fbpx

Mercedes EQC sähkötaksi

Lahtelainen taksiyrittäjä J-P Lindqvist hankki Suomen ensimmäisen Mercedes EQC sähköauton taksikäyttöön joulukuussa 2020. Jussin Taksibussi on tuttu taksifirma monelle lahtelaiselle ja yritys on käyttänyt Mercedeksen autoja vuodesta 2004, joten EQC oli selkeä valinta yrittäjälle, joka arvostaa Mersun laatua. Auto ostettiin Lahden Mega-Autosta, Anttilan Samilta.

kuva: www.jussintaksibussi.fi

Laturille.com ja Sähköautomiehet kävi haastattelemassa Jussia ja samalla tutustuimme EQC sähköautoon, sekä Kempowerin T-sarjan pikalaturiin, joka löytyy Jussin tallista. Taitaa olla Suomen ensimmäinen taksiyrittäjä, joka hankkii oman pikalaturin – hatunnoston paikka! Näin lahtelaisena olen erityisen ylpeä Kempowerista ja Jussin Taksibussista, molemmat arvostettuja paikallisia yrityksiä – huikeaa toimintaa molemmilta.

26 vuotta taksiyrittäjänä

Jussi on toiminut taksiyrittäjänä kunnioitettavat 26 vuotta ja sinä aikana ajossa on ollut Toyotaa ja Volkswagenia, mutta viimeiset 15 vuotta Jussin firma on ajanut Mersulla, eikä sähköauton hankkiminen tarkoittanut merkin vaihtamista.

Mutta mikä sai Jussin hankkimaan sähköauton firman kalustoon? Koronatilanne sai miettimään jotain uutta ja siitä se ajatus sitten lähti – Lahden ensimmäinen sähkötaksi muuttui todeksi.

Kun sähköauton mahdollisuutta ryhdyttiin selvittämään, oli ensimmäinen asia oikean latausratkaisun löytäminen. Heti alusta asti Jussille oli selvää, että auto pitää saada ladattua kotona nopeasti, joten tavallinen 11kW latauspiste ei tulisi kysymykseen. Tässä vaiheessa kuvaan astui Kemppi ja Kempower. Jussi lähti Kempowerille tutustumaan sähköautojen pikalataukseen, jonka jälkeen päätös oli tehty – talliin pitää saada oma pikalaturi!

Kempowe T-Series pikalaturi Jussin tallissa
Kuva: Janne Tapio

Tässä vaiheessa moni lukija miettii, että mahtaako pikalaturi olla hieman “over kill” ratkaisu, mutta Jussin mielestä asia ei näin ole. Auto pitää saada ladattua nopeasti ja tulevaisuudessa siintää jo toinen, miksei kolmaskin sähköauto firman kalustossa. Tämä jos mikään on tulevaisuuden katsomista suoraan silmiin ja pikalaturi on siis sijoitus tulevaisuuten. Hienoa!

Tyypillinen päivä sähköllä

Aamulla lähdetään klo 7 aikoihin töihin täydellä akulla ja päivän aikana akkuja ladataan kahvi- ja ruokataukojen aikana, joko julkisilla tai omalla pikalaturilla, tilanteesta riippuen. Tällä kuviolla, pari pientä latausta, pärjää koko päivän. Auto on ajossa usein koko vuorokauden, joten pikalaturi on Jussin firman tarpeisiin oikea ratkaisu.

Käytännön toimintamatka talvella on ollut n. 300-350km, tosin kovilla pakkasilla ajomatka on ~250km.

Entä jos kyytiin hyppää asiakas joka haluaa kauemmas? Tämä riippuu luonnollisesti akun varauksesta. Jos akussa on vain 100km rangea jäljellä , ei kovin pitkiä matkoja välttämättä kannata lähteä heittämään. Kuukauden aikana on pari kertaa tullut tilanne, ettei ole pystynyt lähteä heittämään keikkaa, koska rangea ei ole akussa tarpeeksi. Mutta jos asiakkaalla ei ole hoppu niin toki pidemmällekin ajolle voidaan lähteä, mikäli asiakkaalle sopii lyhyt lataustauko matkan aikana. Tällaisessa tilanteessa Jussi lupaa tarjota kahvit asiakkaalle, eikä mittari luonnollisesti raksuta lataustauon aikana.

Mikäli taksiasemille saadaan pian latauspisteitä, tulee tämä luonnollisesti helpottamaan täyssähkötaksien pidempiä ajoja huomattavasti. Kirjoittaja itse uskoo, että näin tulee myös tapahtumaan ja mielestäni latausasemien rakentamista tulisi jollain tavalla tukea myös valtion toimesta.

Käytettävyys talvella ja kustannukset

Talvella käytettävyys on erittäin hyvä ja tolpalla seisominen ei juurikaan akkua kuluta, vaikka ulkona on parikymmentä astetta pakkasta. Korkea maavara helpottaa liikkumista talvella, eikä tiellä olevat lumikokkareet häiritse menoa. Neliveto ja toimiva luistonesto takaavat vakaata ja turvallista ajoa.

Kustannusten osalta “polttoainekulut” ovat huomattavasti pienemmät kuin vastaavan kokoisessa diesel autossa, joka on tietysti hyvä asia koronan kurittamassa arjessa. Hankintahinnan ero verrattuna vastaavaan GLC mersuun oli vain kaksituhatta euroa.

Asiakkaiden ja kollegoiden suhtautuminen

Ensin asiakkaat eivät huomaa, että kyseessä on sähköauto, mutta kun hiljaisuuteen kiinnittää huomiota, alkaa keskustelu sähköautosta välittömästi. Asiakkaiden palaute on ollut erittäin positiivista, eikä suotta, sillä EQC tarjoaa hiljaisen ja miellyttävän matkakokemuksen.

Entäs kiinnostaako sähkömersu kollegoita? Kiinnostaa kyllä kovasti ja useimmiten kysytään ensimmäisenä mikä on käytännön range ja miten se taksi käytössä toimii? Pääseekö ihan oikeasti 300km?

Myös taksiliitossa tehdään töitä sen eteen, että päätaksiasemille tulisi latauspisteitä takseille.

Hyvät ja huonot puolet?

Kuukauden käyttökokemuksen jälkeen Jussi ei osaa sanoa yhtään huonoa puolta sähkömersusta, mutta hyviä asioita tulee heti mieleen useita; hiljainen, miellyttävä ajaa, pienet käyttökustannukset ja lämpeää nopeasti.

Yhteenvetona Jussi voi jo nyt sanoa, että seuraavaksi GLC tulee vaihtumaan sähköautoon vuoden parin päästä. Taksikäytössä Mersu on hyvä, sillä se on korkeudeltaan sellainen, että sinne on helppo nousta kyytiin ja korkea maavara on myös mukava. Tästä voinee päätellä, että seuraavakin auto tulee oleman Mersu.

Hinnasto
Kuva: Janne Tapio

Yhteystiedot

Mikäli haluat Jussin EQC-taksin kyytiin Lahdessa niin tässä yhtestiedot:

Puh: 0400 499 061

email: jussin.taksibussi@co.inet.fi

www.jussintaksibussi.fi

Kiitos Jussille haastattelusta!

Jätä kommentti