fbpx

Ohjeita ja vinkkejä latauspisteen hankkimiseen taloyhtiössä

Satmatic latausasema taloyhtiön parkkipaikalla

Oheisen tekstin on alunperin kirjoittanut Antti Helén, sähköurakointiliike Energiavahti Oy:stä, Facebookin Sähköautot Nyt! -ryhmään (18.9.2019). Mielestäni tässä on hyvä perusrunko siihen, miten voit viedä latauspisteen hankintaa eteenpäin taloyhtiössä.

Lisäksi tästä artikkelista löytyy ARA:n sivuilta lainattu “Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen” osio, josta selviää minkälaista tukea taloyhtiö voi hakea ARA:lta, sekä Energiavahti Oy:n kuvallinen ohje, miten hakemuksen löytää ARA:n sivuilta!

Ohjeita ja vinkkejä latauspisteen hankkimiseen taloyhtiössä

1. Tiedustele isännöitsijältä latausmahdollisuutta.

JOS Isännöitsijä tyrmää koko ajatuksen.

2. Ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen. Tee se siististi esim. sähköpostilla ja ole asiallinen. Enin osa hallituksista työskentelee talkoopalkalla.

Tiedustele hallitukselta:

a) Onko taloyhtiössä latausmahdollisuutta

b) Onko sellainen tulossa

c) Onko asian selvittämiseksi ryhdytty, päätetty ryhtyä toimiin tai onko asia ryhtymisestä ollut edes esillä

JOS hallitus tyrmää koko ajatuksen

3. Käytä asunto-osakeyhtiölain mukaista osakkaan oikeutta saada asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

“Osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokoukselle tämän lain nojalla kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi, jos hän vaatii sitä kirjallisesti hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.”

Askelmerkit ovat periaatteessa melko helpot, mutta jos joudut vaatimaan asiaa yhtiökokouksen päättäväksi, niin sinulla tulisi olla asiasta konkreettinen ehdotus. Eli jos et ole sähköasennusalan ammattilainen ja tuskin haluat teettää aiheesta suunnitelmia tai kartoitusta pelkästään omalla rahallasi, niin ehdotus kannattaa pitää periaatepäätös- tai selvitys tasolla:

“Tehdään periaatepäätös onko taloyhtiön tahtotila edistää sähköautojen latausmahdollisuutta taloyhtiössä”

Tuolla ei vielä voida tehdä investointeja tai saada toteutuslupia, mutta se kertoo ainakin enemmistön tahtotilan ja todennäköisesti ajaa hallitusta selvitystoimiin tai ainakin näyttää isännöitsijälle, että asiaa ei voi kuitata enää pelkällä negatiivisuudella.

Eli vähintään tämä kannattaa tehdä ennen, kuin turhautuu ja alkaa puuhata muuttoa.

Vaihtoehtoisesti voit ehdottaa esim:

“Päätetään teettää selvitys taloyhtiön sähkölaitteiston valmiuksista sähköautojen lataamiseksi hintaan XXX€ Valtuutetaan osakas (oma nimensi) tilaamaan selvitys”

(Rohkea voisi vielä lisätä tuohon “..ja tuomaan sen perusteella laaditut toteutustarjouksen päätettäväksi seuraavaan yhtiökokoukseen”, jolloin asia olisi automaattisesti seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen asialistalla)

Tähän liität tarjouksen tai hinnastot selvityksestä.

Ongelmana on se, että yhtiökokousten koolle kutsumisen väli on yksi vuosi eli kärsivällisyyttä joutuu harjoittelemaan. Voit toki myös vaatia ylimääräistä yhtiökokousta, jos sinulla on takanasi vähintään 10% osakkeiden äänimäärästä.

Tosiasiallisesti moni on ajanut hanketta eteenpäin menemällä itse hallitukseen. Niihin hommiin harvoin on tunkua ja toisaalta taas hallitukset toimivat usein talkoovoimin, joten on hyvä miettiä tarkkaan, mitä muilta vaatii ellei itse ole valmis osallistumaan.

Kuva Antin postauksesta 2019 syksyltä. Tämän Laturille.com artikkelin kirjoitus hetkellä avustus on 45 % tai tehokannusteella 55 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa!

Alla lainaus ARA:n sivuilta, jossa tietoa tuesta ja sen hakemisesta. Teksti on lainattu suoraan täältä.

—lainaus alkaa—

Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen

Ladattavien sähköautojen (täyssähköautojen ja ladattavien hybridien) määrä on kasvussa. Useissa taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana.

 ARA myöntää avustusta asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmiin kohdistuviin muutoksiin. Avustuksiin on varattu vuodelle 2020 yhteensä 5,3 miljoonan euron määrärahat. Avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti.

Kuka voi hakea?

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt.

Avustukseen sovelletaan de minimis -asetusta, jolloin yhden tuensaajan kumulatiivinen tuki voisi olla 3 vuoden aikana enintään 200 000 euroa. Tämä koskee taloudellisia toimijoita, kuten vuokrataloyhtiöitä.

Paljonko avustusta ja mihin?

Avustus on 45 % tai tehokannusteella 55 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. [Laturille.com lisäys, tämäkin lainattu ARA:n sivuilta: Huomio! Avustuksen voi saada 55% suuruisena, jos vähintään puolella paikoista voi ladata 11 kW tai suurammalla teholla.]

Avustettavia kustannuksia:

  • tarvekartoitus
  • hankesuunnittelu, jos hanke toteutuu
  • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
  • sähköliittymän tyypin muutos
  • putkitukset ja kaapeloinnit
    • niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
  • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa

Miten avustusta haetaan?

Avustuksella on jatkuva haku. Hakemus tulee jättää ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu.

Milloin voi hakea?

Avustuksella ei ole määritettyä hakuaikaa, vaan sen hakuaika on jatkuva.

Tutustu avustuksen hakuohjeeseen. [Laturille.com lisäys: linkissä PDF-tiedosto]

Avustuksen maksaminen

Avustus maksetaan jälkikäteen yhdessä erässä.
Maksatushakemuksen liitteeksi tarvitaan hakijayhtiön pääkirjan ote, jossa latausinfran kulut on tiliöity omalle tililleen. Lisäksi liitteenä tulee olla järjestelmätoimituksen vastaanottopöytäkirja.

—lainaus loppuu—

ARA:n Hakuohjeet ja avustuksen myöntämisen edellytykset (linkki PDF-tiedostoon!)

ARA:n YouTube video aiheesta “Sähköautojen latausinfra-avustus” – sisältää hyvää infoa aiheesta!

Mistä löytyy ARA:n sivuilta tukihakemus?

Energiavahti Oy on tehnyt ohjeen, jonka avulla löydät tukihakemuksen ARA:n sivuilta. Ohjeelle oli kysyntää, sillä sen löytäminen ei välttämättä sormia napsauttamalla (usko tai älä). Ohje löytyy tiedostona tästä!

Ohje kuvina ja tekstinä:

1. Avaa ARA:n sivut osoitteessa https://www.ara.fi/latausinfra-avustus ja klikkaa “Siirry asiointiin”-linkkiä

2. Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla

3. Kirjautumisen jälkeen klikataan etusivulle, jonka jälkeen vetovalikosta ”yritysten asiointivaltuuksien hakuun”

4. Valitaan taloyhtiö, jota edustetaan:

5. Palataan etusivulle ja tarkistetaan, että valittu asiointiprofiili on oikeaja valitaan ”Avustus latausinfran rakentamiseen”

Kiitos Antti Hélen ja Energiavahti Oy hyvästä ohjeistuksesta!

Kuka on Antti Helén?

Antti Helén on sähköurakointiliike Energiavahti Oy:n toimitusjohtaja, jolla on vankka kokemus ja ammattitaito sähkösuunnittelussa, sekä sähköautojen latausjärstelmistä.

Antti Helén
Toimitusjohtaja.
Sähkösuunnittelu.
Energianhallinta-ja automaatioprojektit.
Hallinto.
p. 0505960756
antti.helen@energiavahtioy.fi

sähköauton lataaminen taloyhtiössä, sähköauton latauspaikka taloyhtiöön, lupa sähköauton lataamiseen, latausasema parkkipaikalle, taloyhtiö ja sähköauton lataaminen, plug-in hybridin lataaminen taloyhtiössä, miten haetaan aran avustusta

Jätä kommentti

2 ajatuksia aiheesta “Ohjeita ja vinkkejä latauspisteen hankkimiseen taloyhtiössä”