fbpx

Kempower pikalaturit: S-sarja

Voi Veljet!
En ole koskaan ollut yhtä tohkeissani mistään pikalatausjärjestelmästä, kuin Kempowerin S-sarjasta! Mutta ensin lyhyt alustus:

Pikalaturit mahdollistavat pitkien matkojen taittamisen ripeään tahtiin, mutta sähköautojen määrän kasvaessa nykyinen pikalatausverkosto ei tule riittämään kovin kauaa. Uusia pikalatureita odotetaan kuin kuuta nousevaa, mutta nykyinen tapa toimia on auttamatta vanhanaikainen; yksinäinen pikalaturi huoltoaseman pihassa ja seuraava ehkä sadan kilometrin päässä?

Olen ajanut sähköautolla kohta kaksi vuotta ja tuona aikana Suomen latausverkosto on kasvanut kiitettävää vauhtia, ennen kaikkea K-Latauksen hurjan laajentumisen ansiosta. Useimmat K-Latauksen yli sadasta pikalaturista ovatkin pareittain, joka tuo varmuutta liikkumiseen, mutta onko se tarpeeksi? Jos toisesta pikalaturista pettää “tehomoduuli” niin se on kokonaan poissa pelistä ja taas ollaan yhden kortin varassa.

Sitten on Tesla Superchargerit, jotka ovat täysin oma lukunsa, mutta ne palvelevat vain Tesla kuskeja – ainakin toistaiseksi. Mikä sitten avuksi?

Lyhyt esittelyvideo Kempowerin S-sarjasta, pidempi esittelyvideo artikkelin lopussa!

Tämä on… Modulaarinen!

Kempowerilla on selkeästi pohdittu näitä asioita tarkasti. Sain tilaisuuden tutustua heidän S-series pikalatausjärjestelmäänsä, joka eroaa kaikista muista näkemistäni pikalatureista. Totaalisesti. Ero tuttuihin ABB:n ja Tritiumin pikalatureihin on järisyttävä, sillä Kempower on tehnyt asiat niin kuin ne olisi aina pitänyt tehdä!

Monelle sähköautoilijalle tuttuja pikalatauksen haasteita ovat mm.

  • Liian lyhyet latauskaapelit
  • Väärin/hankalasti sijoitetut pikalaturit
  • Laturi, sähköauto ja auton appi eivät kerro lataustehoja, miksi?!
  • Pikalatureita on vain 1kpl ja sekin varattu/rikki
  • Lataus on hidasta – miksi?
  • Laturi on tukittu polttomoottoriautolla

Kempowerin S-sarjan pikalatausjärjestelmä onnistuu selättämään nuo haasteet ja tekee sen täysin puun takaa!

Modulaarinen? Kyllä kiitos!

S-sarjan latausjärjestelmä koostuu latauskaapista, sekä siroista satelliiteista, joissa mitä parhain kaapelinhallinta.

Kempowerin järjestelmä koostuu latauskaapista (tehoyksikkö), sekä satelliiteista. Yhteen latauskaappiin voidaan liittää 1-8 latausliitintä ja kussakin satelliitissa on 1 tai 2 latausliitintä. Esim. 4 satelliittia, joissa 2kpl latausliittimiä tai 8 satelliittia joissa kussakin 1kpl latausliittimiä. Latauskaappeja voi toki olla rivissä vaikka 4kpl, jonka ansiosta latauskenttää voidaan levittää ja laajentaa helposti.

Satelliitit ovat hämmentävän siroja, sillä ne sisältävät ainoastaan ohjauselektroniikan, eivätkä tarvitse yhtä suurta pinta-alaa kuin tavalliset pikalaturit. Tämä mahdollistaa asennuksen paikkoihin, joihin tavallisen pikalaturin asentaminen ei olisi tilan puolesta mahdollista.

Kempowerin Mikko Veikkolainen esittelemässä latauskaapin modulaarista rakennetta.

Latauskaapissa on ohjausyksikkö, dynaaminen tehonhallinta (optiona), sekä paikat neljälle tehomodulille. Jokaisessa tehomodulissa on kaksi 25kW virtalähdettä, eli yhteensä 200kW lataustehoa, mikäli latauskaappi varustetaan neljällä tehomodulilla. Järjestelmää voidaan siis laajentaa tarpeen tullen, joko lisäämällä tehomoduleita, satelliitteja ja/tai latauskaappeja. Latauskaapin 200kW maksimiteho voidaan jakaa monella tavalla – esim. kaikki 200kW yhdelle latausliittimelle tai kahdeksalle latausliittimelle 25kW/liitin, mikäli kaikki käytössä. Useamman latauskaapin tehot voidaan jakaa latauskentän kaikille satelliitteille halutulla tavalla ja kun yhden auton lataustehot tippuu niin tehomoduleita vapautuu muiden autojen käyttöön.

Mikäli latauskaapin tehomoduulin yksi virtalähde pimenee, niin se ei aiheuta koko latauskentän pimenemistä, vaan tehojen pudotusta 25kW edestä. Eli modulaarinen rakenne tuo toimintavarmuutta pikalatureille. Tätä kaivataan, kiitos!

Kempowerin järjestelmä tukee CCS ja CHAdeMO pikalatauksen lisäksi myös keskinopeaa Type2-latausta. Satelliitit voidaan varustaa erilaisilla latausliitin kombinaatioilla, kuten esim. CCS+CHAdeMO, CCS+Type2 tai 2x CCS.

Pikalatureiden haasteena sijoittelu ja lyhyet latauskaapelit

Kempower on selkeästi tutkinut olemassa olevien pikalatureiden heikkouksia ja tehnyt asiat toisin, oikealla tavalla. Koska pikalaturit ovat melkoisia järkäleitä, niiden sijoittaminen on usein haastavaa, eivätkä hommaa helpota liian lyhyet latauskaapelit. Etenkin, jos auton latausportti on vasemman eturenkaan vieressä, auton asetteleminen laturille voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta. Huomion arvoinen seikka on se, että satelliitit voidaan asentaa myös seinälle.

Satelliittien kaapelinhallinta mietittiin tarkkaan ja lopputuloksena on toimiva, joustava ja helppokäyttöinen kaapelinkäsittely! Kaapelit ovat riittävän pitkiä ja lähtevät satelliitin kyljestä suoraan ylös jousirakenteen sisällä, joten kaapelit eivät laahaa maassa yhdessä sykkyrässä. Vaikka autoa ei pysty parkkeeraamaan täysin optimaalisesti, auton saa silti helposti latautumaan – asia jota mm. eTron, I-Pace ja Taycan kuskit varmasti arvostavat!

eTron latautumassa, vaikka CCS-liitin on satelliitin oikealla puolella ja auto vasemman puoleisessa ruudussa. Tämä temppu ei onnistu tavallisella pikalaturilla.

Käyttöliittymä – aidosti uutta!

Käyttöliittymä toimii 7″ kosketusnäytöllä, joka on varustettu selkein kuvakkein ja tekstin määrä on puristettu minimiin. Tunnistautuminen tapahtuu RFID-tagilla, mutta järjestelmä tukee myös maksukortteja (lähimaksu)! RFID-tunnistautumisen ja latauskaapelin kytkennän voi tehdä missä vain järjestyksessä, mikä helpottaa latausprosessia. Näytön yläpuolella on LED-valaistus, joka valaisee käyttäjärajapinnan (RFID-lukija ja latausliittimet), mikä tuo käyttömukavuutta pimeään aikaan.

Näyttö on jatkuvasti päällä, joten latauksen tilan ja lataustehon (kilowatit) näkee helposti, ilman toimenpiteitä. Käyttöliittymä ei ensivilkaisulla vaikuttanut kovin ihmeelliseltä, mutta kuinka väärässä olinkaan! Latauskäyrän saa näkyviin parilla painalluksella, mikä on järisyttävän hieno ominaisuus – tämä pitäisi olla vakiona jokaisessa pikalaturissa.

Eikä siinä vielä kaikki! Kun lataus alkaa, ruudulle ilmestyy QR-koodi, mitä ihmettä? Pikainen QR-koodin skannaus avaa nettisivun, jolla näkyy kyseisen lataussession tiedot: akun varaustila, latausteho, ladatatut kWh:t ja latauskäyrän (tämä tulossa pian). Aivan mielettömän näppärä ominaisuus, etenkin jos käytössä ei ole auton omaa appi, tai appi ei näytä lataustehoa – puhumattakaan latauskäyrästä!

Mahtaako akku olla tyhjä vai täysi? Se selviää yhdellä vilkaisulla.

Satelliitin kyljessä on latauskaapelin alapuolella LED-rivistö, joka ilmaisee latauksen tilan selkeästi; siniset LEDit syttyvät sitä mukaa kun akku täyttyy. Vihreät LEDit kertovat latauspisteen olevan vapaana ja punainen LED tarkoittaa vikatilaa.

Mikäli lataustehot ovat normaalia matalammat, järjestelmä osaa kertoa käyttäjälle mistä se johtuu; onko vika laturissa vai autossa.

Latauspisteet on helppo löytää

Koska satelliitit ovat melko korkeita kaapelinhallinan ansiosta, ne myös näkyvät parkkipaikalla pitkälle. Lisäksi satelliittien teippaukset ovat heijastavia, joten pimeällä auton ajovalot paljastavat latauspisteiden sijainnin tehokkaasti, puhumattakaan päällä olevasta näytöstä ja LED-merkkivaloista. Tätäkin asiaa on mietitty tarkasti.

Kustannukset

Nyt ei puhuta tarkoista euroista, sillä en todellakaan ole tietoinen pikalatureiden hinnoista, mutta kysyin asiaa Kempowerilta: Miten S-sarja eroaa kilpailijoista hinnan puolesta? Kempowerin järjestelmä on monimutkaisempi, kuin yksittäinen 50kW pikalaturi, mutta kun puhutaan useammasta pikalaturista, Kempowerin järjestelmä onkin jo kilpailukykyisempi! Mitä useampi tehomoduli ja satelliiitti, sitä edullisemmaksi hinta muuttuu per latauspiste.

Sähköautoja henkilökunnalle

Kempowerilla ymmärretään, että latausjärjestelmän rakentaminen ei ole yksinkertainen asia ja se vaatii kokemusta erilaisita sähköautoista, sekä käytännön testaamista. Kempowerilla on käytössään toistakymmentä sähköautoa, joten testaaminen helpottuu, kun autoja on pihassa pitkät rivit. Oikea asenne!

Oletan ja toivon, että Kempowerin modulaarinen latausjärjestelmä menestyy hyvin kotimaassa ja maailmalla – kokonaisuus on niin vakuuttava, että pakkohan tämän on lyödä itsensä läpi markkinoilla!

Ainoa asia joka S-sarjassa toistaiseksi ärsyttää on se, että niitä ei vielä ole käytössä Suomessa 😉

Pidempi esittelyvideo Kempowerin S-sarjasta!

Kiitos Kempowerille ja erityisesti Erik Kanerva, Mikko Veikkolainen ja Juhana Enqvist!

Oli äärimmäisen mielenkiintoista tutustua Kempowerin tuotteisiin. Toivottavasti pääsen testaamaan järjestelmää uudemman kerran, kunhan testikentän laajennus valmistuu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 ajatuksia aiheesta “Kempower pikalaturit: S-sarja”