fbpx

Miten ladataan Peugeot e208 sähköautoa?

PSA-konsernin uudet sähköautot on kaikki rakennettu samalla tekniikalla, joten nämä latauskuviot pätevät suurin piirtein myös mm. Opel eCorsaan ja DS3 E-Tense:en. Tätä artikkelia varten sain koeajoon 50kWh:n akulla ja Allure varustetasolla ryyditetyn e208 Lahden Mega-Autosta.

Peugeot e208 on valittu vuoden autoksi eurooppalaisen automedian toimesta, joten odotukset ovat korkealla, eikä aivan syyttä suotta! Suomeen tuotavat e208:t on varustettu kolmivaiheisella 11kW AC-laturilla ja 100kW CCS-pikalataus täyttää akun reissussa ripeästi.

WLTP-toimintamatkaksi, eli rangeksi, luvataan 340 km – mutta kuten kaikissa autoissa, todellinen range on usein pienempi kuin luvattu. Oman arvioni mukaan range sekalaisessa kaupunki- ja maantieajossa on 240-300 km normaalilla ajomoodilla, ilmastointi päällä. Moottoritiellä 120 km/h nopeudessa range on kesällä 180-220 km. Olosuhteet ja ajonopeus vaikuttavat rangeen huomattavasti.

Luonnollisesti nopeus, ajotapa ja olosuhteet (kuiva/märkä tie, vesisade, lumi/loska jne.) vaikuttavat kantamaan, puhumattakaan auton esilämmityksestä talvella. Kun auton esilämmittää suoraan verkkovirralla, ei energiaa kulu liikkeelle lähdettäessä niin paljon lämmitykseen, mikä taas pidentää rangea.

Latausteho, -nopeus ja julkiset latauspisteet

Huom! Luvut ovat suuntaa antavia arvioita ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan.

Peugeot on onneksi päätynyt tehokkaampaan 11kW sisäiseen AC-laturiin Suomeen tuotavissa autoissa, joten julkinen lataaminen on nopeampaa verrattuna eurooppalaisiin 7kW malleihin! Lataaminen tapahtuu siis maksimissaan 11kW teholla, vaikka latauspisteen maksimiteho olisi 22kW (3x32A).

Ilmaiset latauspisteet ovat luonnollisesti edullisin tapa ladata sähköautoa, mutta niiden varaan ei kannata liikaa laskea. Maksullisilla julkisilla latauspisteillä kWh-hinta voi vaihdella rajusti riippuen hinnoittelumallista. Aikaperusteinen hinnoittelu saattaa olla huomattavasti edullisempi kuin kWh-perusteinen: esim. K-Latauksen 0,02€/min = 0,11€/kWh on todella edullista verrattuna Fortumin 0,30€/kWh hinnoitteluun.

Huom! Luvut ovat suuntaa antavia ja voivat vaihdella olosuhteiden mukaan, eikä niissä ole huomioitu lataushävikkiä. Kotilatauksessa latausteholla ei ole juurikaan merkitystä ja kWh-hinta vaihtelee sähkösopimuksen mukaisesti.

Latausportti; avaus, lukitus ja latauskaapelin irroittaminen

Latausluukku lukittuu ja aukeaa keskuslukon mukana.

Pösön latausportti löytyy vasemman takarenkaan yläpuolelta ja sen saa auki painamalla luukun oikeasta reunasta, keskuslukituksen ollessa auki. Lataus alkaa automaattisesti kun Type2 -kaapelin työntää latausporttiin, kunhan latauslaite antaa virtaa. Julkisilla latauspisteillä vaaditaan tunnistus ennen latauksen aloittamista.

Latausportti lukitsee kaapelin, kun latauskaapeli kytketään autoon, joten latauskaapelia ei noin vain irroiteta/varasteta.

Latauskaapelin irrottaminen tapahtuu samalla tavalla kuin ovien avaaminen: painamalla ovet auki avaimesta, joka keskeyttää AC-latauksen ja vapauttaa latauskaapelin. Mikäli ovet ovat auki latauksen aikana, paina avaimesta ovet lukkoon ja taas auki niin latausportin lukitus aukeaa. Pikalaturilla (DC) lataus tulee lopettaa pikalaturin päästä, joko operaattorin RFID-tagilla tai applikaatiolla.

Mikäli haluat käyttää ajastinta, täytyy ajastintoiminto aktivoida auton valikosta ja kun kytket latauskaapelin kiinni autoon, painat ajastimen aktivointipainiketta latausportin vasemmalla puolella. Ajastuksen voi myös asettaa MYPEUGEOT® applikaatiosta.

Huom! Autoa ei voi ajaa, mikäli latausjohto on kytketty autoon, joten sinun ei tarvitse pelätä rikkovasi mitään, mikäli hyppäät autoon ajatuksissasi ja yrität lähteä ajamaan.


Lataustavat; hidas, keskinopea ja pika

Hidas lataus 1,8kW (8A), latausnopeus: ~12km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 28h (8A).

“Jahas – sähköautoa voi siis ladata ihan tavallisesta pistorasiasta”

Hidas lataus tarkoittaa nimensä mukaisesti hidasta latausta, joka tapahtuu auton mukana toimitettavalla tilapäislatauslaitteella (aka ”suko-laturi”). Laitteen toisessa päässä on suko-pistoke, joka kytketään tavalliseen kotitalouspistorasiaan ja toisessa päässä on Type2-liitin. Latauslaitteen johdossa olevan mötikän sisällä on latauslaitteen ”äly”, joka ohjaa latausta auton sisäisen AC-laturin kanssa. Laite ei syötä virtaa Type2-liittimeen, ellei sitä ole kytketty kiinni autoon.

Kytkeminen tapahtuu siten, että ensin suko-pistoke työnnetään pistorasiaan, jonka jälkeen Type2-liitin kytketään autoon. Kun kaapeli irroitetaan, toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä; ensin kaapeli irti autosta ja vasta sitten pistorasiasta. Hidaslatauslaitteen paino saattaa kuormittaa suko-pistoketta ja pistorasiaa, joten suosittelen sen tukemista/ripustamista tarvittaessa jollain tavalla käytön aikana. Johto suko-pistokkeen ja “älymötikän” välissä on sen verran pitkä, että se ylettyy lämmitystolpan korkeudelta maahan hienosti, eikä täten rasita pistorasiaa.

Johto suko-pistokkeen ja “älymötikän” välissä on sen verran pitkä, että se ylettyy lämmitystolpan korkeudelta maahan hienosti, eikä täten rasita pistorasiaa.

Huom! Seskon suositus hidaslatauksessa on 8 ampeeria: Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata kotitalouspistorasiasta edellyttäen, että ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin standardin SFS-EN 62752 mukaisesti.

Hidas lataus on toimiva tapa ladata e208:n akku esim. mökillä tai taloyhtiön parkkipaikalla, mikäli käytössä on hyväkuntoinen pistorasia, riittävä sulake ja asiallinen kaapelointi. Jos aiot ladata sähköautoa taloyhtiön parkkipaikalla, sovi asiasta ensin taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa; mistä ja miten saa ladata, miten maksat lataamisen, kuka maksaa mahdollisen latausaseman hankinnan ja asennuksen? Älä koskaan lataa ilman asianmukaista lupaa!

Taloyhtiöissä suosittelen sellaisen latausaseman käyttämistä, jossa on kWh-mittari laskutusta varten. Täältä löydät videon Satmatic latausasemasta.

Haluatko ladata pösöä nopeammin SuperSchukosta tai CEE ”caravan” pistorasiasta? Tässä video Zencar-latauslaitteeseen, jolla voit ladata e208:a jopa 2x nopeammin 16A virralla! HUOM! Tavallisesta pistorasiasta ei kannata ottaa 16A jatkuvaa virtaa, vaan suosittelen asennuttamaan CEE ”caravan” pistorasian ja tilaamaan Zencar-latauslaitteen CEE-pistokkeella. CEE-pistoke on kestävämpi ja turvallinen tapa ottaa jatkuvasti 16 ampeeria auton lataamiseen.


Keskinopea lataus 11kW (3x16A), latausnopeus: ~72km/h

Lataus ”tyhjästä täyteen” kestää n. 5 tuntia.
Keskinopea, eli Type2 lataus vaatii Type2-kaapelin, jota ei toimiteta auton mukana. Itse suosin kierrekaapelia, jota on helppo käsitellä, eikä se likaannu maassa kuten suorat kaapelit.

Keskinopea lataus tapahtuu Type2 -kaapelilla, joka EI ole vakiovaruste. Keskinopeaa latausta kutsutaan myös peruslataukseksi ja Type2-lataukseksi. Se on huomattavasti tehokkaampi ja nopeampi tapa ladata e208:a verrattuna hidas lataukseen.

Keskinopea lataus Virran operoimalla latauspisteellä, käyttäen Virta RFID-tagia.

Keskinopea lataus tapahtuu lyhyesti sanottuna seuraavasti:

 1. Tunnistaudu operaattorin RFID-tagilla tai applikaatiolla (ilmaisilla pisteillä tunnistautumista ei välttämättä tarvita lainkaan).
 2. Kytke Type2 -kaapelin (pienempi) urosliitin ensin latauspisteeseen ja sen jälkeen (suurempi) naarasliitin autoon.
 3. Lataus alkaa
 4. Lopeta lataus avaamalla keskuslukitus avaimesta, jolloin lataus keskeytyy ja latausportti aukeaa.
 5. Irroita kaapeli ensin autosta ja sitten latauspisteestä

Kuten jo aiemmin mainitsin, e208:n 11kW AC-laturi on mukavan tehokas ja käytännöllinen. Tunnin mittaisella kauppareissulla akkuun ehtii latautua ~70 km lisää rangea, kun moni muu sähköauto lataa samassa ajassa vain 25-50 km lisää rangea.

Keskinopeita latauspisteitä löytyy ympäri maata, joten niitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Suosittelen lataamaan PlugShare applikaation puhelimeen (Android & iOS) – sen avulla löydät helposti lähistöllä olevat latauspisteet.

Latauskaapeleita voit ostaa esim. näistä suomalaisista verkkokaupoista:

EV Asema, EV Lataus, Walle ja Kotilaturi


Pikalataus

100kW latausnopeus ~400-500km/h
20% → 80% kestää n. 25-30min (~200km lisää rangea)

50kW latausnopeus ~250-300km/h
20% → 80% kestää n. 40-45min (~200km lisää rangea)

Pikalaturin CCS-liitin, joka on eurooppalainen standardi pikalataukseen.

Peugeot e208:n pikalataus tapahtuu pikalatureilla, joissa on CCS-liitin. CCS-liitin (ja kaapeli), ovat aina kiinteästi asennettuina pikalatureihin! CCS-latausportti on Type2-portin yhteydessä (alapuolella) ja sillä on oma suojahattu, joka tulee irroittaa ennen pikalatausta. 

Teoreettinen maksimi latausteho on 100kW, mutta käytännössä latausteho vaihtelee akun varauksen (SoC, eli State of Charge) ja lämpötilan mukaan. Lämmin ja mahdollisimman tyhjä akku ottaa vastaan kovempia lataustehoja.

Peugeot e208 latauskäyrä 100kW pikalatauksesta (12-80%)

Testasin pikalatausta Riihimäen ABC:lla Virran 150kW -pikalaturilla ja latauskäyrästä selviää lataustehot latauksen eri vaiheissa. Latauskäyrä siis kertoo, miten lataustehot tippuvat akun täyttyessä.

Lataustehot 100kW latauksessa ovat testini mukaan karkeasti tällaiset:
12 – 25% ~94-98kW
26 – 53% ~75-77kW
54 – 73% ~51-54kW
74% – 80% ~27kW

Pikalataus tapahtuu lyhyesti sanottuna seuraavasti:

 1. Kytke CCS- kaapeli auton CCS-porttiin
 2. Tunnistaudu operaattorin applikaatiolla tai RFID tagilla (ilmaisilla latureilla ei yleensä tunnistautumista)
 3. Lopeta lataus tunnistautumalla (RFID tai appi) pikalaturille ja valitse ”Lopeta lataus” tms.
 4. Irroita kaapeli autosta ja laita kaapeli takaisin laturiin
 5. Sulje latausportti

Milloin, miten ja miksi pikalaturia kannattaa/tarvitsee käyttää?

Pikalataus on tarkoitettu lataamiseen reissussa, jotta matkan taittaminen olisi kohtuullisen nopeaa. Sähköauton akkua ei kannata, eikä yleensä tarvitse ladata täyteen pikalaturilla. Lataukset kannattaa suunnitella etukäteen; Riittääkö matkalla yksi pitkä lataustauko vai olisiko kaksi lyhyttä lataustaukoa nopeampi vaihtoehto?

Käytännössä 100kW pikalatausteho tippuu akun täyttyessä ja e208:n kohdalla latausteho tippuu n. 54% tietämissä sinne 50kW tasolle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pikalaturille kannattaa saapua mahdollisimman tyhjällä ja lämpimällä akulla, eikä akkua kannata ladata yli 70-75 % tason jos ei ole aivan pakko. Pikalaturilta kannattaa ottaa vain sen verran virtaa, että pääsee varmasti perille tai seuraavalle pikalaturille. Eli otetaan akkuun ne ”nopeat kilowatit”.

Jos ajomatka kotoa mökille on esim. 400 km ja n. 250 km kohdalla pidetään pikalataus/-lounastauko niin on nopeampaa (ja halvempaa) ladata vain ”tarvittavat kilometrit” akkuun. Oletuksena se, että mökillä on mahdollista laittaa auto lataukseen esim. tavalliseen pistorasiaan, jolloin käytetään 8A tilapäislatauslaitetta. Akku ehtii hyvin latautua täyteen viikonlopun aikana.

Vinkkejä pitkää matkaa suunnittelevalle e208-kuskille

 • Lähde matkaan täydellä akulla, mikäli mahdollista!
 • Vältä yli 100km/h nopeuksia! 120km/h nopeus kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa, joten pitkä matka taittuu luultavasti nopeammin kun ajat hieman hitaammin. Lataustauot ovat lyhyempiä pienen kulutuksen takia.
 • Jos matkalla on tarkoitus pysähtyä useammaksi tunniksi esim. ostoksille niin hyödynnä julkisia keskinopeita Type2-latauspisteitä, mikäli mahdollista. 11kW Type2-lataus on pääsääntöisesti paljon halvempaa kuin pikalataus.
 • Jos matkan voi taittaa yhdellä pitkällä (10 → 90 %) tai kahdella lyhyellä (10 → 50 %) pikalatauksella niin suosittelen kahta lyhyttä yhden pitkän sijaan! Miksi? Siksi, että tyhjään akkuun lataaminen tapahtuu kovemmalla teholla, joten lataustapahtuma on huomattavasti nopeampi kahdessa lyhyessä osassa. Säästät aikaa ja rahaa, mutta toisaalta mahdollisuus törmätä varattuun pikalaturiin kasvaa – elämä on valintoja…

Latauskartta.fi

Latauskartta.fi on Sähköautoilijat ry:n ylläpitämä karttasivusto, jonka avulla löydät helposti sähköautojen latauspisteet ja voit suodattaa hakua eri lataustapojen välillä (keskinopea Type2 ja pikalataukset). Voit myös ilmoittaa onnistuiko lataus tietyssä latauspisteessä tai tarkastaa onko reittisi varrella oleva latauspiste toiminut lähiaikoina muilla käyttäjillä.

Ilmainen matkasuunnittelma sivusto: A Better Route Planner

A Better Route Planner on ilmainen sähköauton matkasuunnitelman tekemiseen tarkoitettu nettisivusto (löytyy myös appi älypuhelimille) osoitteessa: https://abetterrouteplanner.com/


Koeajo: Mega-Auto Lahti

Kiitokset koeajosta Antti Toivoselle!

Antti Toivonen
Tuotevastaava Peugeot, Alfa Romeo, Jeep, Ligier.

Puh: 0207 510 435
antti.toivonen@mega-auto.fi

Jätä kommentti

4 ajatuksia aiheesta “Miten ladataan Peugeot e208 sähköautoa?”