten testi tehtiin:

Kaikki tässä esitetty perustuu todellisiin latauksiin

  • Anssin latausta simuloitiin ABC-Latauksen teholatauksella missä olin koko ajan yksin. Laturi näytti koko latauksen ajan “auto rajoittaa”. Anssin akun lämpötila alussa perustuu siihen että kokemukseni mukaan autoni vetää akun noin 12 asteiseksi maantieajossa, lukema on siis täysin realistinen aloituslämpötila huonossa tapauksessa.
  • Karin lataus on todellisuudessa Pyhäjärven Superchargerilta missä olin koko latauksen ajan jakamatta tehoa muiden kanssa. Nopeammalla laturilla 10 minuuttia lyhenisi. Auton annettiin lämmittää akkua vapaasti navigoimalla laturille

Yksinkertaiset vinkit:

  • Aloita lataus mahdollisimman pienellä varaustilalla, mitä pienempi sitä parempi. Tien sivuun ei kuitenkaan kannata jäädä. 15% on aika hyvä ja turvallinen arvo mihin tähdätä
  • Esilämmitä navigoimalla laturille jos suinkin mahdollista. Edes 45-60 minuuttia ennen latausta jos haluat optimoida kulutusta hieman alemmas. Sekin auttaa huimasti. Kokeile lähintä laturia jos juuri sitä laturia ei ole kartassa mihin olet menossa.

Tekstin on kirjoittanut Antti Toivonen, Tesla Club Finland Facebook-ryhmään. Tässä linkki Antin postaukseen.

Jätä kommentti