fbpx

eParking.fi

eParking.fi, eli IGL-Technologies Oy on Suomalainen ohjelmistoyritys Tampereelta, joka on perustettu 2009 kun yksi automaatiotekniikan ja yksi tietoliikennetekniikan DI-opiskelijaa kyllästyivät siihen, että auton lämmitystolpan ajastus ei juuri koskaan vastannut lähtöaikaa. Myöskään ajatus kylmään räntäloskaan menosta lämpötilan lähtöajan säätämiseksi ei houkuttanut.

Tästä käynnistyi tapahtumaketju, joka johti eParking.fi pysäköinnin hallintajärjestelmään, joka on huomattavan monipuolinen niin käyttäjän kuin ylläpitäjän näkökulmasta. Artikkelin kirjoitushetkellä eParkining.fi:llä on yli 136 000 käyttäjää, lähes 24 000 eTolppa-latausasemaa ympäri Suomen ja 6 400 julkista eTolppa-latausasemaa.

eParking.fi pähkinänkuoressa
eParking.fi pähkinänkuoressa

eParking.fi-järjestelmä ja eTolpat tarkoitettu taloyhtiöille, yrityksille ja julkisiin pysäköintihalleihin (ei kotitalouksille tai yksityisille/yksittäisille ostajille). Entä mitä hyötyjä eParking.fi pysäköinninhallintajärjestelmä tarjoaa näille yritysasiakkaille?

 • Pysäköinnin hallinta esimerkiksi taloyhtiössä tai työpaikalla sujuu vaivatta.
 • Ylläpitäjä voi esimerkiksi hallinnoida pysäköintilupia, pysäköintilupien maksuja ja tarkastella lataus- ja lämmityssähkön kulutusta taloyhtiössä.
 • Käyttäjä voi etäohjata eParking.fi-mobiilisovelluksella eTolppaa eli esimerkiksi aloittaa, lopettaa tai ajastaa latauksen tai lämmityksen sekä maksaa lataukseen tai lämmitykseen käyttämänsä sähköt.
 • Käyttäjä voi maksaa eParking.fi-sovelluksella lyhytaikais- tai sopimuspysäköinnin.
 • Myös julkisten eTolppa-latausasemien käyttö tapahtuu eParking.fi-sovelluksen kautta.
 • Laitevalmistajariippumaton järjestelmä –> yhteensopiva usean eri valmistajan latausaseman kanssa.
 • eParking.fi-järjestelmään on saatavilla kuormanhallinta.

Kyseessä on siis paljon erittäin monipuolinen ja joustava järjestelmä, joka mahdollistaa useiden palveluiden niputtamiseen yhden järjestelmän alle. Eikä tämä hyödytä ainoastaan järjestelmän ylläpitäjän arkea vaan myös myös käyttäjien. Näin säästyy työn, ajan ja rahan säästöä.

Järjestelmän äly vaatii internet-yhteyden ja toimii langattomasti tai ethernet-kaapelilla, mutta langattomuus helpottaa asennusta, sekä tiputtaa kokonaiskustannuksia. Järjestelmän lopullinen hinta saattaa olla huomattavasti edullisempi langattomana.

Olen upottanut tähän artikkeliin useamman YouTube videon eParking-kanavalta, jotka koen tarpeellisiksi – pakko niitä ei ole katsoa, mutta ne tarjoavat hyvää tietoa kustakin aiheesta.

Kotimaisuus

eParking.fi:n elektroniikka ja ohjelmistot ovat kotimaista tuotantoa, joka on minulle itselleni tärkeä asia. Vuonna 2020 eParking.fi:lle myönnettiin Avainlippu-merkki.

Avainlippu
Klikkaa kuvaa päästäksesi suomalainentyo.fi sivustolle

Mikä on eTolppa?

Etähallittava eTolppa on älykäs etäohjattava auton lämmitystolppa ja sähköauton latausasema taloyhtiöille ja yrityksille. Malleja ja versioita on useita kymmeniä, joten artikkelin lopussa esittelen muutaman mallin. Sähköauton latausasema kannattaa sijoittaa sinne, missä aikaa vietetään, eli etenkin kotiin ja työpaikalle. eTolpan etäohjaus onnistuu eParking.fi-järjestelmällä mobiilisovelluksella tai selaimella.

eTolppa taloyhtiön parkipaikalla. Kuva: eParking.fi

Autopaikan käyttäjälle

 • Sovellus on helppokäyttöinen
 • Mahdollistaa ajoneuvon latauksen ja lämmityksen samasta pistokkeesta
 • Monipuoliset maksuvaihtoehdot
 • Reilu, yhdenvertainen ja puolueeton järjestelmä
 • Laskutus kulutuksen tai ajan mukaan
 • Etähallintajärjestelmän toiminnan valvonta
 • Latauksen mittarointi ja seuranta
 • Käyttöhistoria tallentuu sovellukseen
 • Mahdollisuus myös manuaaliseen käyttöön suoraan tolpasta

Sovellus ja käyttäjäksi rekisteröityminen

eParking.fi applikaatio löytyy iOS:lle ja Androille.

Helppokäyttöinen eParking.fi sovellus löytyy iOS:lle, sekä Androille ja sen avulla voit mm. ajastaa, käynnistää ja lopettaa latauksen/lämmityksen omalla paikallasi. Luonnollisesti myös oman parkkipaikan kk-maksun hoitaminen sujuu applikaation kautta, mikä helpottaa isännöitsijän työtä kun eParking.fi hoitaa laskutuksen ja tilittää rahat taloyhtiölle.

eParking.fi sovelluksella kadunvarsipysäköinnin maksaminen onnistuu isoissa kaupungeissa, mm. Helsinki, Tampere, Vantaa, Turku, Kuopio, Oulu, Lahti, Lappeenranta ja Hämeenlinna. Kaupunkien määrä palvelussa lisääntyy jatkuvasti ja palvelumaksu on vain 0,39€ / pysäköinti, joka lisätään pysäköinnin hintaan.

Lisäksi voit maksaa lyhytaikaisen pysäköinnin ja latauksen useissa eri kohteissa (hinta vaihtelee kiinteistöstä riippuen). Voit rekisteröityä käyttäjäksi vaikka käyttäisitkin ainoastaan lyhytaikaista pysäköintiä ja/tai latausta.

Rekisteröityminen on helppoa ja voit hoitaa sen esim. Google käyttäjätunnuksillasi.

Lyhyt video käyttäjäksi rekisteröitymisestä.

Ajoneuvojen lämmitys taloyhtiöissä

Suomessa on lukematon määrä lämmitystolppia, joita on vuosikymmenten aikana asennettu autoilijoiden iloksi, eikä vastaavaa käytäntöä (samassa mittakaavassa) löydy mistään muualta. Vanhemmat lämmitystolpat antavat virtaa jatkuvasti tai vain aamuisin kun taas hieman uudemmissa on ajastin, useimmiten kahden tunnin jaksolle. Ajastus on siis tehtävä suoraan tolpasta, mikä ei ole aina kovin mukavaa saati näppärää, etenkin jos lähtö ei osukaan ajastettuun aikaan. Tähän eParking.fi tarjoaa ratkaisun: Etäohjattava eTolppa!

Kytke lämmityskaapeli tolppaan ja lämmitys käynnistyy puhelimen applikaatiosta valitsemaasi aikaan tai voit käynnistää/pysäyttää lämmityksen milloin itse haluat. Jos ajastus on asetettu alkamaan klo 10.00, mutta päätätkin lähteä jo aiemmin niin luuri käteen ja lämmitys päälle. Näppärää!

Useassa taloyhtiössä autopaikan hintaan sisältyy autonlämmitys kk-hintaan, mikä taas luo turhaa kulutusta, joka on osakkaiden pussista pois. Esimerkkinä oman taloyhtiöni parkkipaikka, jossa on useita autoja joilla ajetaan vain kerran kaksi viikossa. Nämä autot ovat läpi talven kiinni lämmitystolpassa ja joka päivä autoa lämmitetään 2 tuntia, aivan turhaan ja rahaa palaa. Viisi kuukautta, joka päivä 2h = 45€ (150pv x 2h x 0,15€). Luonnollisesti sähkön hinta vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta tässä esimerkissä lämmitykseen hukkuu rahaa 45€ / auto. Mitä suurempi parkkipaikka, sitä enemmän rahaa menee hukkaan turhan lämmityksen takia. eParking.fi tarjoaa tähän ratkaisun, jolla voidaan minimoida lämmitykseen menevän sähkön määrä, sillä lämmityssähkö voidaan veloittaa käyttäjältä erikseen. Ehkäpä parkkipaikan kk-maksua voidaan laskea, mutta asukas maksaa kuluttamansa sähkön, meni se sitten lämmitykseen tai lataukseen – reilupeli!

Esimerkkejä monipuolisista eTolppa laitevaihtoehdoista. Kuvakaappaus etolppa.fi sivulta.

Sähköauton ja ladattavan hybridin lataaminen taloyhtiöissä

Kuten edellä mainitsin, niin lämmitystolppia meillä on vaikka muille jakaa. Nämä tolpat voidaan vaihtaa eTolppiin ja antaa käyttäjälle vapaus valita lämmittääkö vai lataako autoaan omalla paikallaan. Luonnollisesti taloyhtiön sähköjärjestelmät pitää kartoittaa ja tarvittaessa päivittää – tapauksesta riippuen. Ja tasavertaisuuden nimissä myös lataaja maksaa kuluttamansa sähkön, joten naapurit eivät maksa sähköautoilijan ajoja – taas reilupeli!

Sähköauton lataamiseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, joista taloyhtiöihin sopii suko-pistorasiamallit ja Type2-mallit. Jos käyttäjällä on tarve 3,6kW tai kovemmille lataustehoille niin silloin kannattaa valita sellainen eTolppa, jossa on Type2-liitäntä latausta varten. Pikalataus (DC) ei ole taloyhtiöissä järkevä vaihtoehto millään muotoa ja kustannukset ovat tähtitieteelliset, joten pidän järkevämpänä varustaa jokainen paikka suko tai Type2-tolpilla (AC). eParking.fi järjestelmään voi toki DC-laturin hankkia ja tuki löytyy 🙂

Video latauksen ajastamisesta.

Kuormanhallinta – voit välttää turhat ja kalliit remontit!

eTolppa-järjestelmässä on sisäänrakennettu kuormanhallinta. Kuormaa valvotaan monitasoisesti ja kulutusta tarkkaillaan aina yksittäisestä pistorasiasta jopa koko kiinteistöön. eTolppa-järjestelmä pystytään lähes aina asentamaan olemassa olevaan kaapelointiin, jonka ansiosta voidaan välttää mahdollinen ja kallis kiinteistön sähköremontti. Aina näin ei kuitenkaan ole ja sähköremontti on jossain tapauksissa edessä, mutta sekin kannattaa tehdä fiksusti ja resursseja haaskaamatta! Jokaiselle paikalle ei tarvita jatkuvaa 11kW lataustehoa!

Koska autoja ei käytännössä koskaan ladata samaan aikaan ja täydellä teholla niin sellaisen järjestelmän rakentaminen ei usein ole taloudellisesti järkevää ja perusteltua. Fiksumpaa on hyödyntää olemassa olevan sähköjärjestelmän kykyä hoitaa autojen lämmitys ja lataus kuormanhallinnan avulla. Kaikki asukkaat eivät kuitenkaan tule kotiin joka päivä samaan aikaan, saati kytke autoja lataukseen samalla kellon lyömällä. Ja koska autot ladataan pääsääntöisesti yön yli niin kuormanhallinnalla voidaan toteuttaa autojen lataus järkevästi säätelemällä latausta ja lataustehoja älykkäästi, juuri taloyhtiön haluamalla tavalla.

eParking-kuormanhallinta video

Laitteet taloyhtiöihin – kymmeniä vaihtoehtoja

Erilaisia eParking.fi lataus- ja lämmitysasemia on tarjolla useita kymmeniä, joten jokaiseen tarpeeseen luulisi löytyvän oikea laite!
Valmistajina tuttuja nimiä kuten Harju Elekter (ent. Satmatic), Fibox Oy ja Garo. Näistä valmistajaista Harju Elekter tarjoaa laajimman ja kattavimman valikoiman.

En halua luetella tässä kaikki tuotteita, joten nostan esille joitain yksittäisiä ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja:

Lämmitys-ja latausasema
8MMO459eTolppakWh
Lämmitys-ja latausasema 8MMO459eTolppakWh (kuva etolppa.fi tuotekortista)

Lämmitys-ja latausasema 8MMO459eTolppakWh on perinteisen lämmitystolpan näköinen laite, joka erottuu muista läpinäkyvän, sinisen luukun ansioista. 2kpl suko-rasioita, eli tavallisia kotitalouspistorasioita, mahdollistavat kahden auton samanaikaisen lämmityksen ja/tai lataamisen. 8A maksimi virta mahdollistaa lataamisen 1,8kW teholla, joka tarkoittaa keskimäärin 8 km/h latausnopeutta (eli 10h lataus = 80km rangea), riippuen auton kulutuksesta.

Tästä löytyy myös rinnakkaismalli 8MMO459eTolppakWhSP, jossa 2kpl 16A sukoa (max 3,6kW), joka tarkoittaa keskimäärin 16 km/h latausnopeutta (eli 10h lataus = 160km rangea), riippuen auton kulutuksesta. Huom! Mikäli auton oma “suko-laturi” eli matkalatauslaite on 8A mallia niin latausteho jää 1,8kW tasolle.

Lataus- ja lämmitysasema A3513-AA-002 (kuva etolppa.fi tuotekortista)

Lataus- ja lämmitysasema A3513-AA-002 on varustettu 2x 3,6kW Type 2 ja 2x suko-pistokkeilla. Type 2 kaapelin käyttäminen on mielestäni mukavampaa ja turvallisempaa kuin “suko-latureiden”, joten oman näkemykseni mukaan tämä laite on erittäin hyvä valinta useimmille taloyhtiöille jos 3,6kW latausteho koetaan riittäväksi. Alumiinikotelo on kestävä ja muotoilu tyylikäs omaan silmääni.

16A maksimi virta mahdollistaa lataamisen 3,6kW teholla, joka tarkoittaa keskimäärin 16 km/h latausnopeutta (eli 10h lataus = 160km rangea), riippuen auton kulutuksesta.

Lataus- ja lämmitysasema A5533-BB-002 (kuva etolppa.fi tuotekortista)

Lataus- ja lämmitysasema A5533-BB-002 on oma suosikkini, sillä se on varustettu kahdella kiinteällä 11kW Type 2-johdolla, jonka lisäksi siitä löytyy 2kpl sukoja lämmitystä varten. Alumiinikotelo on kestävä ja tyylikäs. Tämä malli sopii paljon ajavalle!

3x16A maksimi virta mahdollistaa lataamisen 11kW teholla, joka tarkoittaa keskimäärin 48 km/h latausnopeutta (eli 8h lataus = 384 km rangea), riippuen auton kulutuksesta ja akun kapasiteetista.

Modeemi sim-kortilla (kuva etolppa.fi tuotekortista)

eParking.fi järjestelmä vaatii luonnollisesti internet-yhteyden ja tällä modeemilla kohteen latauslaitteet saadaan kytkettyä nettiin langattomasti tai ethernet-kaapelilla. Kyseessä siis järjestelmän välttämätön osa, joka ei näy käyttäjille, kuten itse tolpat.

eParking.fi / IGL-Technologies Oy yhteystiedot

Osoite:
IGL-Technologies Oy
Korkeakoulunkatu 1
33720 Tampere

IGL verkkosivut: https://igl.fi/

eParking.fi verkkosivut: https://eparking.fi/

eTolppa verkkosivut: https://etolppa.fi/

Alexander Ivaine, CEO

 +358 40 8348689

 alexander.ivaine@igl.fi

Antti Hiekkanen, COO

 +358 40 820 8840

 antti.hiekkanen@igl.fi

Teemu Marku, Sales Director

 +358 40 7373267

 teemu.marku@igl.fi

Adam Zeidan, Customer Relations & Sales

+358 40 7204355

 adam.zeidan@igl.fi

Kiitos IGL-Technologies avusta ja materiaaleista tämän artikkelin kirjoittamista varten!

Jätä kommentti