fbpx

Miten ladataan Peugeot 508 SW plug-in hybridiä?

Peugeot 508 farmari plug-in hybrid on varustettu 1,6 litraisella bensiinimoottorilla ja 81kW sähkömoottorilla, joka on sijoitettu vaihdelaatikon yhteyteen. Autossa on 11,8kWh akusto (valmistajan ilmoittama), jota voidaan ladata yksivaiheisella 7,4kW (32A) AC-laturilla, jonka ansiosta lataaminen on jopa 2x nopeampaa moneen muuhun ”plugariin” verrattuna! Auto ei päästä akkua täysin tyhjäksi missään tilanteessa, vaan auto käyttäytyy kuten tavallinen hybridi kun sähköiset kilometrit tippuvat nollaan.

Peugeot 508 SW plug-in hybridi latautumassa Lahdessa, Mega-Auton pihassa.

Kulutus ja kantama pelkällä sähköllä

Peugeot ilmoittaa pelkällä sähköllä kantamaksi, eli rangeksi jopa 52 kilometriä (WLTP). Ajoin koeajolla akun täydestä tyhjäksi, pelkällä sähköllä ja tulos oli 34 kilometriä, ilman esilämmitystä. Olosuhteet huomioon ottaen tulos ei yllättänyt. Kulutus: ~23,3 kWh/100km. Ajotapa oli rauhallinen ja taloudellinen, keskinopeuden ollessa 53km/h.

Reitillä oli kaupunki, taajama-, maantie- ja mottoritieajoa. Moottoritiellä oli voimassa 100km/h nopeusrajoitus. Olosuhteet: ulkolämpötila +2c°, tiet märät, autoa ei esilämmitetty ennen testilenkkiä, mutta akku luonnollisesti oli ladattu täyteen. Säädin sisälämpötilan +19 asteeseen, ilmastointi oli pois päältä, penkinlämmitintä käytin ajoittain. Tulos vaihtelee olosuhteiden, nopeuden ja ajotavan mukaisesti. Esilämmitys luonnollisesti pidentäisi kantamaa kylmissä oloissa.

Koeajolenkki lähti Mega-Auton pihasta ja ajoin n.51 km testilenkin, josta 34 kilmetriä mentiin pelkällä sähköllä. Kuvassa pelkällä sähköllä ajettu osuus.

Latausteho ja julkiset latauspisteet

Peugeotin sisäinen AC-laturi on 7,4kW tehoinen (1-vaihe, 32A) ja siksi julkisista latauspisteistä lataaminen tapahtuu maksimissaan 7,4kW teholla. Eli vaikka latauspisteen maksimiteho olisi 22kW (3x32A), on latausteho silti 7,4kW (1x32A). Vastaavasti 11kW (3x16A) latauspisteestä Peugeot saa vain 3,7kW (1x16A).

Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata ”plugaria”, mutta maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu saattaa olla huomattavasti kalliimpaa kuin kWh-perusteinen, kts. alla oleva taulukko.

Esimerkkejä yhden tunnin lataussessioiden hinnoista. Hinnat vaihtelevat latausoperaattorikohtaisesti, mutta myös latausoperaattorin hinnoittelu voi vaihdella eri lokaatioissa.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä.

Latausportti; avaus, lukitus ja kaapelin irroitus.

Peugeotin latausportti on vasemmanpuoleisen takarenkaan yläpuolella ja se avataan painamalla latausluukun oikea reunaa, keskuslukon ollessa auki.

Lataus alkaa kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin ja samalla latauskaapeli lukittuu automaattisesti. Mikäli haluat käyttää ajastinta, paina latausportin vasemmalla puolella olevaa ajastin nappia (ajastintoiminto pitää olla aktivoituna auton valikosta).

Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu avaamalla keskuslukitus avaimesta, jolloin lataus keskeytyy, latausportin lukitus vapautuu ja latauskaapelin voi irroittaa. Mikäli latauskaapelia ei heti irroiteta, latausportti lukittuu automaattisesti hetken kuluttua ja lataus jatkuu (jos akku ei ole jo täynnä).

Ajastimien toimintaan en ehtinyt tarkemmin perehtymään. mutta palaan siihen myöhemmin!

Lataustavat; hidas ja keskinopea

Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~7km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 7h (8A).

Peugeotin vakiovarusteena toimitettava 8A tilapäislatauslaite (aka “suko-laturi”) on melko tukevan tuntuinen, sekä hyvin suojattu kosteutta ja kolhuja vastaan.

Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu Peugeotin mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on tavallinen suko-pistoke, jonka voi kytkeä tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen äly, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa.

Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta.

Suko-pistokkeen ja ”älymötikän” välissä on tarpeeksi johtoa, että mötikkä ylettää maahan asti, eikä siten rasita latausaseman pistorasiaa painollaan (latausasema on lämmitystolpan nokassa).

Hidas lataus on toimiva tapa ladata Peugeotin plug-in hybridiä esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata plug-in hybridiä taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!

Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.

Keskinopea lataus 7,4kW (2x16A), latausnopeus ~28km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 1h 45min (32A).

Peugeotin mukana ei toimiteta Type2-latauskaapelia vakiovarusteena, joten se täytyy hankkia erikseen. Itse suosittelen kierrekaapelia, jonka käsitteleminen on helppoa.

Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla (Lisävaruste!) ja käytännössä se nelinkertaistaa lataustehon ja -nopeuden verrattuna hidas lataukseen. Ladatessa Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin kytketään ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti.

Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.

Kiinteää latauslaitetta kotikäyttöön, helppoa ja nopeampaa latausta!

Mikäli vain mahdollista niin suosittelen hankkimaan kotiin kiinteän latauslaitteen, jonka avulla lataaminen on nopeampaa vrt hidas lataus tavallisesta pistorasiasta!

Webasto Pure Black Edition
Peugeot myy Webasto Pure latauslaitetta, kiinteällä kaapelille, asennettuna (sis.perusasennuksen) hintaan 1595€.

Webasto Pure on kiinteä latauslaite, jossa on n. 4,5m pitkä kiinteä latauskaapeli ja suurin latausteho on enintään 22 kW (josta 508 voi hyödyntää 7,4kW). Latauslaitteella voi ladata Peugeotin 508:n akun neljä kertaa nopeammin kuin tavallisesta suko-, eli kotitalouspistorasiasta (hidaslataus).

Peugeot myy Webasto Pure latauslaitetta, kiinteällä kaapelille, asennettuna (sis.perusasennuksen) hintaan 1595€.

Mikäli talossa on 3x25A tai 3x35A pääsulakkeet niin todennäköisesti et pysty/halua ottaa auton lataamiseen yhdestä vaiheesta 32 ampeeria. Silloin vaihtoehto on rajoittaa ampeerit 16A – jolloin latausteho puolittuu. Mutta vaihtoehtona on WALLe latauslaite, joka yhdistää kaksi 16A vaihetta yhdeksi 25A tai 32A vaiheeksi (WALLe:sta on kaksi mallia). Tässä linkit WALLe videoihini:
WALLe – Jopa 4x nopeampaa latausta!
WALLe -sähköajoneuvon latauslaite 25A (6kW) lyhyesti

Koe-ajo: Mega-Auto Lahti

Kiitos Mega-Auto Lahti ja Antti Toivonen

Antti Toivonen
Tuotevastaava Peugeot, Alfa Romeo, Jeep, Ligier
0207 510 435
antti.toivonen@mega-auto.fi

Jätä kommentti