fbpx

Teslalla 1428 km alle 21h!

SuperTour 2020-haaste

Kuinka nopeasti vanha Tesla Model S 85 pystyisi ajamaan läpi kaikki Suomen Tesla Supercharger asemat, ilman kaahailua? Tämä ajatusleikki oli pyörinyt mielessäni pidemmän aikaa, ja sunnuntaina 26.4.2020 päätimme Laivosen Juhan kanssa ottaa asiasta selvää, lähtö olisi seuraavana päivänä.

Suunnitelussa käytin apuna A Better Route Planner -sivustoa, joka on aivan mahtava apuväline reittisuunnitteluun sähköautoilijalle. Kun olin syöttänyt ABRP-sivustolle haluamani parametrit auton ja matkan osalta, muodostui reissun kestoksi (arvio): 19h 26min ja 1408 km. Reissumme lähtö ja “maali” Vierumäellä.

Luonnollisesti tuo ei toteutunut, mutta pidän arviota nyt jälkikäteen melko realistisena, mikäli onnistuu optimoimaan lataukset paremmin käytännössä ja käyttää vähemmän aikaa muuhun kuin ajamiseen ja lataamiseen. Eli kaikki ylimääräinen härvääminen pois ja pyrkii saapumaan laturille 3-5% varaustasolla, mikä ei itse asiassa ole kovin vaikeaa!

Käytännössä reissu kesti 20h 53min ja auton mittarin mukaan matkaa kertyi 1424 km ja keskikuluts oli 204 Wh/km. TeslaFi -palvelun tiedot eivät ole 100% tarkkoja, joten luotan enemmän auton ilmoittamiin lukuihin, mutta matkan kulku-osiossa käytän matkoihin ja kulutuksiin auton ilmoittamia lukuja ˗ heittoa ei matkoissa juurikaan ole, mutta kulutuksissa kyllä pieniä. En ole aivan varma miksi, mutta arvelen TeslaFi:n laskevan kulutuksiin mukaan lataustauoilla auton käyttämän sähkön (lämmitys, infotainment, yms). Lisään artikkelin loppuun myöhemmin myös TeslaFi:n luvut matkasta.

Ajoaika yhteensä 15h 34min
Latausaika yhteensä 4h 25min
Muu härvääminen 54min
Kokonaisaika 20h 53min

SuperTour 2020-haasteen reitti

Ideana haasteessa on kiertää kaikki Suomen Tesla Supercharger asemat siten, että matka lähtee miltä tahansa Supercharger asemalta ja päättyy samalle Superchargerille. Kuljettaja voi itse optimoida reitin kuten haluaa, sillä eri autoilla optimaalinen reitti saattaa vaihdella!

Reittisuunnitelmaan käytin apuna A Better Route Planneria (ABRP) ja päätin, että kierrämme reitin “vastapäivään”, sillä yöllä oli tiedossa hieman pakkasta. Ajatuksena oli päästä mahdollisimman pian takaisin “pohjoisesta” etelään, jotta reitin keskilämpötila olisi hieman korkeampi (matala lämpötila nostaa kulutusta).

Tässä järjestyksessä kiersimme Supercharger-asemat.

Matkan kulku

Vierumäeltä lähdettäessä nollasin tripin ja tarkastin rengaspaineet (3,1bar). Rengaspaineet tarkastettiin juuri lähdön kynnyksellä ja ajoin Superilta Nesteen vesi/ilma-pisteelle, josta starttasimme klo 13.59 (tämä siis meidän virallinen lähtöaika ja huima 180m siirtymä laskettiin mukaan kokonaismatkaan). Kulutus ilmoitetaan Wh/km, joten muuntaminen kWh käy näin: esim. 191 Wh/km x 100 = 19,1 kWh / 100 km. Akun varaustaso lähdössä (SoC) oli 77%.

Tesla näyttää latauksen aikana arvioudun varaustason prosenteissa (%) saavuttaessa kohteeseen, mikäli lähdet nyt ajamaan. Kutsun tätä prosenttilukua marginaaliksi, sillä 0% merkitsee sitä, että kohteeseen saavuttessa akun varaustaso olisi 0%. Se olisi kuitenkin liian riskialtista, sillä tuo luku perustuu auton tekemään arvioon eikä autolla ole kristallipalloa. Kokemuksen mukaan 5% marginaali on pääsääntöisesti riittävä, mikäli lämpötila ei ole pahasti pakkasen puolella ja tiet ovat kuivat! Mitä tyhjemmällä akulla saavut Superchargerille, sitä kovemmat lataustehot saat alussa, minkä ansiosta latausaika lyhenee ja matkanteko nopeutuu.

HUOM! Alaotsikot joka siirtymältä, ovat linkkejä Facebookin Laturille.com sivun Livestreameihin, joten voit halutessasi katsoa videon joka siirtymältä.

Vierumäki – Äänekoski 178,7km, kulutus 191Wh/km.

Saavuimme Äänekoskelle 27% varaustasolla, joten lataustehot eivät päätä huimanneet ja olisimme päässeet jatkamaan matkaa nopeammin, mutta päätimme keitellä retkikeittimellä kahvit ja tähän “härväämiseen” hukkasimme suotta aikaa. Olin asettanut navigaattoriin määränpääksi Pyhäjärven Superin ja kun jatkoimme matkaa, marginaali oli 21%. Koska olisimme voineet jatkaa matkaa 5% kohdalla, hukkasimme arvokasta aikaa, mutta kahvin himo oli liian ankara!

Äänekoski – Pyhäjärvi 152,6km, kulutus 200Wh/km.

Pyhäjärvellä akun varaustaso oli 20%, joten taaskaan emme saaneet kokea kovin säväyttäviä lataustehoja. Mutta toisaalta se oli hyvä asia, sillä jälleen meillä suttaantui aikaa kun Laivosen Juhan kanssa pyöräytettiin retkikeittimellä juustomakaroonit! Hauskoja hetkiä, joihin kannatti uhrata hieman aikaa ˗ eihän tässä oltu verenmaku suussa hommaa tekemässä. Lähtiessämme kohti Kokkolaa, meillä oli 15% marginaali, eli ei tämä lataustauko aivan mönkään mennyt!

Pyhäjärvi – Kokkola 159,7km, kulutus 196Wh/km.

Koska Juha ei ole aiemmin ajanut metriäkään sähköautolla, saati Teslalla, päätimme yhdessä, että Juha ajaa seuraavat kaksi stinttiä! Tokihan Laivosen ensi fiilikset piti ottaa videolle talteen!

Kannuksen kohdalla meitä oli tienvarressa odottamassa Jarno Heikkinen, joka nappasi meistä valokuvan! Super Kiitos Jarnolle!

Kuva: Jarno Heikkinen, lokaatio: Kannus
Tässä lyhyt videopätkä, jossa näkyy Jarno tien laidassa ikuistamassa SuperTour 2020-haastetta!

Kokkolan söpölle kahden tolpan Superille saavuttaessa, siellä olikin Ruotsin kilvissä oleva Model X lataamassa, mikä tarkoitti meille rajoitettua lataustehoa (alkuun vain 28kW). Tesla Superchager asemilla on lataustolppia aina parillinen määrä esim 1A ja 1B. Nämä kaksi jakavat maksimi lataustehon siten, että ensin saapunut saa kaiken mitä auto ottaa vastaan ja myöhemmin saapunut auto saa sen mitä toiselta jää. Tästä syystä matkaan tuli taas hieman viivästystä. Kun viimein pääsimme jatkamaan matkaa, oli marginaali 6%, joten turhanpäiten ei Kokkolassa notkuttu!

Kokkola – Jalasjärvi 189,4km, kulutus 205Wh/km.

Jalasjärvelle saavuimme 5% varaustasolla, eli auton ennuste 6% oli jälleen hyvin tarkka! Koko reissun kovimmat latauksen piikkitehot irtosi Jalasjärvellä: 129 kW! Tosin latausteho tippui alle 100 kW:n n. minuutissa. Teslan keskinäyttö alkoi sekoilemaan kesken latauksen ja käynnistyi itsekseen 7-8 kertaa ennen kuin tokeni. Tästä syystä emme päässeet liikenteeseen ajoissa vaan marginaalia oli 9% kun matka jatkui kohti Huittisen Superia.

Jalasjärvi – Huittinen 166,5km, kulutus 201Wh/km.

Perillä akun varaus 9% ja lataustehot käväisivät 120 kW:ssa, mutta tehot tippuivat pian, tyypilliseen tapaan alle 100 kW:n. Lämpötila Huittisissa yöllä oli -1c ja keskinäytön sekoilu jatkui samalla tavalla; boottasi 7-8 kertaa ja sen jälkeen kaikki toimi taas normaalisti. Taitaa olla eMMC muistipiiri tiensä päässä… Juustoportti oli yöllä kiinni, kuten myös Huittisten ABC. Matkaan päästiin kuitenkin melkein ajallaan, marginaalin ollessa 9%.

Huittinen – Paimio 106,6km, kulutus 224Wh/km.

Saavuttaessa akussa 9%, kuten auto ennusti ˗ käsittämättömän hyvin Teslan arviot marginaalista pitävät paikkansa! Piikkitehot kävivät 123 kW:ssa. Paimion ABC oli yöllä suljettuna, mutta ulkokaiuttimista soi musiikki ˗ hieman “spooki” fiilis. Lähdimme Paimiosta kohti Akaata 8% marginaalin turvin.

Paimio – Akaa 136,9km, kulutus 212Wh/km.

Perillä akussa varausta 7% ja lataustehot kävivät 124 kW:ssa. Saavuimme paikalle hieman ennen aamukuutta, joten ABC aukeaisi aivan näillä näppäimillä. Tuossa tilanteessa ehdotin kahvien keittämistä, mutta Laivonen oli sitä mieltä että ABC-kahveet olisivat luksusta. Tuohon eräs katsoja kommentoi: “En ole koskaan ennen kuullut kenenkään toteavan, että houkuttelee aakkosaseman luksus 😂😂😂”. Tälle kommentille sitten naurettiin vedet silmissä… Tämä oli muuten ainoa livestream, jolla ei ollut yhtään katsojaa! Marginaalia lähtiessä oli 5% ˗ nyt meni lataus nappiin! Kiitokset Akaan ABC:n henkilökunnalle mahtavasta palvelusta!

Akaa – Pyhtää 211,5km, kulutus 208Wh/km.

Perillä akkua 6% ja lataustehot käväisivät vain 94 kW:n kohdalla, vaikka aiemmin kokemuksen mukaan ainakin 120 kW olisi ollut odotettavissa! Tällä kertaa emme jääneet ilman livestreamin katsojia, mikä lämmitti mieltä, ABC pahvimukikahvien ja hyvän meiningin lisäksi. Tälläkin kertaa lataustauko hieman venähti, sillä lähtiessä marginaalia oli 11%.

Pyhtää – Vierumäki 121,7km, kulutus 202Wh/km.

SuperTour 2020-haaste suoritettu!! Vierumäelle saavuttiin akku 13% varaustasolla ja livestreamia seurasi kokonainen 1 katsoja, joka poistui sosiaalisen paineen alla(?) kun huomasimme kommentoida asiaa… Huikea reissu; 1424km ja 20h 53min ˗ pistäkää paremmaksi! Aika ei ole kovin ihmeellinen ja uskoisin, että siitä saisi helposti tunnin, jopa puolitoista (kesällä), jos kaikki lataukset menisivät nappiin.

Laivosen Juhan video reissusta!