fbpx

7 tärkeintä seikkaa valittaessa latausasemaa kotiin

”Olemme päivittäin tekemisissä useiden erityyppisten asiakkaiden kanssa. Heistä jotkut ovat hyvin tietoisia aiheesta, ja heillä on jo latausasema ja haluavat ostaa uuden, sekä jotkut ovat juuri alkaneet harkita latausasemaa, koska ovat juuri ostaneet uuden sähköauton. Lukemattomien keskustelujen jälkeen voimme tiivistää seitsemän tärkeintä asiaa valittaessa latausasemaa kotiin.”

Tämän päivän artikkeli tulee Carl Ponnert:ilta, Paraslataus.fi-sivuston latausasemien asiantuntijalta. Paraslataus.fi auttaa sähköautojen omistajia löytämään tiensä läpi latausasemaviidakon ja tarjoaa ei-sitovia tarjouksia latausasemista. Kyseessä EI ole kaupallinen yhteistyö.
Artikkeli keskittyy yksityishenkilöihin, omakotitaloihin ja kesämökkeihin.

Latausteho – Mitä korkeampi, sen parempi?

Tätä tekijää on helpointa verrata, ja siksi jälleenmyyjät haluavatkin markkinoida sen avulla. Nykyään yleisimmät kodin latausasemat ovat teholtaan 11 kW (16A) ja 22 kW (32A).

Kuluttajalle se ei kuitenkaan ole tärkein näkökohta. Tämä johtuu siitä, että et todennäköisesti voi käyttää 22 kW:iin (3×32 A) asti, koska useimpien nykyaikaisten autojen sisäinen AC-laturi ei tue sitä kotilatauksessa. Sinun pitäisi myös päivittää pääsulake, mikä tarkoittaisi melko mojovia lisäkustannuksia. Tämän hetken hinnoittelulla 22 kW:n (3x32A) latausasema on samanhintainen tai joskus jopa halvempi kuin 11 kW:n (3x16A) latausasema.

On tärkeää huomata, että mainittu latausteho on enimmäisteho ja voit valita latausnopeuden. Tämä tarkoittaa, että latausaseman enimmäisteho on 22 kW (3×32 A) ja se voidaan asettaa lataamaan paljon pienemmällä latausteholla, kuten 1,4 kW (6 A) ja siitä ylöspäin. Se, kuinka alhaiseksi voit säätää lataustehoa, riippuu latausaseman mallista. Voit vapaasti tarkistaa, mikä on pienin teho. Ja enimmäistehon saamiseksi, miksi et hankkisi latausasemaa, jonka enimmäiskapasiteetti on 22 kW (3×32 A) jo nyt, jotta se on riittävä vielä tulevaisuudessakin? Tämä on selkein tekijä, kun on kyse “tulevaisuudenkestävästä” latausasemasta.

Vikavirtasuoja: onko sillä merkitystä?

Lakisääteisenä on, että latausasemissa on oltava vikavirtasuoja. Se on joko sisäänrakennettuna latausasemaan tai asennukseen tarvitaan ulkoinen kytkin. Latausasema, jossa on sisäänrakennettu DC-valvonta (suojaus tasavirran vuotovirroilta), on täydennetty tyypin A-vikavirtasuojalla. Latausasema, jossa ei ole DC-valvontaa, on täydennettävä tyypin B-vikavirtasuojalla.

Mainitsemisen arvoista on myös ylijännitesuoja, joka voi olla hyvä lisäsuoja esimerkiksi salaman iskiessä. Ylijännitesuoja ei ole tänä päivänä pakollinen, mutta joissain latausasemissa se on vakiona ja toisiin sen saa lisävarusteena.

Latauskaapeli: Kiinteä kaapeli vai pistorasia?

Sisäänrakennetun kiinteän kaapelin tai pistorasian valinnalla ei ole merkitystä lataustehoon, vaan ainoastaan käytännön kannalta. Kiinteällä kaapelilla tiedät, että latauskaapeli on aina paikallaan, kun tarvitset latausta, eikä sitä voi varastaa. Jos sinulla on pistorasiallinen latausasema, sinulla on enemmän joustavuutta latauskaapelin pituuden valinnassa ja voit käyttää haluamaasi latauskaapelia. Ja varkausriskin vuoksi on itse asiassa latausasemia, jotka tarjoavat mahdollisuuden lukita latauskaapeli “sähköisesti” pistorasiaan. Autoa ostettaessa mukana tulee yleensä latauskaapeli, ja jos ei toista kaapelia tarvitse, ei tarvitse maksaa enää latausaseman mukana tulevasta kiinteästä latauskaapelista.

Kuormanhallinta: Onko se tarpeen?

Tämä on kiistatta yleisin kysymys. Lyhyesti sanottuna dynaaminen kuormanhallinta, kuten tässä yhteydessä tarkoitamme, on toiminto, jossa kiinteistö toimittaa latausasemaan vain sen sähkömäärän, joka on käytettävissä sähköverkossa. Käytännössä dynaaminen kuormanhallinta tarkoittaa, että latausasema antaa vähemmän virtaa autollesi kodinkoneiden ollessa käynnissä ja lisää tehoa taas, kun kotitalouden sähkönkulutus laskee. Tämä tarkoittaa, että kiinteistön sähköjärjestelmä ei voi ylikuormittua auton latauksen aikana ja näin vältyt oikosululta ja sulakkeiden ylikuormitukselta.

Tämän etu onkin, että sinun ei todennäköisesti tarvitse huolehtia talon sähkön riittävyydestä. Usein voi hallita “saatavilla olevaa” sähköä eli sähköä, jonka kuormanhallinta tuo automaattisesti latausasemaan kiinteistön “ylijäämäsähkönä”. Näin vältyt korkeammalta sähkölaskulta. Täyssähköauton omistajille yleinen suosituksemme on hankkia dynaaminen kuormanhallinta, sillä se tuntuu yleensä turvallisimmalta vaihtoehdolta, varsinkin jos pääsulakkeen teho on matala.

Useimpiin markkinoilla oleviin latausasemiin on saatavana dynaaminen kuormanhallinta lisävarusteena. Näin ollen niihin on mahdollista lisätä kuormanhallinta myös jälkikäteen. Jokaisella valmistajalla on kuitenkin oma ainutlaatuinen suunnittelunsa kuormanhallintaan ja siten sen asennukseen. On olemassa sekä yksinkertaisia ​​”plug & play” -ratkaisuja että ratkaisuja, jotka on asennettava pätevän sähköasentajan toimesta.

On hyvä tietää, että kuormanhallintaa on muitakin tyyppejä kuin dynaaminen kuormanhallinta, ja selitämme ne seuraavaksi. On olemassa myös staattinen kuormanhallinta, joka on sisäinen kuormanhallinta useiden latausasemien välillä tai kaksoispistorasialla varustetun latausaseman pistorasioiden välissä. Latausasemat/kaksoispistorasiat ovat samalla viivalla, eli niihin jakautuu tasaisesti sama määrä lataustehoa. Lisäämme, että staattista kuormanhallintaa käytetään pääasiassa yleisillä latausasemilla tai kerrostalojen latauspisteillä (taloyhtiöt). Kolmas vaihtoehto kuormanhallintaan tapahtuu vaiheiden välillä. Latauksen aikana lataus vaihtuu 1-vaiheisen ja 3-vaiheisen välillä kotitaloudessa käytettävissä olevasta sähköstä riippuen. Joissakin latausasemissa tämä on sisäänrakennettu ominaisuus, toisissa ei, mutta se sisältyy sitten valinnaiseen dynaamiseen kuormanhallintaan.

Yhteenvetona varmista aina, että tiedät omat olosuhteesi ja tarvitsetko dynaamista kuormanhallintaa. Jos vastaus on kyllä, varmista, että tämä vaihtoehto on mukana vertailemissasi latausasemissa – jotta voit vertailla niitä reilusti.

Internet-yhteys: Onko se pakollinen ja mitä eroa on WIFI:llä ja 4G:llä?

Latausaseman saa älykkääksi internet-yhteydellä. Kerromme lisää siitä alla olevassa osiossa, mutta keskitytään ensin varsinaiseen internet-yhteyteen. Verkkoyhteys ei myöskään tule vakiona kaikilta valmistajilta, mutta on saatavilla lisävarusteena ja yhteystyypistä riippuen eri vaihtoehdoilla. Lyhyesti sanottuna tarjolla on WIFI ja 4G. WIFI riittää usein, mutta jos latausasema on paikassa, jossa on heikko yhteys, niin 4G voi olla parempi. Ja jos valitset 4G:n, muista selvittää, millainen liittymä siinä on.

Älypalvelut: Ovatko ne todella hyödyllisiä?

Olemme huomanneet, että jotkut ihmiset ovat hieman varautuneita, kun kysymme, etsivätkö he älykästä latausasemaa. Se ei ole niin vaarallista kuin miltä se kuulostaa ja nykypäivän älykkäät latausasemat, joilla on itse kehitetty sovellus, sisältävät todella paljon hyödyllisiä toimintoja. Voit nähdä sähköauton tilastot, helposti säätää ja ajoittaa latausta sekä lukita latauskaapelin pistorasiaan. Ja se on sinusta itsestäsi kiinni, haluatko käyttää tähän matkapuhelintasi vai tietokonettasi, perustoiminnot ovat yleensä käytettävissä suoraan latausaseman kautta. Lisäksi älypalvelut – ja sitä myötä pakollinen internet-yhteys – tarkoittaa, että latausasema saa ohjelmistopäivitykset ja siinä toimii vianmääritys, jos ongelmia ilmenee. Joten vaikka kaikki ei vielä kaipaa älypalveluita tällä hetkellä, ne voivat olla erittäin hyödyllisiä tulevaisuudessa, kun palveluvalikoimaa on laajennettu.

Kahden auton lataus: kaksoispistorasia vai kaksi latausasemaa?

Sähköautojen myynnin räjähdysmäisen kasvun myötä näemme yhä useammin kotitalouksia, joilla on jo kaksi sähköautoa yhden sijaan. Silloin voi olla myös tarvetta ladata kahta autoa samanaikaisesti. Nykyään on olemassa latausasemia, jotka tarjoavat tämän mahdollisuuden. Mutta latausasemat, jotka voivat ladata kahta autoa samaan aikaan ovat paljon kalliimpia kuin yhden auton latausasemat. Kehotamme asiakkaitamme vertaamaan kaksoispistorasialla varustettuja latausasemia kahden latausaseman sarjaan (samalta valmistajalta), joissa on yksi pistorasia per asema. Itse asiassa tämä ratkaisu voi joskus olla sekä käytännöllisesti (jos autot on pysäköity kauemmaksi toisistaan) että taloudellisesti parempi ratkaisu.

Jos haluat lisätietoja latausasemista kotikäyttöön, löytää parhaan latausaseman tai saada ei-sitovia tarjouksia latausasemista, vieraile osoitteessa Paraslataus.fi.

Artikkelia päivitetty 25.11.2021 klo 12.18.

Jätä kommentti