fbpx

EV Charging Box 3,6kW -latauslaite

EV Charging Box video

EV Lataus Oy on uusi Suomalainen yritys, joka tuo maahan (ja myy) sähköautojen latauslaitteita, sekä -kaapeleita. Homma on lähtenyt ilmeisen hyvin käyntiin ja vaikka valikoima on melkoa kapea, niin mielestäni se on onnistunut kokonaisuus aloitusvaiheessa. Toivottavasti pääsen tutustumaan heidän muihin tuotteisiin lähiaikoina!

Mutta sitten itse asiaan, eli millainen tuote on EV Charging Box 3,6kW -tilapäislatauslaite?

Ensi vaikutelma on asiallinen, IP66 ja IK10-luokitukset lupaavia ja ainoa silmiinpistävä asia on ohjausboksin (se mötikkä jossa on laitteen “äly”) suurehko koko. Suko-pistokkeen ja ohjausboksin välissä on tarpeeksi johtoa, ettei ohjausboksi roiku pistorasian varassa, vaan ylettyy nippanappa maahan asti. Ampeerit voi valita kahdesta vaihtoehdosta: 10A tai 16A – valinta tulee tehdä ennen latauksen aloitusta. Laitteessa on myös A-tyypin vikavirtasuoja (AC).

Suko-pistokkeen 90° kulman ansiosta johto mahtuu hyvin Satmatic-latausaseman luukun alle.

Type2-liitin on omaan käteeni sopivasti muotoiltu ja miellyttävän tuntuinen, suko-pistoke on 90° kulmassa, joka on hyvä asia; se mahtuu hyvin Satmatic-latausaseman luukun alle! Pituus on 5 metriä, joka on enemmän kuin riittävä omiin tarpeisiini.

IP66 ja IK10 -suojattu erottuu massasta!

Tuotesivulla kerrottaan: “Laitteessa on jämäkkä IK10 rakenne ja IP66 suojaluokitus”. Kovan kuuloinen lupaus! Mitä se sitten oikein tarkoittaa?

  • IP66 = Kotelo on pölytiivis ja vesisuihkulta suojattu
  • IK10 = Kotelo kestää 20 joulen iskun, joka vastaa 5kg esineen pudottamista 40cm korkeudelta

IP66 -luokitus on tullut aiemmin vastaan Charge Amps RAY -latauslaitteen kohdalla, mutta IK10-luokitusta edellä mainutussa ei tietääkseni ole. IK10-luokitus tarkoittaa siis sitä, että laitteen kotelointi on jollain tasolla suojattu iskuja vastaan ja saattaisi ehkä kestää (ainakin pienemmällä) autolla yli ajon? Sitä en uskalla lähteä kokeilemaan, sillä laite on minulla vain lainassa.

IP66 ja IK10 -luokitukset ovat ehdottomasti suuri plussa, sillä käytössä nämä latauslaitteet saattavat saada kolhuja ja iskuja ajan saatossa.

Turvallisuus ennen kaikkea!

Vaikka EV Charging Box antaa käyttäjän valita 16A niin oletuksena se tarjoaa aina 10A kun laitteen kytkee pistorasiaan. Tämä on turvallisuusominaisuus, joka estää käyttäjää vahingossa lataamasta 16A virralla tavallisesta pistorasiasta, fiksu ominaisuus. Näin vältytään monelta vahingolta, sillä tavallisesta pistorasiasta EI pidä mennä lataamaan 16 ampeerilla, turvallisuus syistä! Itse suosittelen ehdottomasti SuperSchuko pistorasiaa, mikäli aiotaan ladata 16 ampeerilla.

Seinäasennus mahdollisuus

Laitteen takana on reikä seinäkiinnitystä varten, joten käyttäjä voi halutessaan jättää EV Charging Boxin esim. autokatoksen seinään valmiiksi käyttöä varten. Tässä tapauksessa suosittelen hommaamaan Type2-liittimelle seinäpidikkeen, joka helpottaa käyttöä ja suojaa Type2-liitintä lialta ja kolhuilta.

Type 2, seinäpidike 19,90€

Informativiinen näyttö ja latauksen LED-valo

Näyttö on siedettävän kokoinen, informatiivinen ja selkeä, mutta sitä ei saa pimeäksi ja se harmittaa kerrostaloasukasta (sama koskee kaikkia testaamiani latauslaitteita).

Näytöltä löytyy selkeästi nämä tiedot:

  • Ampeerit (ylhäällä isolla)
  • Jännite (voltit)
  • kWh-mittari (nollaantuu kun laitteen irroittaa pistorasiasta)
  • Latauksen kesto
  • Laitteen sisäinen lämpötila
  • Valitut ampeerit: 10A tai 16A (oletuksena 10A)

Mikäli laitteeseen tulisi vika, näytölle tulisi Fault-teksti ja LED-valon vilkkuisi punaisena. Laite osaa kertoa selitteet seuraaville häiriöille: Hätäpysäytys, Ylijännite, Ylikuumentuminen, Maavuotovika ja Oikosulku.

Näytön alla on vihreä LED-valo, joka vilkkuu / “juoksee” kun lataus on käynnissä. Kun laite on yhdistetty, mutta ei lataa, niin valo palaa kiinteänä, kuten myös silloin kun lataus on valmis.

Takuu ja toimitus

EV Lataus Oy tarjoaa kaikille myymilleen latauslaitteille 2 vuoden takuun ja kirjoitus hetkellä myös toimituskulut sisältyvät hintoihin – rahanarvoinen etu!

Hinta 349€

Asiallinen hinta laitteesta, joka erottuu kilpailijoista IP66 ja IK10-luokitusten ansiosta. Mikäli käytössä on esim. Satmaticin latausasema, joka on varustettu SuperSchukolla niin 16A lataaminen on turvallista. Suurehko koko saattaa häiritä jotakuta, mutta kun otin laitteen käyttöön niin sekin unohtui heti ensimmäisen latauksen jälkeen – sillä laitetta oli helppo käsitellä kun ohjausboksi yletti maahaan asti. Myös näytön kWh-mittaria on tullut seurailtua ahkerasti, minkäs verran sitä sähköä tulikaan tällä kertaa ladattua?

Kiitos EV Lataus Oy:lle testilaitteen lainasta!

Jätä kommentti