Renault Zoe oli 2010-luvun myydyin sähköauto Euroopassa vaikka siihen ei ollut saatavissa pikalatausta! Uuden Zoen akuston käytössä oleva kapasiteetti on 52kWh ja nyt CCS-pikalatauksen voi ostaa lisävarusteena.
Moottorivaihtoehtoja on kaksi: 80kW ja 100kW tehoiset versiot. Tätä artikkelia varten sain koeajoon tehokkaamman 100kW moottorilla varustetun mallin, josta löytyi myös lisävarusteena hankittava CCS-pikalataus.
Zoen WLTP-toimintamatkaksi, eli rangeksi luvataan 52kWh akulla jopa 395 km. Käytännössä range lienee kuitenkin keskimäärin 250-340km. Olosuhteet ja ajonopeus vaikuttavat rangeen huomattavasti. Tulos vaihtelee olosuhteiden, nopeuden ja ajotavan mukaisesti. Esilämmitys luonnollisesti pidentää Zoen kantamaa kylmällä säällä.
Latausteho. -nopeus ja julkiset latauspisteet
Zoen sisäinen AC-laturi on 22kW tehoinen (3-vaihe, 32A) ja siksi julkisista latauspisteistä lataaminen tapahtuu huikealla 22kW teholla, eli käytännössä Zoe pystyy lataamaan aina latauspisteen maksiteholla, oli se se sitten 22kW tai 11kW.
Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata sähköautoa. Maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu on huomattavasti edullisempaa Zoelle kuin kWh-perusteinen, johtuen Zoen 22kW AC-laturista.
Latausportti; avaus, lukitus ja latauskaapelin irroittaminen
Zoen latausportti on auton keulassa ja se avataan painamalla avaimesta keskuslukitus auki tai ratin vasemmalta puolelta löytyvällä avauspainikkeella. Lataus alkaa automaattisesti kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin (kunhan latauslaite antaa virtaa).
Kun latauskaapeli kytketään autoon niin latausportti lukitsee aina kaapelin, joten latauskaapeli ei lähde pitkäkyntisten matkaan.
Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu samalla tavalla kuin latausportin avaaminen: painamalla ovet auki avaimesta (vaikka ovet olisivatkin auki) tai auton sisällä olevalla avauspainikkeella.
Mikäli haluat käyttää ajastinta, täytyy ajastintoiminto aktivoida auton valikosta. Pian voi halutessaan käyttää myös My Renault mobiiliapplikaatiota, joka tulee saataville lähiaikoina.
Lataustavat; hidas, keskinopea ja pika
Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~9km/h
Lataus “tyhjästä täyteen” kestää n. 30h (8A).
Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu erikseen hankittavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on tavallinen suko-pistoke, joka kytketään tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä on Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen ”äly”, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa.
Zoen mukana ei toimiteta tilapäislatauslaitetta (aka “suko-laturia”) vaan se pitää hankkia erikseen. Vaihtoehtoja on useita, mutta suosittelen valitsemaan mallin, jossa latausteho olisi säädettävissä.
Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta. Hidaslatauslaitteen paino saattaa kuormittaa suko-pistoketta ja pistorasiaa, joten suosittelen sen tukemista/ripustamista jollain tavalla käytön aikana.
Huom! Seskon suositus hidaslatauksessa on 8 ampeeria: Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata kotitalouspistorasiasta edellyttäen, että ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin standardin SFS-EN 62752 mukaisesti.
Hidas lataus on toimiva tapa ladata Zoen akku esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata sähköautoa taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!
Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.
Haluatko ladata Zoea nopeammin SuperSchukosta tai CEE ”caravan” pistorasiasta? Tässä video Zencar-latauslaitteeseen, jolla voit ladata Zoea jopa 2x nopeammin 16A virralla! HUOM! Tavallisesta pistorasiasta ei kannata ottaa 16A jatkuvaa virtaa, vaan suosittelen asennuttamaan CEE ”caravan” pistorasian ja tilaamaan Zencar-latauslaitteen CEE-pistokkeella. CEE-pistoke on kestävämpi ja turvallinen tapa ottaa jatkuvasti 16 ampeeria auton lataamiseen.
Keskinopea lataus 22kW (3x32A), latausnopeus: ~130km/h
Lataus “tyhjästä täyteen” kestää n. 3 tuntia.
Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla, joka toimitetaan auton mukana. Keskinopeaa latausta kutsutaan myös peruslataukseksi ja Type2-lataukseksi. Se on huomattavasti tehokkaampi ja nopeampi tapa ladata Zoea verrattuna hidas lataukseen. Ladatessa Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin kytketään ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten latauspisteestä.
Kuten jo aiemmin mainitsin, Zoen 22kW AC-laturi on tehokas ja käytännöllinen. Tunnin mittaisella kauppareissulla akkuun ehtii latautua ~130km lisää rangea kun moni muu sähköauto lataa samassa ajassa vain 30-75km lisää rangea. Zoe kuski käyttää vähemmän rahaa lataamiseen, sillä nopea AC-laturi tiputtaa latauksen hintaa huomattavasti aikaperusteisilla latausasemilla!
Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.
Pikalataus 50kW, latausnopeus ~240km/h (Lisävarusteena)
Lataus 0%->70% kestää n. 55min.
Renault Zoen pikalataus tapahtuu pikalatureilla, joissa on CCS-liitin. CCS-liitin (ja kaapeli), ovat aina kiinteästi asennettuina pikalatureihin! CCS-latausportti on Type2-portin yhteydessä (alapuolella) ja sillä on oma suojaluukku. Huom! Pikalatauksen mahdollistava CCS-portti on lisävaruste, joka maksaa 1190€.
Teoreettinen maksimi latausteho on 50kW, mutta käytännössä latausteho pyörii n. 40-45kW tienoilla optimiolosuhteissa jopa 60% tasolle asti (akku lämmin, ei liian kylmä/kuuma).
Lataustehot Tesla Björnin videon mukaan ovat karkeasti seuraavat:
62% asti ~45-40kW
63-70% ~39-35kW
71%-80% 35-27kW
81%-90% 26-25kW
Yleensä pikalatauksen vaiheet ovat seuraavat:
- Tunnistaudu pikalaturilla (yleensä operaattorin applikaatiolla tai RFID tagilla)
- Valitse lataustyypiksi CCS
- Kytke CCS- kaapeli auton CCS-porttiin ja valitse laturista Käynnistä lataus (tms).
- Latauksen lopetus: Tunnistaudu pikalaturille ja valitse ”Lopeta lataus” tms.
- Irroita kaapeli autosta ja laita kaapeli takaisin laturiin
- Sulje latausportti
Milloin, miten ja miksi pikalaturia kannattaa/tarvitsee käyttää?
Pikalataus on tarkoitettu lataamiseen reissussa, jotta matkan taittaminen olisi kohtuullisen nopeaa. Sähköauton akkua ei kannata, eikä yleensä tarvitse ladata täyteen pikalaturilla vaan lataukset kannattaa suunnitella etukäteen. Riittääkö matkalla yksi pitkä lataustauko vai kaksi lyhyttä?
Käytännössä latausteho tippuu akun täyttyessä ja Zoen kohdalla tuo teho alkaa tippua n. 60% tietämissä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pikalaturille kannattaa saapua mahdollisimman tyhjällä ja lämpimällä akulla, eikä akkua kannata ladata yli 80% tason jos ei ole aivan pakko. Pikalaturilta kannattaa ottaa vain sen verran virtaa, että pääsee varmasti perille tai seuraavalle pikalaturille. Eli otetaan akkuun ne ”nopeat kilowatit”.
Jos ajomatka kotoa mökille on esim. 400km ja n. 250km kohdalla pidetään pikalataus/-lounastauko niin on nopeampaa (ja halvempaa) ladata vain ”tarvittavat kilometrit” akkuun. Oletuksena se, että mökillä on mahdollista laittaa auto lataukseen esim. tavalliseen pistorasiaan, jolloin käytetään 8A tilapäislatauslaitetta. Akku ehtii hyvin latautua täyteen viikonlopun aikana.
Vinkkejä pitkää matkaa suunnittelevalle Zoe-kuskille
- Lähde matkaan täydellä akulla!
- Vältä yli 100km/h nopeuksia! 120km/h nopeus kuluttaa enemmän, joten pitkä matka taittuu luultavasti nopeammin kun ajat hieman hitaammin. Lataustauot ovat lyhyempiä pienen kulutuksen takia.
- Jos matkalla on tarkoitus pysähtyä useammaksi tunniksi esim. kyläilemään tai ostoksille niin hyödynnä julkisia keskinopeita Type2-latauspisteitä, mikäli mahdollista. 22kW Type2-lataus on paljon halvempaa kuin pikalataus.
- Jos matkan voi taittaa yhdellä pitkällä (10%-> 90%) tai kahdella lyhyellä (10->50%) pikalatauksella niin suosittelen kahta lyhyttä yhden pitkän sijaan! Säästät aikaa ja rahaa, mutta toisaalta mahdollisuus törmätä varattuun pikalaturiin kasvaa – elämä on valintoja 😉
Ilmainen matkasuunnittelma sivusto: A Better Route Planner
A Better Route Planner on ilmainen sähköauton matkasuunnitelman tekemiseen tarkoitettu nettisivusto (löytyy myös appi älypuhelimille) osoitteessa: https://abetterrouteplanner.com/
Koeajo: Autosalpa Lahti
Kiitokset koeajosta; Janne Ristkari ja Pekka Halme!
Janne Ristkari
Tuotepäällikkö, Renault
040 018 9997
janne.ristkari@autosalpa.fi
Pekka Halme
Hyundai-tuotevastaava
040 593 4291
pekka.halme@autosalpa.fi