fbpx

Latausoperaattorit, tägit, applikaatiot… Mitä näitä nyt on?

Tällaista määrää tägejä kukaan tuskin tarvitsee jatkuvasti… Kuva: Jussi Valtanen

Latausoperaattorit tarjoavat julkisia latauspalveluita esim. katujen varsilla, parkkipaikoilla, kauppakeskuksissa ja huoltoasemilla. Tunnetuimpia operaattoreita ovat mm. Fortum Charge & Drive, Tesla, ABC-Lataus ja K-Lataus. Sivun lopusta löytyy lista operaattoreista ja linkit niiden kotisivuille!

Tesla avasi suurimman osan SuperChargereista kaikkien CCS-autojen käyttöön ja maksu hoituu ainoastaan Teslan appilla.

Latausten maksaminen ei vielä tänä päivänä onnistu maksukortin lähimaksuna kuin harvassa paikassa (Neste Lataus). Maksamiseen käytetään latausoperaattoreiden omia appeja tai RFID-tunnisteita, eli tägejä (tai RFID kortteja). Ajatus tägi-kasasta avainnipussa ei ole kovin houkutteleva, mutta kun tägit on kerran hankittu niin se on käytännöllinen tapa maksaa lataukset. Itse pidän kolmea tärkeintä tagia kiinni autonavaimessa.

Suomessa on useita latausoperaattoreita, joista osa tekee keskenään yhteistyötä, joten aivan kaikkien operaattoreiden RFID-tunnisteita (tägejä) ja appeja sähköautoilijan ei tarvitse hankkia.

Kirjoittajan suosikki tägit ovat olleet kovassa käytössä, tekstit ovat kuluneet pois…

Valtaosa sähköautoilijoista pärjännee parilla kolmella tärkeimmällä, ehkä jopa ilman tägejä, pelkkien appien varassa. Vaikka lataisit 99% latauksista kotona, saattaa vastaan tulla tilanne jolloin tarvitset julkisia latauspisteitä. Suosittelen varautumaan asiaan etukäteen tutustumalla aiheeseen ja rekisteröitymällä ainakin Fortumin, ABC-Latauksen ja K-Latauksen asiakkaaksi. Harkitse myös tagien tilaamista, sillä tagit helpottavat elämää kun julkisenlatauksen tarve iskee.

Itse käyttän mieluummin tägejä, sillä ne ovat mielestäni vaivattomia, näppäriä ja nopeita käyttää – verrattuna applikaatioihin. Talvella ulkosalla kymmenen asteen pakkasella älypuhelin ropaaminen tuiskussa latauspisteen luona ei ole mielestäni kovinkaan käytännöllistä.

Miten hankit applikaation ja tägin latausoperaattorille?
Lyhyesti:

  1. Rekisteröidy operaattorin asiakkaaksi
  2. Syötä maksu- tai luottokorttitiedot maksua varten operaattorin sivuille
  3. Lataa applikaatio / tilaa tägi operaattorin sivuilta (Proseduuri saattaa hieman vaihdella operaattori kohtaisesti)

Okei nyt on tagit tilattu, mutta miten niitä käytetään?

Käytäntö saattaa hieman vaihdella eri operaattoreiden ja/tai latauspisteiden välillä, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää:

  1. Tunnistaudu
  2. Kytke kaapeli ensin latauspisteeseen, sitten autoon.
  3. Lataus alkaa
  4. Lopetus: Avaa latausluukun lukitus avaimesta (vaihtelee autoittain)
  5. Irroita kaapeli ensin autosta ja sitten latauspisteestä

Tällä videolla nähdään lyhyt ohjeistus Type2 latauspisteen käytöstä, kolmella eri tyyppisellä latauspisteellä, joita operoivat: K-Lataus, Fortum ja Virta. Fortumin latauspiste on itseasiassa 50kW pikalaturi, jossa CCS ja CHAdeMO liittimien lisäksi myös tavallinen keskinopea 22kW Type2 liitin. Eli tähän Fortumin latauspisteeseen ei tarvita omaa Type2 kaapelia. Valtaosa Fortumin Type2 latausasemista ovat samanlaisia kuin videon Virran tolppa.


Tärkeimmät latausoperaattorit ja niiden kotisivut:

Jätä kommentti