fbpx

Volkswagen ID.3 sähköauton lataaminen

ID.3 varmasti on tämän vuosituhannen tärkein tuotelanseeraus Volkswagenilta, sillä se on autovalmistajan ensimmäinen sähköauto, joka perustuu uuteen MEB-rakenteeseen. Ennakko-odotukset ovat olleet korkealla ja Teslan etumatka on ollut pitkä, joten perinteisten autojättien pelinavauksien olisi syytä olla vakuuttavia.

Volkswagen Center Lahti tarjosi auton Laturille.com koeajoon – kiitos!

Tätä artikkelia varten sain koeajoon ID.3:n Lahden Volkswagen Centeristä, varustetasona 1ST Max, joten autossa oli kaikki humpat ja herkut mitä tarjolla on! Itselleni Max olisi ainoa vaihtoehto, sillä edullisempien varustetasojen penkit eivät sovi itselleni tippaakaan.

WLTP-toimintamatkaksi ID.3 1ST Maxille ilmoitetaan 409km, mutta kuten aina, nuo luvatut kilometrit tuskin toteutuu normaali ajossa kovin monella. Oman kokemukseni mukaan arvioisin todelliseksi rangeksi kesäkelissä n. 300-350km, mutta jos oikein pihistelee niin WLTP-range on täysin saavutettavissa. Olosuhteet ja ajonopeus vaikuttavat rangeen huomattavasti.

Luonnollisesti ajonopeus, ajotapa ja olosuhteet (kuiva/märkä tie, vesisade, lumi/loska jne.) vaikuttavat kantamaan, puhumattakaan auton esilämmityksestä talvella. Kun auton esilämmittää suoraan verkkovirralla, ei energiaa kulu liikkeelle lähdettäessä niin paljon lämmitykseen, mikä taas pidentää rangea.

Akku ja lataus erot 1ST- ja normaalimallistossa

Kaikki 1ST-mallit on varustettu 58kWh akustolla, 11kW AC-laturilla ja 100kW DC-pikalatauksella. Normaalimallistoon tulee tarjolle kolme eri akkuvaihtoehtoa: 45kWh, 58kWh ja 77kWh, jonka lisäksi eroja on myös AC-latureissa ja DC-pikalataustehoissa. Näitä eroja pohditaan lisää artikkelin muissa osissa!

Pieniakkuinen ID.3 poikkeaa lataustehojen puolesta radikaalisti isoveljistään; alimitoitettu yksivaiheinen 7kW AC-laturi ja pikalataus rajoitettu vain 50kW tasolle. Lyhyesti: Ei kovin hyvä auto matka-ajoon, mutta toimii päivittäisajossa ok.

Latausteho, -nopeus ja julkiset latauspisteet

Julkiset AC-latausasemat on varusettu Type2-liittimillä. Type2 kaapeli toimitetaan ID.3:n mukana.

AC- eli vaihtovirtalataus kattaa hitaan ja keskinopean latauksen, jotka ovat sähköauton pääasiallisia latausmuotoja. Auton sisäinen AC-laturi määrittää maksimi lataustehon ja suosittelen ehdottomasti 3-vaiheista AC-laturia! Voit lukea täältä erillisen artikkelin aiheesta “Auton sisäinen AC-laturi ja lataustehot“.

DC-lataus (tasavirta) tarkoittaa pikalatausta, joka on lähtökohtaisesti kalliimpaa kuin AC-lataaminen, eikä pikalatausta juurikaan tarvita muussa kuin matkanteossa. Pikalatureiden latausliittimet ja -kaapelit ovat aina kiinteitä, eli ne ovat kiinni pikalaturissa, aivan kuten tankkauspistoolit bensapumpulla!

Lataustehot ja -nopeudet eri ID.3 versioille:

Suurimman 77kWh akun lataamiseen menee luonnollisesti pidempi aika, mutta tehokkaalla DC-pikalatauksella akku täyttyy nopeasti ja matkanteko on ripeää.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia arvioita ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan.
Pienimmällä akulla varustettu ID.3 on rampautettu vain 7,2kW AC-laturilla, sekä 50kW pikalatauksella, mutta asia on merkityksetön mikäli autolla ei ajeta pidempiä matkoja.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia arvioita ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan.

Mitä tehokkaampi AC-laturi autossa on, sitä nopeammin akku latautuu julkisilla latauspisteillä ja usein suurempi latausteho tarkoittaa myös edullisempaa kWh-hintaa ladatulle sähkölle.

Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata sähköautoa, mutta niiden varaan ei kannata liikaa laskea. Maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu saattaa olla huomattavasti edullisempi kuin kWh-perusteinen: esim. K-Latauksen 0,20€/kWh on edullista verrattuna Fortumin 0,30€/kWh hinnoitteluun.

Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä. Kotilatauksessa latausteholla ei ole juurikaan merkitystä ja kWh-hinta vaihtelee sähkösopimuksen mukaisesti.

Latausportti; avaus, lukitus ja latauskaapelin irroittaminen

Latausluukku lukittuu ja aukeaa keskuslukon mukana.

ID.3:n latausportti löytyy oikean takarenkaan yläpuolelta ja sen saa auki painamalla luukun vasemmasta reunasta, keskuslukituksen ollessa auki. Lataus alkaa automaattisesti kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin, kunhan latauslaite antaa virtaa. Julkisilla latauspisteillä vaaditaan tunnistus ennen latauksen aloittamista.

Latausportti lukitsee kaapelin, kun latauskaapeli kytketään autoon, joten latauskaapelia ei noin vain irroiteta/varasteta.

Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu samalla tavalla kuin ovien avaaminen: painamalla ovet auki avaimesta, joka keskeyttää AC-latauksen ja vapauttaa latauskaapelin. Mikäli ovet ovat auki latauksen aikana, paina avaimesta ovet lukkoon ja taas auki niin latausportin lukitus aukeaa. Pikalaturilla (DC) lataus tulee lopettaa pikalaturin päästä, joko operaattorin RFID-tagilla tai applikaatiolla.

Mikäli haluat käyttää ajastinta, täytyy ajastintoiminto aktivoida auton valikosta.

Huom! Autoa ei voi ajaa, mikäli latausjohto on kytketty autoon, joten sinun ei tarvitse pelätä rikkovasi mitään, mikäli hyppäät autoon ajatuksissasi ja yrität lähteä ajamaan.

Näytöltä näkee kauanko lataus vielä kestää, jonka lisäksi kuski voi rajoittaa latauksen tason 10% pykälissä.

Akun latauksen tason rajoittaminen arkiajoissa on järkevää esim. 80% tasolle, mikäli päivittäinen ajosuorite ei ole kovin suuri. Pitkässä juoksussa akku ei tykkää siitä, että se ladataan joka kerta 100% tasolle, joten säästä akkuasi ja rajoita lataus n. 70-90% välimaastoon. Kun tiedossa on pidempi reissu niin silloin akku kannattaa ladata 100% tasolle.


Lataustavat; hidas (AC), keskinopea (AC) ja pika (DC)

Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~9km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” tavallisesta pistorasiasta kestää:
45kWh akusto 29h
58kWh akusto 37h
77kWh akusto 48h 30min

Hidas lataus tunnetaan myös nimellä “suko-lataus”.

Johto suko-pistokkeen ja ”älymötikän” välissä on sen verran pitkä, että se ylettyy lämmitystolpan korkeudelta maahan hienosti, eikä täten rasita pistorasiaa.

Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu auton mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on suko-pistoke, joka kytketään tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä on Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen ”äly”, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa. Laite ei syötä virtaa Type2-liittimeen, ellei sitä ole kytketty kiinni autoon.

Tilapäislatauslaite on vakiovaruste 1ST autoisssa, mutta normaalihinnaston autoissa lisävaruste, joka maksaa 184,71€ ja on todella halpa hinta alkuperäisvarusteeksi!

Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke työnnetään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta. Hidaslatauslaitteen paino saattaa kuormittaa suko-pistoketta ja pistorasiaa, joten suosittelen sen tukemista/ripustamista tarvittaessa jollain tavalla käytön aikana. Johto suko-pistokkeen ja ”älymötikän” välissä on sen verran pitkä, että se ylettyy lämmitystolpan korkeudelta maahan hienosti, eikä täten rasita pistorasiaa.

Huom! Seskon suositus hidaslatauksessa on 8 ampeeria: Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata kotitalouspistorasiasta edellyttäen, että ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin standardin SFS-EN 62752 mukaisesti.

Hidas lataus on toimiva tapa ladata ID.3:n akku esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata sähköautoa taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!

Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.

Haluatko ladata ID3:sta nopeammin SuperSchukosta tai CEE ”caravan” pistorasiasta? Tässä video Zencar-latauslaitteeseen, jolla voit ladata ID.3:a jopa 2x nopeammin 16A virralla! HUOM! Tavallisesta pistorasiasta ei kannata ottaa 16A jatkuvaa virtaa, vaan suosittelen asennuttamaan CEE ”caravan” pistorasian ja tilaamaan Zencar-latauslaitteen CEE-pistokkeella. CEE-pistoke on kestävämpi ja turvallinen tapa ottaa jatkuvasti 16 ampeeria auton lataamiseen.


Keskinopea lataus 11kW (3x16A) tai 7,2kW (1x31A)

Lataus ”tyhjästä täyteen” 22kW latausasemasta kestää:
45kWh akusto: 7h 30min (latausnopeus: ~37km/h, 7,2kW latausteholla)
58kWh akusto: 7h (latausnopeus: ~54km/h, 11kW latausteholla)
77kWh akusto: 8h 30min (latausnopeus: ~54km/h, 11kW latausteholla)

Keskinopea, eli Type2 lataus vaatii Type2-kaapelin, joka toimitetaan ID.3:n mukana.

Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla, joka on vakiovaruste. Keskinopeaa latausta kutsutaan myös peruslataukseksi ja Type2-lataukseksi. Se on huomattavasti tehokkaampi ja nopeampi tapa ladata ID.3:n akkua verrattuna hidas lataukseen.

Keskinopea lataus tapahtuu lyhyesti sanottuna seuraavasti:

 1. Tunnistaudu operaattorin RFID-tagilla tai applikaatiolla (ilmaisilla pisteillä tunnistautumista ei välttämättä tarvita lainkaan).
 2. Kytke Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon.
 3. Lataus alkaa
 4. Lopeta lataus avaamalla keskuslukitus avaimesta, jolloin lataus keskeytyy ja latausportti aukeaa.
 5. Irroita kaapeli ensin autosta ja sitten latauspisteestä
Keskinopea lataus K-Latauksen latauspisteellä Lahden Karismassa. Kuvassa juuri latauksen lopetus, painamalla avaimesta keskuslukko auki.

Suurempi akkuisten ID.3 mallien kolmivaiheinen 11kW:n AC-laturi on mukavan tehokas ja käytännöllinen. Tunnin mittaisella kauppareissulla akkuun ehtii latautua ~54 km lisää rangea, kun taas pikku akkuinen ID.3 lataa samassa ajassa vain ~37km km lisää rangea, johtuen heikkotehoisemmasta 7,2kW sisäisestä AC-laturista.

Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.

Latauskaapeleita voit ostaa esim. näistä suomalaisista verkkokaupoista:
EV Asema, EV Lataus, Walle ja Kotilaturi


Pikalataus

HUOM! Luvut ovat suuntaa antavia arvioita ja voivat vaihdella mm. olosuhteiden ja pikalaturin ominaisuuksien mukaan.

Volkswagen ID.3:n pikalataus tapahtuu pikalatureilla, joissa on CCS-liitin. CCS-liitin (ja kaapeli), ovat aina kiinteästi asennettuina pikalatureihin! CCS-latausportti on Type2-portin yhteydessä (alapuolella) ja sillä on oma suojahattu, joka tulee irroittaa ennen pikalatausta. 

Pikalaturin CCS-liitin, joka on eurooppalainen standardi pikalataukseen.

Teoreettinen maksimi latausteho on mallista riippuen 50kW, 100kW tai 125kW mutta käytännössä latausteho vaihtelee akun varauksen (SoC, eli State of Charge) ja lämpötilan mukaan. Lämmin ja mahdollisimman tyhjä akku ottaa vastaan kovempia lataustehoja.

Latauskäyrä lainattu täältä: https://www.speakev.com/threads/id-3-58kwh-charging-curve.151481/

Pikalataus tapahtuu lyhyesti sanottuna seuraavasti:

 1. Kytke CCS- kaapeli auton CCS-porttiin
 2. Tunnistaudu operaattorin applikaatiolla tai RFID tagilla (ilmaisilla latureilla ei yleensä tunnistautumista)
 3. Lopeta lataus tunnistautumalla (RFID tai appi) pikalaturille ja valitse ”Lopeta lataus” tms.
 4. Irroita kaapeli autosta ja laita kaapeli takaisin laturiin
 5. Sulje latausportti
Latauksen käynnistäminen / lopetus on helppoa ja nopeaa operaattorin RFID-tagilla.

Milloin, miten ja miksi pikalaturia kannattaa/tarvitsee käyttää?

Pikalataus on tarkoitettu lataamiseen reissussa, jotta matkan taittaminen olisi kohtuullisen nopeaa. Sähköauton akkua ei kannata, eikä yleensä tarvitse ladata täyteen pikalaturilla. Lataukset kannattaa suunnitella etukäteen; Riittääkö matkalla yksi pitkä lataustauko vai olisiko kaksi lyhyttä lataustaukoa nopeampi vaihtoehto?

 Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pikalaturille kannattaa saapua mahdollisimman tyhjällä ja lämpimällä akulla, eikä akkua kannata ladata yli 80 % tason jos ei ole aivan pakko. Pikalaturilta kannattaakin ottaa vain sen verran virtaa, että pääsee varmasti perille tai seuraavalle pikalaturille. Eli otetaan akkuun ne ”nopeat kilowatit”.

Jos ajomatka kotoa mökille on esim. 500 km ja n. 300 km kohdalla pidetään pikalataus/-lounastauko niin on nopeampaa (ja halvempaa) ladata vain ”tarvittavat kilometrit” akkuun. Oletuksena se, että mökillä on mahdollista laittaa auto lataukseen esim. tavalliseen pistorasiaan, jolloin käytetään 8A tilapäislatauslaitetta. Akku ehtii hyvin latautua täyteen viikonlopun aikana.

Vinkkejä pitkää matkaa suunnittelevalle ID.3-kuskille

 • Rekisteröidy tärkeimpien latausoperaattoreiden (K-Lataus, Virta ja Fortum Charge&Drive) asiakkaaksi, asenna niiden applikaatiot puhelimeesi ja tilaa mielellään RFID-tagit!
 • Lähde matkaan täydellä akulla, mikäli mahdollista!
 • Vältä yli 100km/h nopeuksia! 120km/h nopeus kuluttaa enemmän energiaa, joten pitkä matka taittuu luultavasti nopeammin kun ajat hieman hitaammin. Lataustauot ovat lyhyempiä pienen kulutuksen takia.
 • Jos matkalla on tarkoitus pysähtyä useammaksi tunniksi esim. ostoksille niin hyödynnä julkisia keskinopeita Type2-latauspisteitä, mikäli mahdollista. Type2-lataus on pääsääntöisesti paljon halvempaa kuin pikalataus.
 • Jos matkan voi taittaa yhdellä pitkällä (10 → 90 %) tai kahdella lyhyellä (10 → 50 %) pikalatauksella niin suosittelen kahta lyhyttä yhden pitkän sijaan! Miksi? Siksi, että tyhjään akkuun lataaminen tapahtuu kovemmalla teholla, joten lataustapahtuma on huomattavasti nopeampi kahdessa lyhyessä osassa. Säästät aikaa ja rahaa, mutta toisaalta mahdollisuus törmätä varattuun pikalaturiin kasvaa – elämä on valintoja…

Latauskartta.fi

Latauskartta.fi on Sähköautoilijat ry:n ylläpitämä karttasivusto, jonka avulla löydät helposti sähköautojen latauspisteet ja voit suodattaa hakua eri lataustapojen välillä (keskinopea Type2 ja pikalataukset). Voit myös ilmoittaa onnistuiko lataus tietyssä latauspisteessä tai tarkastaa onko reittisi varrella oleva latauspiste toiminut lähiaikoina muilla käyttäjillä.

Ilmainen matkasuunnittelma sivusto: A Better Route Planner

A Better Route Planner on ilmainen sähköauton matkasuunnitelman tekemiseen tarkoitettu nettisivusto (löytyy myös appi älypuhelimille) osoitteessa: https://abetterrouteplanner.com/

ID.3 Trippimittarin nollaaminen

Matkamittarin nollaaminen ei ollut järin looginen operaatio…

Koeajo: Volkswagen Center Lahti

Kiitokset koeajosta Esa Lantalle ja Mikko Mäntylälle!

Esa Lantta
automyyjä
esa.lantta@volkswagencenter.fi
050 077 0037

Jätä kommentti