fbpx

Fortumin 24kW pikalaturi – Mitä järkeä?

Fortum Charge&Drive on ryhtynyt sijoittamaan 24kW “pikalatureita” asiakkaidensa käyttöön ja törmäsin tällaiseen erikoisuuteen Pyhäjärven ABC:lla! Luonnollisesti aihe kiinnostaa, joten perehdyin hieman aiheeseen.

Onko 24kW pikalaturissa mitään järkeä?

No se riippuu käyttäjästä ja tilanteesta. Tässä joitain esimerkkejä, joissa 24kW pikalaturilla on paikkansa muun latausinfran ohessa:

 1. Voidaan ladata plug-in hybridejä, jotka tukevat pikalatausta (esim. Outlander PHEV) tai pieni akkuisia sähköautoja, joiden pikalataustehot eivät välttämättä ole järin suuria tai niissä on vain 1-vaiheinen AC-laturi, jolloin keskinopea Type2-lataus on hidasta.
 2. Koska tämä kyseinen yksilö on sijoitettu 50kW pikalaturin viereen niin se auttaa pitämällä 50kW pikalaturin vapaana, vaikka plugari/pienempi sähköauto olisi lataamassa. Win-win tilanne!
 3. Mikäli 50kW pikalaturi on varattu ja autossasi on yksivaiheinen AC-laturi (esim. 7kW) voit ladata autoa 24kW teholla 7kW sijaan.
 4. Nissan Leaf ja Rapidgate: Leaf saapuu 50kW pikalaturille kuumalla akulla, eikä saa siitä irti kuin 15-25kW. Vieressä 24kW pikalaturi, jossa 50% halvempi minuutti taksa ==> Leaf kuskin latauskulu tippuu puoleen, mutta latausnopeuteen se ei vaikuta.
 5. Mikäli tiedossa on pidempi pysähdys niin 24kW laturi voi olla joissain tapauksissa fiksumpi vaihtoehto kuin 50kW laturi. Esim. 1h pysähdys, mutta 50kW laturilla auto olisikin valmis n. puolessa tunnissa kun taas 24kW laturilla n. tunnissa. Tällöin kuljettajan ei tarvitse erikseen käydä siirtämässä autoa laturilta pois ja 50kW laturi jää vapaaksi sitä tarvitsevalle.
 6. Tällä voidaan käytännössä korvata 22kW Type2-tolppa, ilman liittymän kasvattamista suurempaan. Tämä olisi monessa paikassa käytännöllisempi vaihtoehto kuin yksinäinen 22kW Type2-tolppa.

Hinnoittelu ja käyttöliittymä

Fortumin pikalaturit on hinnoiteltu aikapohjaisesti, eikä tämä 24kW pikalaturi ole poikkeus: 0,10€/min. Verrattuna tyypillisen 50kW pikalaturin 0,20€/min hintaan, tuo 0,10€/min on puolet halvempi ja varmasti tervetullut laite latausinfraan!

Kosketusnäyttö on selkeä, helppokäyttöinen ja suomenkielinen. Tunnistautuminen tapahtuu näytön alla olevalla RFID-lukijalla, jolle vilautetaan Fortum C&D tagia tai vaihtoehtoisesti C&D applikaatiolla.

Käyttö lyhyesti:

 1. Valitse näytöltä haluttu liitin; CCS tai CHAdeMO
 2. Tunnistaudu (tagi tai appi)
 3. Kytke latausjohto
 4. Lataus alkaa

Valmistaja ja speksit?

Laitteen valmistajaksi tyyppikilvessä ilmoitetaan; Designed by IES France Assembled in China.

 • Input voltage: 300-460 VAC Tri-Phase (3P + N + T)
 • Nominal input current: 37A
 • Output voltage: 150 – 530 VDC
 • Maximum output power: 24kW
 • Maximum output current: 62A
 • Yield: 95%
 • Charge socket: Standard Combo (CCS) + CHAdeMO

Kyseinen CCS+CHAdeMO laturi löytyy internetin syövereistä mm. CarPlug verkkokaupasta 15 429€ hintaan tai pelkällä CCS-liittimellä “edulliseen” 10 642€ hintaan (Huom! ALV 0%). Tällä voidaan käytännössä korvata 22kW Type2-latauspiste, mutta kotikäytössä tuollaista tuskin Suomessa nähdään…

Siinä lyhyesti Fortumin 24kW pikalaturi.

Kiitos!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *