Teslan lataaminen kotitalouspistorasiasta, eli suko-pistorasiasta (230v). Hidas lataus tunnetaan myös nimillä suko-lataus, tilapäislataaminen ja matkalataaminen. Hidas lataus sopii hyvin kotona lataamiseen, sillä auto seisoo pihassa pitkiä aikoja, eikä latautumisella useimmiten ole kiire. Yleisin tapa ladata sähköautoa on juurikin hidas lataus, joka tapahtuu ihan tavallisesta kotitalouspistorasiasta, eli “suko-rasiasta”.
Itse suosittelen kuitenkin kiinteän latauspisteen asentamista, mikäli se on mahdollista, sillä sen käyttö on helpompaa ja lataus nopeampaa. Valitettavasti se ei ole aina mahdollista ja siksi päätinkin tehdä tämän videon aiheesta, sillä suko-lataus on toimiva vaihtoehto vaikka monesti sitä mustamaalataan ihan suotta!
Pistorasioissa on eroja
Pistorasioissa on eroja, joten mistä tahansa rasiasta ei välttämättä kannata ladata turvallisuussyistä. Pistorasian ja johdotuksen kunto on syytä tarkistaa, mieluiten sähkömiehen toimesta, eikä huonokuntoisesta, vanhasta tai likaisesta pistorasiasta välttämättä kannata ladata lainkaan. Pistorasian uusiminen ei ole kallis toimenpide ja sillä varmistetaan turvallinen lataus.
Mikäli haluaa pelata varmanpäälle niin suosittelen lataamista Caravan-pistorasiasta, mutta vähintään kannattaa vanha suko-rasia päivittää SuperSchuko pistorasiaksi tai hommata suoraan esim. Satmatic latausasema, jossa on valmiina SuperSchuko pistorasiat, vikavirtasuojat, sekä kWh mittarit. Satmatic linkit tämän osion lopussa!
Kuten minun autossani, aiemmin Teslan mukana toimitettiin latausjohto UMC = Universal Mobile Connector. jolla voi ladata suko-pistorasiasta (max 13A) tai voimavirrasta (max 3x16A), sillä johdossa on pikaliitin vaihdettavia päitä varten. Ampeereita voi säätää suoraan autosta yhden ampeerin pykälissä ja mikäli lataus pitää suorittaa esim. vanhemmasta pistorasiasta niin ampeerit kannattaa pudottaa ainakin 8-10A tasolle, ehkä jopa alle.
Nykyään Teslassa tulee mukana Tesla Mobile Connector, joka on 1-vaiheinen ja siihen kuuluu suko- ja caravan-liittimet. Keskimäärin 13A suko-latauksella saa tunnissa n.13km ajomatkaa (Model S). Tyhjän akun täyteen lataaminen sukosta kestää yli vuorokauden, MUTTA on hyvä muistaa että harvemmin akkua ajetaan täysin tyhjäksi päivän aikana. Lyhyessä päivittäis ajossa akun varaustaso olisi hyvä pitää n. 30%-80% välissä ja itse olen rajoittanut latauksen loppumaan 90% kohdalla, paitsi jos edessä on pidempi matka. Silloin akun voi huoletta ladata täyteen.
Nippeli tietona mainittakoon että Suomalaiset liikkuvat autolla keskimäärin 52km vuorokaudessa, joten valtaosa pärjää hidas latauksella ihan hyvin. Lähde: https://www.motiva.fi/files/14639/Henkiloliikennetutkimus_2016_Suomalaisten_liikkuminen.pdf
Videolla näkyvä auton on takavetoinen Tesla Model S 85 (2014). Latausnopeudet (km/h) ovat käsittääkseni _lähellä_ toisiaan kaikissa Model S autoissa kun taas Model X:n suurempi kulutus tarkoittaa hivenen pienempää km/h lukemaa latauksessa. Model 3 taas kuluttaa vähemmän, joten sen latauksen km/h lukema on jonkin verran suurempi.
Paljonko Tesla Model S:n akkuun saa ladattua ajomatkaa tunnissa sukosta?
Karkeasti arvioituna 1A = ~1km/h, eli: 6A = ~6km/h 8A = ~8km/h 10A = ~10kh/h 13A = ~13kh/h
2,60€? Sen verran maksaa 100km ajaminen Teslan kotilatauksella, noin arviolta, riippuu tietty sähkön hinnasta 😉
Itse lataan Teslaa Satmaticin latausasemasta, josta olen tehnyt myös lyhyen videon. Alla linkki videoon ja Satmatin verkkokauppaan ko. tuotteen sivulle: https://youtu.be/WrQ-ZgyBme0
Video julkaistu alunperin YouTubessa 11.3.2019