fbpx

Miten ladataan Mercedes-Benz A250e plug-in hybridiä?

Mersun uusi, Suomessa valmistettu A250e plug-in hybrid on varustettu 1,33 litraisella bensiiniturbolla ja 75kW sähkömoottorilla, joka on sijoitettu vaihdelaatikon yhteyteen. Autossa on 15,6kWh akusto, josta on käytettävissä 10,9kWh ja se täsmää hyvin koeajon tuloksiin. Akustoa voidaan ladata kaksivaiheisella 7,4kW AC-laturilla, jonka ansiosta lataaminen on 2x nopeampaa moneen muuhun “plugariin” verrattuna! Auto ei päästä akkua täysin tyhjäksi missään tilanteessa, vaan auto käyttäytyy kuten tavallinen hybridi kun sähköiset kilometrit tippuvat nollaan.

A250e latautumassa Lahdessa kauppakeskus Mailin parkkipaikalla.

Kulutus ja kantama pelkällä sähköllä

Mercedes ilmoittaa pelkällä sähköllä kantamaksi, eli rangeksi 66 kilometriä (WLTP). Ajoin koeajolla akun täydestä tyhjäksi, pelkällä sähköllä ja tulos oli vaikuttavat 62 kilometriä, etenkin olosuhteet huomioon ottaen! Kulutus oli pienempi kuin odotin: ~16,2 kWh/100km. Ajotapa oli rauhallinen ja taloudellinen, keskinopeuden ollessa 55km/h.

Reitillä oli kaupunki, taajama-, maantie- ja mottoritieajoa. Moottoritiellä oli voimassa 100km/h nopeusrajoitus. Olosuhteet: ulkolämpötila +2c°, tiet märät, auto oli ajettu lämpimäksi ennen testilenkkiä ja akku ladattu täyteen. Säädin sisälämpötilan +19 asteeseen, ilmastointi oli pois päältä, eikä penkinlämmitintä käytetty. Tulos vaihtelee olosuhteiden, nopeuden ja ajotavan mukaisesti. Esilämmitys luonnollisesti pidentää kantamaa kylmissä oloissa.

Koeajolenkki lähti Launeelta kauppakeskus Mailin parkkipaikalta ja tarkoitus oli palata lähtöpaikkaan, mutta kun akussa riitti vielä virtaa niin matka jatkui kohti Orimattilaa.

Latausteho ja julkiset latauspisteet

Mersun sisäinen AC-laturi on 7,4kW tehoinen (2-vaihe, 16A) ja siksi julkisista latauspisteistä lataaminen tapahtuu maksimissaan 7,4kW teholla. Eli vaikka latauspisteen maksimiteho olisi 11 tai 22kW, on latausteho silti 7,4kW.

Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata ”plugaria”, mutta maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu saattaa olla huomattavasti kalliimpaa kuin kWh-perusteinen, kts. alla oleva taulukko.

HinnoittelumalliYksikköhinta1h latauksen hintaHinta/kWhLadattu energia
Aikaperusteinen0,02€/min1,20€0,16€7,4kWh
Aikaperusteinen0,04€/min2,40€0,32€7,4kWh
kWh-perusteinen0,19€/kWh1,41€0,19€7,4kWh
Kotilataus0,10€/kWh0,74€0,10€7,4kWh
Esimerkkejä yhden tunnin lataussessioiden hinnoista. Hinnat vaihtelevat latausoperaattorikohtaisesti, mutta myös latausoperaattorin hinnoittelu voi vaihdella eri lokaatioissa.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä.

Latausportti; avaus, lukitus ja kaapelin irroitus.

Mersun latausportti on oikeanpuoleisen takarenkaan yläpuolella ja se avataan painamalla latausluukun vasenta reunaa, keskuslukon ollessa auki.

Lataus alkaa automaattisesti, kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin. Mikäli haluat käyttää ajastinta, pitää ajastintoiminto ottaa käyttöön auton valikosta.

Kun latauskaapelin työntää kiinni autoon, se lukittuu automaattisesti latausporttiin, joten latauskaapeli ei lähde satunnaisen ohikulkijan mukaan edes vahingossa.

Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu avaamalla keskuslukitus avaimesta tai painamalla latausportin vasemmalla puolella olevaa avausnappia. Tällöin lataus keskeytyy ja latausportin lukitus vapautuu ja latauskaapelin voi irroittaa. Mikäli latauskaapelia ei heti irroiteta, latausportti lukittuu automaattisesti hetken kuluttua ja lataus jatkuu (jos akku ei ole jo täynnä).

Lataustavat; hidas, keskinopea ja pika (lisävaruste)

Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~8km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 7h (8A).

Mercedes-Benzin tilapäislatauslaite näyttää esimerkkiä muille valmistajille; suko-pistokkeen ja “älymötikän” välissä on tarpeeksi johtoa, että mötikkä ylettää maahan asti, eikä siten rasita esim. lämmitystolpan pistorasiaa painollaan. Kirsikkana kakun päällä kierrekaapeli, joka helpottaa latauslaitteen käsittelyä.

Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu Mersun mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on tavallinen suko-pistoke, jonka voi kytkeä tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen äly, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa.

Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta.

Mercedes-Benzin tilapäislatauslaite näyttää esimerkkiä muille valmistajille: Suko-pistokkeen ja “älymötikän” välissä on tarpeeksi johtoa, että mötikkä ylettää maahan asti, eikä siten rasita esim. lämmitystolpan pistorasiaa painollaan. Kirsikkana kakun päällä kierrekaapeli, joka helpottaa latauslaitteen käsittelyä.

Hidas lataus on toimiva tapa ladata Mersun plug-in hybridiä esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata plug-in hybridiä taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!

Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.

Keskinopea lataus 7,4kW (2x16A), latausnopeus ~32km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 2h 10min (1x32A).

Mersun Type2-latauskaapeli on kierrekaapeli ja yllättävän kevyt, jonka ansiosta sitä on helppo käsitellä.

Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla (toimitetaan auton mukana) ja käytännössä se nelinkertaistaa lataustehon ja -nopeuden verrattuna hidas lataukseen. Ladatessa Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin kytketään ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten latauspisteestä.

Mersun Type2-latauskaapeli on kierrekaapeli ja yllättävän kevyt, jonka ansiosta sitä on helppo käsitellä. Mersu on selkeästi panostanut auton vakiovarusteina toimitettaviin latausjohtoihin, mikä erottuu edukseen.

Eikä siinä vielä kaikki! Johdoille on myös omat säilytyspussit, jotka voi näppärästi lukita tavaratilan kuormansidonta lenkkeihin, jotteivat ne lentele pitkin takakonttia ajon aikana.

Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.

Kiinteää latauslaitetta kotikäyttöön, helpottaa elämää!

Mercedes-Benz Wallbox Home

Mercedes-Benz Wallbox Home on kiinteä latauslaite, jossa on n. 6m pitkä kiinteä latauskaapeli ja suurin latausteho on enintään 22 kW (josta A250e voi hyödyntää 7,4kW). Latauslaitteella voi ladata A250e:n akun neljä kertaa nopeammin kuin tavallisesta suko-, eli kotitalouspistorasiasta. Latauslaitteessa on avaimella toimiva lukitus, joten voit helposti estää latauslaitteen käyttämisen. Mercedes-Benz ajoneuvojen lisäksi Wallbox Home:sta voidaan ladata myös muiden valmistajien yhteensopivia sähköajoneuvoja.

Pikalataus – tulossa lisävarusteena

Tulevaisuudessa, toivottavasti syksyn 2020 aikana, lisävarustelistalle tulee myös CCS-standardin mukainen (24kW?) DC-pikalataus, mutta hintaa ei ole vielä julkaistu (artikkelin kirjoitushetkellä).

MB GLE350de plug-in hybridiin 60kW pikalatausliitäntä maksaa 660€, mutta A250e:n 24kW(?) pikalatausliitännän hintaa ei ole vielä julkaistu.

Internetin syövereistä löytämäni “tiedon” mukaan akun lataaminen CCS-pikalaturilla 0%->80% tasolle kestäisi 25minuuttia. Kun pikalataus maksaa pääsääntöisesti 0,20€/Min, tulisi lataukselle hintaa 5€, jolla ajaa ~50km (perustuen koeajoon).

Kaiken kaikkiaan pikalataus plug-in hybridissä on hyvä asia, kunhan kuljettaja osaa hyödyntää sitä oikein (eli ei lataa akkua yli 80% tason, koska pikalataus hidastuu loppua kohden)-

Ajastin ja esilämmitys

Valitse EQ-valikosta Latausvalinnat -> Lähtöaika

Latauksen ajastus toimii siten, että Latausvalinnat valikosta valitaan lähtöaika: pois päältä, toistumaton tai viikkoprofiili:
Pois päältä = ajastin ei käytössä
Toistumaton = Kerta luonteinen ajastus
Viikkoprofiili = voit asettaa joka päivälle lähtöajan erikseen.

Viikkoprofiiliin voidaan asettaa lähtöaika, jokaiselle viikon päivälle erikseen. Aikoja voi olla useampia per päivä!
Esi-ilmastointi lämmittää auton matkustamon ja vähentää ikkunoiden skrapaamisen tarvetta (talvisin) huomattavasti!

Matkustamon esi-ilmastointi, eli esilämmitys/-viilennys :
Ennen lähtöaikaa = Auto on sisältä lämmin/viileä lähdettäessä (asetettu lähtöaika)
Avaimen avulla = Voit kytkeä esi-ilmastoinnin päälle auton avaimella
Vain kulj.is = Vain kuljettajan istuimen alue lämmitetään/viilennetään (säästää energiaa)

Koe-ajo: Mega-Auto Lahti

Kiitos Mega-Auto Lahti ja Sami Anttila!

Sami Anttila
Tuotevastaava Mercedes-Benz
0207 510 437
sami.anttila@mega-auto.fi

Jätä kommentti