Mikäli etsit viimeisen päälle plug-in hybrid maasturia, voit lopettaa etsinnän – se on tässä! P400e on huikea auto; viimeistely ja varusteet ovat kunnossa, eikä hienoa kokonaisuutta ole rikottu alitehoisella AC-laturilla, sillä P400e on varustettu asiaan kuuluvalla 7,4kW AC-laturilla. 105kW:n sähkömoottorin kaverina on 13kWh akku ja 2 litran Ingenium bensiinimoottori, joiden ansiosta auto kiihtyy nollasta sataan 6,7 sekunnissa.
Auto ei päästä akkua koskaan täysin tyhjäksi, vaan käyttäytyy tavallisten hybridien tapaan kilometrien tippuessa nollaan.
Kulutus ja kantama pelkällä sähköllä
Range Roverin sähköinen kantama (range) on valmistajan mukaan jopa 48 kilometriä, mutta käytännössä todellinen kantama on pienempi, kuten kaikissa muissakin autoissa. Käytännön range vaihtelee olosuhteista riippuen; lämpötila, vesisade, tuuli jne. vaikuttavat aina sähköautojen ja plug-in hybridien kantamaan. Lähdin testaamaan sähköistä kantamaa täydellä akulla, viileällä säällä, ilman esilämmitystä ja pääsin pelkällä sähköllä 31km (AC päällä). Koeajo pätkästä osa oli taajamassa, mutta suurimman osan ajoin 80km/h maantieajossa. Arvioisin, että käytännön sähköinen kantama voi hyvissä olosuhteissa ja rauhallisella ajolla olla yli 40km.
Entäs kulutus pidemmällä matkalla, kun akku tyhjenee?
Ajoin Lahdesta Helsinkiin vanhaa tietä, jolla on 80km/h rajoitus. 128km matkalla oli jonkin verran kaupunkiajoa ja keskikulutus oli 6,7l/100km. Tuosta matkasta 31km ajatettiin pelkällä sähköllä. Kun tähän lisättiin vielä reilut 50km pk-seudun ruuhkissa niin keskikulutus oli 7.7l/100km. Mitä tästä opimme? Lataa aina kun mahdollista!
Moottoritiellä Hki-Lahti väli, tyhjällä akulla Rover kulutti 10,7l/100km.
Latausteho ja julkiset latauspisteet
Range Roverin sisäinen AC-laturi on 7,4kW tehoinen (1-vaihe, 32A) ja siksi julkisista latauspisteistä lataaminen tapahtuu maksimissaan 7,4kW teholla. Eli vaikka latauspisteen maksimiteho olisi 22kW (3x32A), on latausteho silti 7,4kW (1x32A). 11kW (3x16A) latauspisteestä Rover lataa 3,7kW (1x16A) teholla.
Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata ”plugaria”, mutta maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu saattaa olla huomattavasti kalliimpaa kuin kWh-perusteinen, kts. alla oleva taulukko.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä.
Latausportti; avaus, lukitus ja kaapelin irrotus.
Latausluukku on auton keulassa, oikeanpuoleisen valoumpion vieressä. Se aukeaa vetämällä luukun alaosasta (oikea puoli), jonka jälkeen avataan latausportin suojakansi, kytketään latausjohto autoon, jolloin lataus alkaa automaattisesti. Mikäli haluat käyttää ajastinta, pitää ajastintoiminto ottaa käyttöön auton valikosta.
Kun latauskaapelin työntää kiinni autoon, se lukittuu automaattisesti latausporttiin, joten latauskaapeli ei lähde satunnaisen ohikulkijan mukaan edes vahingossa.
Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu avaamalla keskuslukitus avaimesta. Tällöin lataus keskeytyy, latausportin lukitus vapautuu ja latauskaapelin voi irroittaa. Mikäli latauskaapelia ei heti irroiteta, latausportti lukittuu automaattisesti hetken kuluttua uuudestaan ja lataus jatkuu (mikäli akku ei ole jo täynnä).
Lataustavat; hidas ja keskinopea
Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~6km/h (laskettu 40km rangen mukaan)
Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 7h (8A).
Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu Range Roverin mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on tavallinen sukopistoke, jonka voi kytkeä tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen äly, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa.
Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irrotetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta.
Hidas lataus on toimiva tapa ladata plug-in hybridiä esim. mökillä tai parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata plug-in hybridiä taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen. Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!
Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.
Keskinopea lataus 7,4kW (1x32A), latausnopeus ~20km/h (laskettu 40km rangen mukaan)
Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 2h (1x32A).
Ladatessa Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin kytketään ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon. Kun kaapeli irrotetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten latauspisteestä.
5m pituisen Type2-kaapelin voi hankkia esim. EV Lataus verkkokaupasta 179€ hintaan. Suosittelen tilaamaan 3x32A kaapelin, ihan tulevaisuutta ajatellen, sillä hinta on sama. Mikäli joskus hankkii auton, jossa on kolmivaihe laturi niin 3x32A kaapeli on hyvä valinta!
Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.
Kiinteä latauslaite kotikäyttöön!
Auto parkkiin, latausluukku auki ja piuha kiinni – kiinteä lataus latauslaite helpottaa elämää, säästää aikaa ja rahaa. Kun lataus on helppoa, siitä tulee helposti rutiini, jonka ansiosta sähköllä ajaminen on vaivatonta eikä autoa tarvitse tankata niin usein.
Kiinteät latauslaitteet eivät ole tolkuttoman hintaisia ja vaihtoehtoja on useita, joten tarjontaan kannattaa tutustua rauhassa. Mikäli talossa on 3x25A tai 3x32A pääsulakkeet, 32A lataus ei ole käytännössä vaihtoehto.
Latauslaitteet ovat nykyään kohtuuhintaisia. Esimerkki tällaisesta laitteesta Webasto Pure, jolla Range Roveria voidaan ladata 3,7kW (1x16A) tai jopa 7,4kW (1x32A) teholla, mikäli sulakkeet ja kaapelointi riittävät.
Mikäli haluaa tehokkaamman latauslaitteen, mutta pääsulake on edellä mainittu 3x25A tai 3x32A, on vaihtoehtona mm. Suomalainen WALLe latauslaite, joka yhdistää kaksi 16A vaihetta yhdeksi 25A tai 32A ”super-vaiheeksi”, joka mahdollistaa kovemman lataustehon! WALLe voidaan kytkeä suoraan olemassa olevaan voimavirtapistorasiaan (3x16A), jolloin sähkömiestä ei tarvita lainkaan. Bonuksena laitteessa on myös sukopistorasia vasemmassa kyljessä, joten voit ladata jopa kahta autoa samaan aikaan.
Ajastin ja esilämmitys (auton lähtöajat)
Lataus voidaan ajastaa esim. yöaikaan, jolloin voidaan hyödyntää edullisemman sähkön hinta. Esilämmitys vaihtoehdon ansiosta auto lämpenee ennen lähtöä suoraan verkkovirralla, eikä lämmitykseen tarvitse (välttämättä) käyttää akusta virtaa lainkaan.
Koe-ajo: Inchcape Motors Finland Oy (maahantuoja)
Kiitos Inchcape ja Land Rover!