fbpx

SuperTour 2021-haaste by Laturille.com & Tesla Club Finland

SuperTour 2020-haasteelle jatkoa!

SuperTourin ideana on kiertää Teslalla kaikki Suomen SuperChargerit mahdollisimman nopeasti, mutta ilman hurjastelua – optimointi ratkaisee pelin!

Suunnitelussa kannattaa käyttää apuna A Better Route Planner -sivustoa, joka on erittäin hyvä apuväline reittisuunnitteluun sähköautoilijalle.

Kulutuksia, kilometrejä ja muuta nippelitietoa voit kaivaa esiin Teslafi.com palvelusta. Käyttämällä Laturille.com refaral-koodia, saat kuukauden ilmaisen testijakson (normaalisti 2 vkoa).

Reitti ja säännöt

Ideana haasteessa on kiertää kaikki yhdeksän (9) Suomen Tesla Supercharger asemat siten, että matka lähtee miltä tahansa Supercharger asemalta ja päättyy samalle Superchargerille.

Kuljettaja voi itse optimoida reitin kuten haluaa, sillä eri autoilla optimaalinen reitti saattaa vaihdella! HUOM! Voit myös käyttää lähtö- ja päätepisteenä kotiasi, mikäli siltä tuntuu (jos vaikka lähin superi ei olekkaan aivan lähiseudulla niin tämä saattaa olla mieleisempi vaihtoehto).
Kaikilla Supereilla on käytävä siten, että letku käy autossa kiinni, vaikka ei olisi tarvetta ladata.
-Lataaminen sallittu vain Teslan SuperCharger asemilla (pl. hätätapaukset)
-Aika lasketaan lähdöstä saapumiseen. Eli kun starttaat lähtöpisteestä niin kello käyntiin ja palaat lähtö, eli päätepisteeseen niin kello seis.
-Kyseessä on leikkimielinen herrasmies “kisa”, joten autetaan kaveria hädässä ja näytetään muutenkin mallia muille autoilijoille fiksulla käytöksellä.

Itsestään selvyydet, eli tipsit

Itse käytin viime vuonna reittisuunnitelmaan apuna A Better Route Planneria (ABRP) ja päätin, että kierrämme reitin “vastapäivään”, sillä yöllä oli tiedossa hieman pakkasta. Ajatuksena oli päästä mahdollisimman pian takaisin “pohjoisesta” etelään, jotta reitin keskilämpötila olisi hieman korkeampi (matala lämpötila nostaa kulutusta).

Tässä järjestyksessä kiersimme kaverin kanssa Supercharger-asemat viime vuonna vanhalla S 85:lla.
ABPR:n arvio matkasta:
kokonaispituus n. 1408km
ajoaika 15h 40min
latauksiin kuluva aika 3h 45min

-Nollaa trippimittari lähtöpisteessä ja ota lähtö aika ylös.
-Muistivihko ja kynä on hyvä tapa pitää kirjaa asioista, mutta itse suosin Teslafi.com palvelua, josta näkee kaiken oleellisen helposti.
-Tsekkaa rengaspaineet ennen lähtöä ja lisää pissapoikaan nestettä
-Tesla näyttää latauksen aikana arvioudun varaustason prosenteissa (%) saavuttaessa kohteeseen, mikäli lähdet nyt ajamaan. Kutsun tätä prosenttilukua marginaaliksi, sillä 0% merkitsee sitä, että kohteeseen saavuttessa akun varaustaso olisi 0%. Se olisi kuitenkin liian riskialtista, sillä tuo luku perustuu auton tekemään arvioon eikä autolla ole kristallipalloa. Kokemuksen mukaan 5% marginaali on pääsääntöisesti riittävä, mikäli lämpötila ei ole pahasti pakkasen puolella ja tiet ovat kuivat! Mitä tyhjemmällä akulla saavut Superchargerille, sitä kovemmat lataustehot saat alussa, minkä ansiosta latausaika lyhenee ja matkanteko nopeutuu.
-Rauhallisesti ja aika tarkkaan rajoitusten mukaan ajamiseen meni viime vuonna 15h 34min kun ABRP arvioi ajoajaksi 15h 40min. Eli jos talvirajoitukset ovat edelleen voimassa niin tuota nopeampaa tuota meidän valitsemaamme reittiä ei aja – siksi se latausten optimointi ratkaisee.

Turvallisia kilometrejä 🙂

Täältä voit lukea viime vuotisen SuperTourimme reportaasin!

Tätä artikkelia päivitetään tarvittaessa!

Jätä kommentti