Artikkeli ja video on tehty kaupallisessa yhteistyössä Kaha Oy:n kanssa.
Saksalainen Webasto on brändinä hyvin tunnettu, aivan syystäkin; Suomessa autoilijat ovat talvisin lämmittäneet autojaan Webaston tuotteilla lähemmäs tuhat vuotta. Tai no ainakin vuosikaudet! Kun yhdistää sähköauton lataamisen ja Webaston brändinä niin syntyy luotettava, käytännöllinen, turvallinen ja helppokäyttöinen latauslaite: Webasto Pure (Black Edition).
Kävin tutustumassa Webasto Pureen maahantuojan, Kaha Oy:n koulutustiloissa Vantaalla. Tässä artikkelissa ja videolla pureudumme Webaston latauslaitteeseen, onko se niin hyvä kuin valmistajan maine ja 795€ hinta edellyttää?
Muotoilu ja käytännöllisyys
Itse pidän Puren selkeästä ja modernista muotoilusta, kyllä saksalaiset osaavat. “Black Edition” on kokonaan musta, mutta laitteesta on olemassa myös versio, jonka alaosa on harmaa. Kotelon päällä on kouru, joten kaapelin voi pyöräyttää näppärästi laitteen ympärille ja Type2-liittimelle on oma pidike, jonka ansiosta se on suojassa esim. pölyltä, vedeltä ja lumelta. Type2-liitin irtoaa mukavasti pidikkeestään vetämällä ja takaisin laittaminen on yhtä vaivatonta, sillä mitään lukitusnappia ei tarvitse ropailla.
Vaikka kiinteä latauskaapeli on 4,5m pitkä, laitteen sijoitus kannattaa miettiä loppuun asti ennen asennusta. Pure toimii käytännössä kaikkien Type2:sta käyttävien autojen kanssa, mutta Tesla-kuskit saattavat jäädä kaipaamaan Teslan latausluukun avausnappia.
LED-valo kertoo latauslaitteen tilan yhdellä vilkaisulla ja laitteen ainoa painike on reset/oma diagnoosi-painike. Käyttäminen on helppoa; auton latausluukku auki, latauskaapeli kiinni autoon ja lataus alkaa. Laite ei vaadi mitään latausoperaattoria, ainoastaan asennus ja kovaa käyttöä! Sähköyhtiö ottaa tietysti omansa ladatuista kilowattitunneista sähkölaskun muodossa.
Puren mukana toimitetaan kaksi avainta, joilla latauslaite voidaan sammuttaa ja siten estää mahdollinen luvaton käyttö –mainio ominaisuus! Avain irtoaa sekä ON, että OFF asennoissa, joten avainta ei tarvitse jättää lukkoon missään tilanteessa.
Lataustehot ja kytkentä
Puren maksimi teho kolmesta vaiheesta on 22kW (3x32A), mutta voidaan kytkeä myös vain yhteen vaiheeseen. Kolmesta vaiheesta voidaan ottaa joko 11kW tai 22kW kun taas yhdestä vaiheesta voidaan ottaa 3,6kW, 4,6kW tai 7,4kW. Mikäli autosta voidaan säätää latauksen ampeereita (esim. Tesla) niin Pure mukautuu lennosta auton asetuksiin.
Asennuksen hoitaa sähkömies, joka huolehtii, että asennus on turvallinen ja vaatimusten mukainen. Laitteessa on sisäänrakennettu 6mA tasajännitteentunnistus, eikä erillistä B-tyypin vikavirtasuojaa tarvita. 30mA A-tyypin vikavirtasuoja on asennettava sähkönsyöttöön!
Laitteen 6mA:n tasavikavirran tunnistava komponentti täyttää Suomalaisen sähköstandardin (SFS 6000-7-722) vaatimuksen sellaisenaan. B-tyypin vikavirtasuojakatkaisijalle ei ole tarvetta nykyisessä laiteversiossa. Laitteen mukana toimitetaan lausunto, jossa tämä todetaan myös valmistajan toimesta. Suomessa standardin SFS 6000-7-722 mukaan vaihtoehtoina asennuksessa ovat joko B-tyypin vikavirtasuojakatkaisija tai yhdistelmä A-tyypin vikavirtasuojakatkaisijasta ja 6mA:n tasavikavirran tunnistavasta elementistä.
Tekniset tiedot
Laturille.com suosittelee Webasto Pure latausasemaa varauksetta, mikäli etsit tyylikästä ja luotettavaa laitetta, ilman ylimääräisiä kommervinkkejä!
Lisätietoja Webasto latauslaitteista löytyy täältä: https://webastolataus.fi/
5 ajatuksia aiheesta “Webasto Pure kotilatauslaite”
Hei Webasto asiakaspalvelu! Mistä johtuu Webasto pure 2 johdon pidikkeen väljyys? Johto ei pysy pidikkeessään, vaan putoaa pois paikaltaan. Onko siihen mitään konstia, jotta pidike ei olisi niin väljä?
Moi Markku,
Mä on ole törmännyt omassa Webastossani tuollaiseen, joten kannattaa viskata mailia maahantuojalle, eli Kahalle: info(at)kaha.fi
Hei,
onko tässä mallissa mitään kuormanhallintaa? Mietin myös onko se mitenkä tärkeä ominaisuus kotona? Webasto näyttää sopivan simppelille ja pienelle. Kiitos avusta.
Moi Roope,
Tässä mallissa ei ole kuormanhallintaa ja kuormanhallinnan tarve on tapauskohtaista. Voit (tod.näk.) katsoa sähköyhtiösi nettisivuilta oman kulutuksesi piikkitehon ja miettiä onko kuormanhallinnalle tarvetta. Jos sinulla on tyypillinen 3x25A (17kW) pääsulake ja piikkiteho on ollut vaikka 15kW niin silloin kuormanhallinnalle voisi olla käyttöä. Mikäli piikkiteho johtuu esim. saunan lämmityksestä niin älä lataa autoa silloin kun kiuas on päällä. Voit myös rajoittaa lataustehoa autosta (ei mahdollista kaikissa autoissa) tai sähkäri voi asennuksen yhteydessä rajoittaa lataustehon Webasto Puren dippikytkimistä esim 3x8A tasolle, joka tarkoittaa 5,5kW tehoa.
Itse olen ollut Webastoon tyytyväinen 🙂
Joo tilasin tämän kun eräästä kaupasta löytyi reilulla 600€ Suomesta. Hyvä hinta minusta. Meillä tulee tosiaan OK-taloon tämä ja vain yksi auto. Kaipa sen aina yöaikaan latailee kun range on kuitenkin 88km. Kiitos avusta, toivottavasti on loisto peli tämä laturi!