fbpx

Miten ladataan Nissan Leaf sähköautoa?

Nissan Leaf on eittämättä klassikko ja sähköautoilun pioneerimalli. Tällä hetkellä Leafia on saatavilla 40kWh ja 62kWh akustolla, joista jälkimmäisen mallitarkennus on Leaf e+. Tätä artikkelia varten sain koeajoon 40kWh akustolla varustetun mallin, mutta latauskuviot ovat samat molemmilla – latausajoissa on toki eroa akun kapasiteetin kasvaessa.

Ruutukaappaus Leafin tuotesivulta: https://www.nissan.fi/ajoneuvot/henkiloautot/leaf.html

Leafin WLTP-toimintamatkaksi, eli rangeksi luvataan 40kWh akulla jopa 270km ja 62kWh akulla jopa 385km. Käytännössä range 40kWh akulla lienee kuitenkin keskimäärin 200-240km ja isommalla 62kWh akulla 300-360km. Olosuhteet ja ajonopeus vaikuttavat rangeen huomattavasti. Tulos vaihtelee olosuhteiden, nopeuden ja ajotavan mukaisesti. Esilämmitys luonnollisesti pidentää Leafin kantamaa kylmällä säällä.

Kokenut Nissan Leaf kuljettaja ”Sähköautoileva motoristi” arvioi 40kWh Leafin akkua ja kulutuksia näin:

Valmistajan ilmoittamasta 40 kWh:sta käytettävissä on noin 37 kWh ja suuremmassa 62kWh:n akusta käytettävissä noin 56 kWh.

Molemmille kulutus menee arvioni mukaan jotakuinkin näin (olosuhteet: kesä, kuiva, tyyni. Suluissa 62kWh mallin arvioitu range):
80 km/h 13-15 kWh/100 km -> 260 km (380 km)
100 km/h 16-20 kWh/100 km -> noin 210 km (320 km)
120 km/h 20-25 kWh/100km noin 170 km (260 km)

Vesisade tiputtaa rangea karkeasti 10-20%.

Käytännössä 40 kWh ei mene Tampere-Helsinki moottoritietä (~170 km) suurinta sallittua nopeutta käyttäen, ilman välilatausta. Eikä myöskään maantieajoa meidän 289 km mökkimatkaa. 62kWh malli taas selättää nuo molemmat heittämällä ilman välilatauksia.

Leafin mittarivirheestä johtuen (vaihtelee 16″ ja 17″ rengastuksissa) esim 120km/h nopeus on todellisuudessa n. 110km/h. Yllä olevan lainauksen nopeudet ovat GPS nopeuksia.

Artikkelin lopussa muutama linkki Sähköautoilevan motoristin blogikirjoituksiin aiheesta Leaf ja range!

Latausteho, -nopeus ja julkiset latauspisteet

Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä. (luvut arvioita!)

Leafin sisäinen AC-laturi on 6,6kW tehoinen (1-vaihe, 30A) ja siksi julkisista latauspisteistä lataaminen tapahtuu maksimissaan 6,6kW teholla. Eli vaikka latauspisteen maksimiteho olisi 22kW (3x32A), on Leafin latausteho silti 6,6kW.

Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata sähköautoa. Maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu saattaa olla huomattavasti kalliimpi kuin kWh-perusteinen.

Esimerkkejä yhden tunnin lataussessioiden hinnoista. Hinnat vaihtelevat latausoperaattorikohtaisesti, mutta myös latausoperaattorin hinnoittelu voi vaihdella eri lokaatioissa.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä.

Latausportti; avaus, lukitus, latauskaapelin irroittaminen ja ajastimet

Nissan Leafin latausportit; Vasemmalla CHAdeMO pikalataus (käytössä) ja oikealla Type2-liitäntä (oranssi suojakansi kiinni).

Leafin latausportti on auton keulassa ja se avataan painamalla avaimesta latausportin painiketta reilun sekunnin verran tai ratin vasemmalta puolelta löytyvällä avauspainikkeella. Lataus alkaa automaattisesti, kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin (kunhan latauslaite antaa virtaa).

Kun latauskaapeli kytketään autoon niin latausportti lukitsee aina kaapelin, joten latauskaapeli ei lähde pitkäkyntisten matkaan.

Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu samalla tavalla kuin latausportin avaaminen: painamalla latausportin painiketta avaimesta reilun sekunnin verran (vaikka ovet olisivatkin auki) tai auton sisällä olevalla avauspainikkeella.

Mikäli haluat käyttää ajastinta, täytyy ajastintoiminto aktivoida auton valikosta. Ajastimesta löytyy omat valintansa lataukselle ja esilämmitykselle. Halutessaan voi käyttää myös NissanConnect EV mobiiliapplikaatiota, joka on monen Leaf-kuskin mielestä parempi vaihtoehto. NissanConnect EV applikaatio on saatavilla Androidille ja iOS:lle.

EV Settings valikosta löytyy ajastin asetukset lataukselle ja ilmaistoinnille (esilämmitys/-viilennys).
NissanConnect EV applikaatiosta latauksen voi käynnistää etänä.
NissanConnect EV applikaatiosta voit käynnistää ilmastoinnin etänä – näppärä ominaisuus niin kesällä kuin talvellakin!

Lataustavat; hidas, keskinopea ja pika

Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~9km/h

40kWh mallin lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 22h (8A).
62kWh mallin lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 32h (8A).

Leafin mukana toimitettava 8 ampeerin tilapäislatauslaite liitetään tavalliseen kotitalouspistorasiaan (eli suojakosketin – ”suko”).

Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu Leafin mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on tavallinen suko-pistoke, joka kytketään tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä on Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen ”äly”, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa.

Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta.

Hidaslatauslaitteen paino kuormittaa suko-pistoketta ja pistorasiaa, joten suosittelen sen tukemista/ripustamista jollain tavalla käytön aikana.

Huom! Seskon suositus hidaslatauksessa on 8 ampeeria: Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata kotitalouspistorasiasta edellyttäen, että ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin standardin SFS-EN 62752 mukaisesti.

Hidas lataus on toimiva tapa ladata Nissan Leafia esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata sähköautoa taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!

Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.

Haluatko ladata Leafia nopeammin SuperSchukosta tai CEE ”caravan” pistorasiasta? Tässä video Zencar-latauslaitteeseen, jolla voit ladata Leafia jopa 2x nopeammin 16A virralla! HUOM! Tavallisesta pistorasiasta ei kannata ottaa 16A jatkuvaa virtaa, vaan suosittelen asennuttamaan CEE ”caravan” pistorasian ja tilaamaan Zencar-latauslaitteen CEE-pistokkeella. CEE-pistoke on kestävämpi ja turvallinen tapa ottaa jatkuvasti 16 ampeeria auton lataamiseen.

Keskinopea lataus 6,6kW (30A), latausnopeus: ~33km/h

40kWh mallin lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n.6 h (30A).
62kWh mallin lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n.10 h (30A).

Nissan Leaf lataustumassa julkisella Type2-latauspisteellä

Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla, joka toimitetaan auton mukana. Keskinopeaa latausta kutsutaan myös peruslataukseksi ja Type2-lataukseksi. Se on huomattavasti tehokkaampi ja nopeampi tapa ladata Leafia verrattuna hidas lataukseen. Ladatessa Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin kytketään ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten latauspisteestä.

Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.

Pikalataus 50kW, latausnopeus ~225km/h

40kWh mallin pikalataus 20-80% kestää n. 60min (optimioloissa)
62kWh mallin pikalataus 20-80% kestää n. 90min (optimioloissa)

Nissan Leafin pikalataus tapahtuu pikalatureilla, joissa on CHAdeMO-liitin. CHAdeMO liitin ja kaapeli, ovat aina kiinteästi asennettuina pikalatureihin! CHAdeMO latausportti on sijoitettuna Type2-portin vasemmalle puolelle ja sen suojana on oma suojaluukku.

Teoreettinen maksimi latausteho on 50kW, mutta käytännössä latausteho pyörii n. 45kW tienoilla optimiolosuhteissa jopa 60% tasolle asti (akku lämmin, ei liian kylmä/kuuma). Leafin 62kWh versio tukee internetistä kaivetun tiedon mukaan, jopa 100kW lataustehoa, mutta koska 100kW CHAdeMO pikalatureita ei ole tarjolla niin asian vahvistaminen on hankalaa. Lohjan ABC:llä on kylläkin 62kW CHAdeMO, joten ainakin tuo 62kW latausteho on varmistettavissa – haluaisiko jokin ystävällinen Leaf kuski testata tuon Lohjan pikalaturin?

Yleensä pikalatauksen vaiheet ovat seuraavat:

  1. Tunnistaudu pikalaturilla (yleensä operaattorin applikaatiolla tai RFID tagilla)
  2. Valitse lataustyypiksi CHAdeMO
  3. Kytke CHAdeMO kaapeli auton CHAdeMO porttiin ja valitse laturista Käynnistä lataus (tms).
  4. Latauksen lopetus: Tunnistaudu pikalaturille ja valitse ”Lopeta lataus” tms.
  5. Irroita kaapeli autosta ja laita kaapeli takaisin laturiin
  6. Sulje latausportti

Milloin ja miten pikalaturia kannattaa/tarvitsee käyttää?

Pikalataus on tarkoitettu lataamiseen reissussa, jotta matkan taittaminen olisi kohtuullisen nopeaa. Sähköauton akkua ei kannata, eikä yleensä tarvitse ladata täyteen pikalaturilla vaan lataukset kannattaa suunnitella etukäteen. Riittääkö matkalla yksi pitkä lataustauko vai vai kaksi lyhyttä?

Miksi?

Käytännössä latausteho tippuu kun akku täyttyy ja Leafin kohdalla tuo teho alkaa tippua n. 60% tietämissä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pikalaturilla ei pääsääntöisesti kannata ladata akkua yli 80% tason, sillä sen 80% jälkeen lataus on jo turhan hidasta. Pikalaturilta kannattaa ottaa vain sen verran virtaa akkuun, että pääsee varmasti perille tai seuraavalle pikalaturille. Eli otetaan akkuun ne ”nopeat kilowatit”.

Jos ajomatka kotoa mökille on esim. 360km ja n. 240km kohdalla pidetään pikalataus/-lounastauko niin on nopeampaa (ja halvempaa) ladata vain ”tarvittavat kilometrit” akkuun. Oletuksena se, että mökillä on mahdollista laittaa auto lataukseen esim. tavalliseen pistorasiaan, jolloin käytetään 8A tilapäislatauslaitetta. Akku ehtii hyvin latautua täyteen viikonlopun aikana.

Nissan Leaf ja Rapidgate

Leafin akustolla ei ole omaa jäähdytysjärjestelmää, joten pitkän matkan ajossa (etenkin kesällä) akku kuumenee ensimmäisen ja toisen pikalatauksen aikana. Tästä johtuen toinen tai kolmas pikalataus hidastuu huomattavasti, mutta Nissan on tehnyt ohjelmistopäivityksen joka toi hieman helpostusta asiaan. Tämä akun kuumeneminen pikalatauksien yhteydessä tunnetaan yleisesti nimellä ”rapidgate” ja aiheesta löytyy paljon tietoa netistä. Rapidgate ei siis vaikuta Leafin käyttämiseen normaaliajossa mitenkään, ja jos päivän aikana käydään kerran (varauksella kaksi kertaa) pikalaturilla niin kaiken pitäisi toimia kuten kuuluukin.

Vinkkejä pitkää matkaa suunnittelevalle Leaf-kuskille

  • Lähde matkaan täydellä ja mieluiten viileällä akulla! Mikäli mahdollista, lataa akku täyteen edellisenä päivänä, jotta akku ehtii jäähtyä yön aikana.
  • Vältä yli 100km/h nopeuksia! 120km/h nopeus kuluttaa enemmän, mutta myös lämmittää akkua. Joten pitkä matka taittuu luultavasti nopeammin kun ajat hitaammin. Lataustauot ovat lyhyempiä pienen kulutuksen ja akun viileämmän lämpötilan takia.
  • Jos matkalla on tarkoitus pysähtyä useammaksi tunniksi esim. kyläilemään tai ostoksille niin hyödynnä julkisia keskinopeita Type2-latauspisteitä! 6,6kW Type2-lataus ei kuumenna akkua kuten pikalataus ja on yleensä halvempi vaihtoehto.
  • Pysäköi auto kesällä varjoon aina kun mahdollista, myös latauksen ajaksi.
  • Jos matkan voi taittaa yhdellä pitkällä (10%-> 90%) tai kahdella lyhyellä (10->50%) pikalatauksella niin suosittelen kahta lyhyttä yhden pitkän sijaan! Säästät aikaa, mutta toisaalta mahdollisuus törmätä varattuun pikalaturiin kasvaa – elämä on valintoja 😉

Nissan Charge latauspalvelu Nissan sähköautoilijoille

Nissan Charge -palvelu on kehitetty yhteistyössä PlugSurfingin kanssa ja käytössä on yli 100 000 latauspistettä ympäri Eurooppaa. Nissan Charge applikaatio on saatavailla Androidille ja iOS:lle. Kannattaa tilata myös ilmainen lataustunniste, eli RFID-tai. Hinnoittelusta en vielä osaa kertoa tarkemmin, mutta Nissanin mukaan lataaminen Nissan Charge – palvelun kautta on halvempaa kuin tavallisella PlugSurfing-tilillä.

Suosittelen Nissan Charge – käyttäjätiliä, mutta huomioithan, että lataaminen esim. Fortumin, Virran tai K-Latauksen latauspisteillä ko. operaattoreiden omilla applikaatioilla tai tageilla saattaa olla halvempi vaihtoehto!

Nissan sähköautoilijat voivat rekisteröityä palveluun täällä (tarvitset auton VIN-numeron): https://nissan.plugsurfing.com/sign-in

Lisätietoa Nissan Charge – latauspalvelusta löytyy Nissanin UKK-sivulta, kohdasta Nissan Charge: https://www.nissan.fi/ajoneuvot/henkiloautot/leaf/usein-kysytyt-kysymykset.html

Ilmainen matkasuunnittelma sivusto: A Better Route Planner

A Better Route Planner on ilmainen sähköauton matkasuunnitelman tekemiseen tarkoitettu nettisivusto (löytyy myös appi älypuhelimille) osoitteessa: https://abetterrouteplanner.com/

Koeajo: LänsiAuto Lahti

Kiitos Harri Rantanen, Tuotepäällikkö Nissan
Puhelin: 010 525 2215
harri.rantanen@lansiauto.fi

Kiitos LänsiAuto Lahti!

Tässä luvatut linkit Sähköautoilevan motoristin blogiin:

1) Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
2) 564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
3) Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere – Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu

Kiitos Sähköautoileva motoristi kommenteista ja jakamistasi Leaf kokemuksista!