Pakina on lainattu Facebookin Sähköautot NYT! -ryhmästä ja sen on kirjoittanut Jari Sulkanen. Julkaisulle on kysytty asianmukainen lupa kirjoittajalta. Kiitos Jari!
1,399 seisoo Teboilin pylonissa. Hinta kerrotaan tuhannesosa euron tarkkuudella. Sentin kolikko ei Suomessa käy maksuvälineenä, arvoton. Mutta bensan hinta ilmoitetaan kymmenesosa sentin tarkkuudella.
Ja kun vastapäisen Nesteen pylonissa viimeinen numero on seiska, ruuhkaa on kuin Vesan synttäreillä. Ja Teboililla on autiota kuin Kiilopäällä. Sentin kymmenyksien takia.
Menovesi on tunneasia.
Eikä sähkärit ole poikkeus. Lidl on pop. Tunteella mennään. Kuin lätkän MM -95.
Sähköauton etu on edullinen kotilataus. Kotitaloussähkön hinnalla neljännes bensa-auton kulutuksesta. Eikä synny jonoja lakeuksille.
Naapurillekin asian voi kertoa. Sähkäri kuluttaa kaksi litraa sadalla. Siis jos vastaavan euroiksi laskee. Ja kertoa kannattaa, vaikka naapuri ei ymmärtäisi kysyä. Taloyhtiössä asia on tietysti ihan toisin. Siellä naapuri tietää, että sähköautoilu on ilmaista. Itsellesi, sillä naapurin mielestään hän maksaa sun sähköt. Ainakin tunnetasolla. Ja sen naapuri ymmärtää kysymättä. Ja jakaa tiedon myös muille. Pyytämättömät faksit lentää, ja alaovien ikkunoihin niitä teippaillaan.
Mutta aiheeseen, pikalatauksiin.
Pikalaturit on hinnoiteltu usein minuuttipohjaisesti.
Ei siis sen mukaan, kuinka paljon autosi latauksessa saa sitä energiaa, vaan sen mukaan, miten pitkään lataat. Minuutti maksaa. Pikalaturilla yleensä vähintään 20 senttiä.
Tämä pitäisi sisäistää. Parturissakin hinnoittelu on aikaperustaista. Ainakin hinnastossa. Puolentunnin leikkaus 30 euroa. Olen yrittänyt nipistää varttiin. Vaimonkin mielestä on aivan sama, vaikka leikkaisin vain vasemman puolen. Tai niin kuin Kimillä, vain alapuoli. Hammaspesu sen sijaan koko rivistöön.
Eli minuuteista maksan, mutta mitä saan?
Se riippuu sähköautosta. Ja nyt rikotaan niitä polttisten ajatusmalleja.
Sähköauton latauksen hinta riippuu lämpötilasta. Hinta riippuu myös siitä, onko akku ennen latausta tyhjä. Ja ennen kaikkea, hinta riippuu autosta. Isoakkuinen, kallis auto saa sähkö halvemmalla, kuin pieniakkuinen. Pelkistetysti näin.
Mitähän ne Esson miehet tuumaisi, kun kassa sanoisi, että tää oli nyt kalliimpaa, kun kylmää autoa yritit tankata. Käyhän vähän kiihdyttelemässä autoa lämpimäksi, niin saat tän bensan halvemmalla. Tai Jonnelle litrahinta tipahtaisi, kun se tulee tankille aina viisari E:n päällä. Ja ennen kaikkea, Nallen Aston Martinille bensa puoleen hintaan.
Kuulostaa hassulta, mutta näillä logiikan säännöillä pelataan pikalatureilla.
Lämmin akku ottaa nopeammin sähköä vastaan, ja kun hinnoittelu minuuttipohjaista, ehtii samassa ajassa ja euromäärällä saamaan enemmän sähköä lämpimään akkuun, kuin kylmään. Siten hinta snt/kWh on halvempi. Ja sama logiikka pätee tyhjään akkuun. Se ottaa nopsemmin niitä kilowattitunteja. Ja vielä Nalle. Isoakkuiseen, ja muutenkin viimeisen päälle säätöjärjestelmällä varustettuun sähkärin akkuun humisee sähköä kuin Tammerkoskessa vettä. Minuuttitaksalla, mutta kun menee lyhyessä ajassa enemmän, niin siten edullisempaa.
Voidellaanpa vielä lopuksi hieman järkeä tähän kummasteluun. Itsellä kaikista latauksista kotona 80%. Sitä edullista kotisähköä. Ja vain 20% näillä pikalatureilla. Eipä se järjellä ajateltuna paljoa ole väliä, vaikka pikalaturin hinta sitten kovempi olisikin. Ja kun kukaan ei notku siellä turhaan, niin ei tarvitse jonotella, ja pääsee nopsemmin kotiin. Sinnehän me kaikki olemme menossa.
Kotilatauksen mahista ei ole polttiksilla. Hammaspesu ja hymy. Koko rivillä. Ja taas on aamulla akku täynnä.
Pakina on lainattu Facebookin Sähköautot NYT! -ryhmästä ja sen on kirjoittanut Jari Sulkanen. Julkaisulle on kysytty asianmukainen lupa kirjoittajalta. Kiitos Jari!
Ajatus aiheesta “Pakinaa pikalatauksesta”
On kotilatausmahollisuus kaasuautoilla ja hybrideillä. Muuten erittäin hyvä pakina! =)