fbpx

Miten ladataan Ford Kuga plug-in hybridiä?

Uusi Ford Kuga plug-in hybrid on varustettu 10,3kWh akustolla. Auto ei päästä akkua täysin tyhjäksi missään tilanteessa, vaan auto käyttäytyy kuten tavallinen hybridi kun sähköiset kilometrit tippuvat nollaan.

Pelkän sähkön voimalla Kuga liikkuu jopa 56 kilometriä (WLTP), mutta 141km koeajon perusteella arvioisin kylmän sään käytännön rangeksi n. 40-45km (kulutus ~22kWh/100km). Tulos vaihtelee olosuhteiden, nopeuden ja ajotavan mukaisesti. Esilämmitys luonnollisesti pidentää Kugan kantamaa kylmissä oloissa.

Kuljettaja voi halutessaan kytkeä akun lataustilan päälle, jolloin Kugan polttomoottori lataa akustoa – tämä nostaa luonnollisesti kulutusta. Mutta kuinka paljon, siihen en ota kantaa – ellei FordStore Lahti pyydä tutkimaan asiaa tarkemmin…

Latausteho ja julkiset latauspisteet

Kugan sisäinen AC-laturi on 3,7kW tehoinen (1-vaihe, 16A) ja siksi julkisista latauspisteistä lataaminen tapahtuu maksimissaan 3,7kW teholla. Eli vaikka latauspisteen maksimiteho olisi 7, 11 tai 22kW niin silti latausteho on 3,7kW.

Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata “plugaria”, mutta maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu on yleensä huomattavasti kalliimpaa kuin kWh-perusteinen.

Esimerkkejä yhden tunnin lataussessioiden hinnoista. Hinnat vaihtelevat latausoperaattori kohtaisesti, mutta myös latausoperaattorin hinnoittelu voi vaihdella eri lokaatioissa.
Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä.

Latausportti; avaus, ajastin, lukitus ja kaapelin irroitus.

Vasemmanpuoleinen nappi on ajastimen aktivointi ja oikeanpuoleinen nappi on latausportin avaus.

Kugan latausportti on vasemmanpuoleisen eturenkaan yläpuolella ja se avataan painamalla latausluukun oikeaa reunaa, keskuslukon ollessa auki.

Lataus alkaa automaattisesti, kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin. Mikäli haluat käyttää ajastinta, paina ajastimen painiketta, heti kun olet kytkenyt kaapelin autoon (ajastin kytkeytyy päälle vain jos ajastintoiminto on otettu käyttöön auton valikosta).

Kun lataus on käynnissä ja ovet lukittuna, lukittuu myös latauskaapeli kiinni autoon, joten latauskaapeli ei lähde pitkäkyntisten matkaan!

Latauskaapelin irroittaminen tapahtuu painamalla latausportin avausnappia (avaimen oltava auton lähellä).

Lataustavat; hidas ja keskinopea

Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~8km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 7h (8A).

Akun lataaminen, tavallisesta pistorasiasta, tyhjästä täyteen kestää n. 6 tuntia.

Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu Kugan mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka “suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on tavallinen suko-pistoke, jonka voi kytkeä tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässtä Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen äly, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa.

Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta.

Hidas lataus on toimiva tapa ladata Kuga plug-in hybridiä esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata Kugaa taloyhtiön parkkipaikalla, niin sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!

Taloyhtiöissä suosittelemme sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.

Keskinopea lataus 3,7kW (16A), latausnopeus ~16km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 3,5h (16A).

Akun lataaminen keskinopeasta latauspisteestä tyhjästä täyteen kestää n. 3 tuntia.

Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla (toimitetaan auton mukana) ja käytännössä se tuplaa lataustehon ja -nopeuden verrattuna hidas lataukseen. Ladatessa Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin kytketään ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten latauspisteestä.

Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.

Kiinteä latauslaite helpottaa auton lataamista kotosalla.

Suosittelemme kotikäyttöön kiinteää latauslaitetta, mikäli vain mahdollista. Ford myy lisävarusteena kiinteästi asennettavaa latauslaitetta: EVBox 779€ sis. ALV24% (hinta ei sisällä asennusta!)

2.7l/100km ei ole suuri kulutus Kugan kokoiselle autolle (normaali ajoa, ilman eco moodia).
Käytännön vinkki pieneen kulutukseen; “Lataa aina kun mahdollista!”.

Koe-ajo: FordStore Lahti

Kiitos Teija Vettenterä ja Nina Rantanen!

Teija Vettenterä
050 5528 732
teija.vettentera@fordstorelahti.fi
Nina Rantanen
044 4309 061
nina.rantanen@fordstorelahti.fi

Jätä kommentti